Pesäpallokaudet käyntiin – Superpesiksessä rajoitetut yleisömäärät

Monessa urheilulajissa on seurattu silmä tarkkana koronarajoitusten vaikutusta tulevan suven toimintaan. Maaliskuun puolivälissä pysäytettiin kaikki käynnissä olevat tapahtumat. Kuten muissakin seuroissa myös Ferassa toimintaa sopeutettiin vallitsevan tilanteen mukaiseksi.

– Meillä pysähtyi kaikki toiminta. Omalta osaltani pidin aluksi ylityöt pois, jonka jälkeen olin huhtikuun alusta toukokuun loppuun lomautettuna. Totta kai tässä on koko ajan seurattu lisäinformaatiota ja ohjeistuksia esimerkiksi Pesäpalloliiton ja AVI:n suunnalta, Feran junioripäällikkö ja naisten Superpesis-joukkueen pelaaja Miia Tervonen kertoo.

Rajoituksia kevennettiin kesäkuun alusta lähtien. Näin ollen myös pesäpallossa päästiin käynnistämään joukkueharjoitukset ja pelikaudet.

– Juniorit aloittivat pienryhmäharjoitukset toukokuun puolivälissä. Joukkueet ovat tehneet omia harjoitteitaan esimerkiksi viereisillä kentillä tai peräkkäisillä vuoroilla niin, että harjoitukset on saatu viety läpi määräysten mukaisesti ja kaikkien turvallisuus huomioiden.

Kesäkuun alussa kentälle kirmasivat harrastepesiksen ja poikien ryhmät, naperopesis, pesiskoulu ja lady-pesis.

– Kaikkiin ryhmiin on tullut hyvin ilmoittautumisia ja tiettyihin ryhmiin mahtuu lisääkin porukkaa. Naperopesis- ja Poikien kesäpesis- ryhmiin voi tulla mukaan vielä kesäkuun ajan ottamalla minuun yhteyttä joko puhelimitse tai sähköpostilla. Myös Lady- ja harrastepesikseen voi vielä ilmoittautua, sillä ne jatkuvat aina elokuun loppuun asti.

Kuva: Elmeri Elo / ElonKuvaus

Fera teki viime kesänä seuran uuden ennätyksen harrastajamäärissä, sillä pesäpallokentillä liikkui yli 300 eri ikäistä innokasta urheilijaa.

– Yksi iso tekijä oli yhteistyö paikallisten koulujen kanssa. Kiersin vuosi sitten Rauman kouluissa ja sitä kautta saimme mukaan runsaasti uusia harrastajia. Siinäkin mielessä korona tuli ikävään väliin, että vaikutukset harrastajamääriin saattavat tänä kesänä näkyä.

Koronatartunnat ovat jääneet Satakunnassa verrattain vähäisiksi. Fera panostaa kaikessa toiminnassaan hygieniaan, eli siinä mielessä ei toiminnasta kannata jäädä pois.

– Meillä tulee olemaan käsidesifiointiaineet harjoitus- ja ottelupaikoilla, desinfioimme ahkerasti myös välineitä ja suosimme omien välineiden käyttöä aina kun se vain on mahdollista. Lisäksi huomioimme tilanteen harjoitteissa, eli esimerkiksi lasten ryhmissä ei välttämättä voida pelata hippaa.

Kuva: Elmeri Elo / ElonKuvaus

Superpesis-kausi pelataan rajoitetulle yleisölle

Naisten Superpesis -kausi käynnistyy 12.6. Fera pelaa ensimmäisen kotiottelunsa kaksi päivää myöhemmin sunnuntaina 14.6. Mynämäen Vesattaria vastaan. Koronarajoitusten vuoksi Top Team-Areenalle voidaan toistaiseksi ottaa ottelua kohden vain 470 katsojaa.

– Olemme harjoitelleet kevään aikana pienryhmissä ja kesäkuun alussa pääsimme aloittamaan yhteisharjoitukset. Joukkueharjoittelun yhtäkkinen keskeytyminen kahdeksi kuukaudeksi tuo omat haasteena, mutta sama haaste on jokaisella joukkueella, Tervonen muistuttaa.

– Omatoimisen fysiikkapainotteisen harjoittelun rooli on korostunut nyt, kun itse lajiharjoitteita ei ole voinut tehdä samalla tavalla kuin ennen. Talviharjoitteluhalli oli suljettu, joten jouduimme odottamaan lämpimämpiä ilmoja, että pääsimme treenaamaan ulos lyöntiharjoituksia.

Joukkueurheiluun kuuluu tiiviisti yhteisöllisyys. Yhteistä aikaa vietetään paljon pukuhuoneessa ja onnistumisia tuuletetaan – koronalla saattaa olla vaikutusta myös tähän.

– En tiedä voimmeko antaa läpyjä toisillemme tai käydä tuulettamassa kunniajuoksuja kolmospesällä. Se tuntuu hieman hullumaiselta, mutta kaikkeen pitää varautua.

Kuva: Elmeri Elo / Elonkuvaus

Tervonen on kokenut pelaaja, joka tekee sopimuksen aina vuodeksi kerrallaan. Alkavalle kaudelle hän kirjoitti nimensä paperiin maaliskuussa vain viikkoa ennen kuin korona sulki maailman.

– Tarkoitukseni ei ollut pelata tänä kesänä, mutta joukkueeseen tuli loukkaantuminen ja ryhmään tarvittiin kopparia. Päätin lähteä vielä mukaan., sillä haluan auttaa joukkuetta.

Yksi joukkueen vahvuuksista on monipuolisuus.

– Meiltä löytyy jokaiselle ulkopelipaikalle todella hyvä pelaaja ja kaikilla riittää fyysiset ominaisuudet omaan rooliinsa. Sisäpelissä meillä on entistä enemmän nopeutta ja lyöntivoimaa. Pystymme rakentamaan peliä monesta suunnasta, emmekä ole vain yhden kärjen varassa.

Pesäpallo vie ison osan Tervosen kesästä – niin kentällä kuin toimistonkin puolella. Ajatukset kansallislajista irrotetaan perheen parissa touhuten.

– Pyrin tekemään vapaa-ajallani jotain ihan muuta kuin pesäpalloa. Tyttäreni täyttää elokuussa kolme vuotta, ja meidän arkemme menee hänen ehdoillaan. Meillä on pihassa trampoliini, joten voi olla että siinä menee koko kesä, Tervonen naurahtaa.

Katso otteluohjelma ja lisätiedot erilaisista pesisryhmistä osoitteessa www.fera.fi

#YhdessäOlemmeRauma