Se on siika – Luvialta suoraan Buena Vistan keittiöön

Kaupallinen yhteistyö: Ravintola Buena Vista

Raaka-aineilla vatsavirtaan -juttusarjassa esittelemme Ravintola Buena Vistan käyttämiä lähituottajia.

Luvialaista siikaa Buena Vistan annoksessa
Ravintola Buena Vista käyttää annoksissaan luvialaista siikaa. Kuva: Sanna Seppälä

Lähialueen raaka-aineita suosiva Ravintola Buena Vista hankkii tuoreen kalan sekä kalajalosteet luvialaiselta KalaValtaselta.

– Käytämme mieluummin kotimaista, paikallisesti kasvatettua siikaa ja kirjolohta kuin Norjan lohta. Myös mädit sekä graavi- ja savukalat ostamme Valtaselta, Buena Vistan yrittäjä Tuomas Toivanen kertoo.

KalaValtasella on Luvialla oma kalankasvattamo, jossa viljellään sekä siikaa että kirjolohta. Sukupolvelta toiselle siirtynyt tietotaito sekä ajan hengessä kehittyminen varmistavat kotimaisen, tuoreen kalan saatavuuden lähialueen ruokapöytiin.

– Olemme tässä muutaman vuoden harjoitelleet pienemmillä määrillä, ja koko ajan pyrimme lisäämään omaa tuotantoamme, KalaValtasen toimitusjohtaja Jan Valtanen sanoo.

– Pystymme tarjoamaan itse kasvattamaamme kalaa varsin kilpailukykyiseen hintaan. Kalan tuoreus on asiakkaalle ykkösjuttu, ja esimerkiksi siian matka nostosta ravintolan pöytään kestää vain parisen päivää. Kalat huilaavat vuorokauden verran perkauksen jälkeen, ennen kuin ruodot voidaan poistaa, Valtanen jatkaa.

Kalajalosteet syntyvät Porissa

Oman kalanviljelyn lisäksi KalaValtanen ostaa kalaa paikallisilta kalastajilta sekä isommilta kalatukuilta. Suurin osa myynnistä koostuu Norjan lohesta, mutta itse kasvatetun kirjolohen osuus lisääntyy koko ajan. Valtasen mukaan tuotantomäärät viisinkertaistuvat tämän vuoden aikana.

– Meillä on myös oma kalanjalostamo Porissa. Siellä hoidetaan paitsi perkuut ja fileoinnit, myös kylmä- ja lämminsavustetaan kalaa. Lisäksi mädit, graavit ja silakkaherkut valmistuvat Porin tehtaassa. Pienessä roolissa on myös äyriäisten välitys.

Tuotanto työllistää kymmeniä

Paikallisella toimijalla on myös iso merkitys alueen talouselämän kannalta.

– Mitä enemmän käytämme paikallisia palveluita, sitä enemmän verorahoja jää omaan kylään, painottaa Valtanen. Perheyritys työllistää monia paikallisia ja tuo sitä kautta hyvinvointia koko alueelle.

"Paikallinen tekeminen hyödyttää ihan meitä jokaista"

– Yhteistyö paikallisten ravintoloiden ja kauppojen kanssa on meille äärimmäisen tärkeää. Suurin osa tuotannostamme meneekin Etelä-Suomen alueelle. On hienoa, että paikallisesti tuotettu ruoka päätyy pääsääntöisesti lähialueen pöytiin, Valtanen kehuu.

Kasvattamon kalat syövät pääasiassa Itämeren silakasta valmistettua kalajauhoa sekä -öljyä. Jonkin verran rehu sisältää myös soijaa ja härkäpapua.

– Kala on terveellinen ja ekologinen proteiinin lähde. Paikallinen tekeminen hyödyttää ihan meitä jokaista, summaa Valtanen lähikalan hyötyjä.

Ravintola Buena Vista
📍Kanalinranta 5
www.ravintolabuenavista.com

#YhdessäOlemmeRauma