Talo taivasta vasten – tarina talosta ja sen ihmisistä Vanhan Rauman sydämessä

Iltänäyttelijöiden väkeä
Iltanäyttelijöiden työryhmässä on uusia kasvoja, paluumuuttajia sekä vanhaa kaartia. Vasemmalta oikealle: Marko Östman, Hanne Linnavuori, Hanna Turunen, Jenni-Stiina Inkinen, Jasmin Määttä, Iina Östman, Sanna Halminen ja Joni Sotkasiira. Kuva: Sanna Seppälä

Mukaansatempaava tarina, kodikas tunnelma, akustinen musiikki ja hyvä porukka uusia sekä vanhoja tekijöitä. Näistä on lempeän kesäillan musiikkinäytelmä tehty. Aidon fiiliksen kruunaa tietenkin autenttinen esityspaikka Vanhan Rauman sydämessä, Kalatori 1 sisäpihalla.

Rauman Iltanäyttelijät ry:n tämänvuotinen kesänäytelmä Talo taivasta vasten kertoo yhden talon ja sen ihmisten tarinan aina 1800-luvulta näihin päiviin. Itse tarina sekä henkilöhahmot ovat fiktiivisiä, mutta yhtymäkohtia todellisiin historiallisiin tapahtumiin löytyy.

– Jokainen voi itse kuvitella omassa mielessään, mikä Vanhan Rauman talo tarinassa esiintyy, näytelmän käsikirjoittaja Marko Östman kertoo salamyhkäisesti.

Marko Östman käsikirjoittaja ja Hanna Turunen ohjaaja
Iltanäyttelijät ry:n puheenjohtaja Hanna Turunen ohjaa näytelmän Talo taivasta vasten Marko Östmanin käsikirjoituksesta. Kuva: Sanna Seppälä

Tarina alkoi muotoutua vuosi sitten, kun Iltanäyttelijöiden puheenjohtaja, näytelmän ohjaaja Hanna Turunen otti yhteyttä Östmaniin. Vuolaita ideoita käytiin ensin yhdessä läpi 150-vuotiaan talon tarinan kautta.

– Tavoitteeseen päästiin mukavasti, eli näytelmästä tuli tunteita herättävä, lämminhenkinen ja hauska, musiikkia tietenkään unohtamatta, Östman kertoo.

Kalatorin esityksissä musiikki on akustisesti säestettyä. Repertuaarissa on sekä uutta että vanhaa suomalaista ja raumalaistakin musiikkia. Näyttelijöistä osa laulaa sooloa ja ihan jokainen on mukana vähintään taustoissa.

Hanna Turunen soittaa kitaraa ja Jenni-Stiina Inkinen laulaa.
Hanna Turunen kitarassa sekä viiden vuoden tauon jälkeen remmiin palannut Jenni-Stiina Inkinen laulussa antavat niin lupaavat ääninäytteet, että tätä pitää kuulla ehdottomasti lisää! Kuva: Sanna Seppälä

Pitspaakarin herkkuja väliajalla

Kodikkaaseen hetkeen kuuluu tietysti myös kaffet ja hyvälist, ja sitä tarjoilee Kalatorin esityksissä väliajalla Pitspaakar-kärry. Raumalainen Annina Klaus on kiertänyt lumoavine kärryineen Vanhassa Raumassa useita kesiä ja pitänyt pop-up-kahvilaa.

Herkut hän valmistaa perinteisin raumalaisin reseptein, ja esimerkiksi tyrni kuuluu hänen lempiraaka-aineisiinsa.

– Ripaus perinteitä, jotain uutta ja aina vähän pitsiä pitää olla, Klaus nauraa.

Pitspaakar Annina Klaus
Pitspaakar Annina Klaus myy väliaikaherkut Kalatorin esityksissä. Kuva: Sanna Seppälä

Näytelmä vaikka omaan pihaan

Talo taivasta vasten on ensi kertaa kiertävä näytelmä Iltanäyttelijöiden lähes 60 toimintavuoden aikana. Rauman vanhin harrastajateatteri esittää näytelmää Kalatorin lisäksi myös Nokan Taidetorpalla yhteistyössä Inspira ry:n kanssa.

– Näytelmää on mahdollista myös tilata haluamaansa paikkaan. Nuorten työpajassa tehdyt siirrettävät lavasteet mahdollistavat liikkumisen eri paikkoihin, Turunen huomauttaa.

Kalatorin rentoon ja intiimiin katsomoon mahtuu turvavälit huomioiden 25–30 katsojaa, Nokan Taidetorpalle viitisenkymmentä. Liput kannattaakin varata ennakkoon, jotta varmasti mahtuu mukaan. Näytelmän ensi-ilta on 3.7.2021.

Näytösajat ja lippuvaraukset osoitteesta:

https://raumaniltanayttelijat.com/contact/

Lisätietoja: https://raumaniltanayttelijat.com/, puh. 046 8102 183, iltanayttelijat@gmail.com

Marko ja Iina Östman
Kahden polven teatterilaiset. Käsikirjoittaja Marko Östman on mukana Iltanäyttelijöiden kesässä kolmatta kertaa ja tytär Iina Östman toista kertaa. Kuva: Sanna Seppälä

Rauman Iltanäyttelijät
Kalatori 1

#YhdessäOlemmeRauma