Teatterin taikaa

Kaupallinen yhteistyö: Rauman teatteri

Onnistunut näytelmä vaatii useiden ihmisten saumatonta yhteistyötä, jotta kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Tässä sarjassa tutustutaan Rauman teatterin ihmisiin ja tarinoihin näyttämöltä ja sen takaa.

joni-leponiemi-rauman-teatterin-kulisseissa
Joni Leponiemi vierailee Rauman teatterissa nyt kolmatta kertaa. Kuva: Sanna Seppälä

“Vuonna 2005 teimme Jyväskylän Teatteri Eurooppa Neljässä Matti Kuikkaniemen ohjaamaa Maailman ympäri 80 päivässä. Itse olin Phileas Foggin roolissa.

Kesäteatteri sijaitsi Laajavuoressa laskettelurinteen kupeessa. Eräässä kohtauksessa olimme lähdössä kuumailmapallolennolle. Kuumailmapallon virkaa esityksessä toimitti tavallinen ilmapallo. Lasse Mårtensonin “Hop hop ylöspäin” alkoi soida, ja porukalla lauloimme siinä mukana.

Tismalleen samalla kellonlyömällä läheiseltä Laajavuoren kentältä nousi korkeuksiin ihan oikea kuumailmapallo. Kenttä oli muutaman sadan metrin päässä, jolloin pallo näkyi vasta kun se nousi. Kaikki luulivat, että nousu kuului esitykseen. Mutta ei, se oli vaan teatterin ihmeellistä taikaa.

Toinen mieleen jäänyt sattumus tapahtui opiskeluaikana Tampereella. Esitimme Sam Shepardin Fool for lovea. Hahmoni meni yhdessä kohtauksessa exänsä luo uhkailumielellä. Exällä oli uusi suhde, ja minä en pitänyt siitä. Tarkoitus oli uhitella exälle kaivamalla taskusta revolveri ja puhdistamalla sitä näyttävästi hänen edessään.

Tajusin siinä jo hyvissä ajoin, että hitto, revolveri ei ollutkaan taskussani. Mietin kuumeisesti, mitä muuta voisin käyttää. Hieroisinko nyrkkiä, tekisinkö karateliikkeitä. En keksinyt mitään riittävän uhkaavaa, joten pyssy oli haettava. En ehtinyt varoittaa kanssanäyttelijääni, joten tokaisin vaan yhtäkkiä, että “Odota, tulen kohta takaisin”, ja poistuin lavalta.

Hän jäi siihen ihmeissään viikkaamaan vaatteita lavalle ja pohtimaan, että meninkö vessaan vai mihin oikein lähdin ja koska tulisin takaisin. Pyssyn haettuani homma luistikin sitten maaliin todella hyvällä energialla ja tunsin olevani täysin tilanteen herra.”


KUKA?
 

Nimi: Joni Leponiemi

Tosielämän rooli: Näyttelijä, kolmas vierailu menossa Rauman teatterissa

Motto: Tule sellaiseksi kuin olet

Aina ennen näytöksen alkua minä... availen ääntä, lämmitän kroppaa ja puhun paskaa työkavereiden kanssa.

Näyttelen mieluiten roolissa, joka... on kirjoitettu hyvin. Silloin löydän parhaat puolet itsestänikin.Rauman teatterissa syksyllä 2021:

Fingerpori, Pirtumiehet, Varasto

Liput ja lisätiedot:

raumanteatteri.fi

#YhdessäOlemmeRauma