Pellolta suoraan lavalle

Kaupallinen yhteistyö: Rauman teatteri

juha-kulmala-rauman-teatteri
Juha Kulmala on kuulunut Rauman teatterin vahvuuteen vuodesta 2017. Kuva: Sanna Seppälä

Onnistunut näytelmä vaatii useiden ihmisten saumatonta yhteistyötä, jotta kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Tässä sarjassa tutustutaan Rauman teatterin ihmisiin ja tarinoihin näyttämöltä ja sen takaa.

“Lallis-musikaalin päivänäytökset olivat arkisin klo 14 ja lauantaisin tuntia aikaisemmin klo 13. Olin siinä yhtenä keväisenä lauantaina Köyliössä maatilani kevätkylvöjä touhuamassa traktorin selässä. Puhelin soi, ja järjestäjä siellä kyseli, missä olen. “Tässä kohta lopettelen kylvöjä ja lähden ajelemaan Raumalle näytökseen, kuinka niin”, vastasin. “Kello on 12.30, näytös alkaa puolen tunnin kuluttua”, kuului vastaus. Olin merkinnyt kalenteriin väärän kellonajan, ja hyppäsin siitä paikasta autoon.

Periaatteessa jo matkaan olisi pitänyt mennä reilu puoli tuntia, mutta olin teatterilla paria minuuttia ennen esityksen alkua. Kuulin jo lämpiön ovelle, kun Julkusen Timo kuulutti yleisölle: “Esitys saattaa myöhästyä hieman teknisen vian vuoksi”. Minua oltiin ovella vastassa ja ulkovaatteet suorastaan revittiin lennossa päältäni ja vaihdettiin roolivaatteisiin. Onneksi roolissa ei ollut sen kummempaa maskeerausta. Käytännössä juoksin siitä suoraan laulavaan joukkoon lavalle.

Toinen tapaus sattui ensimmäisenä Rauman vuotenani, kun teimme Koukussa-farssia. Julkusella oli karmea flunssa päällä, ääni tuskin pihisi ja jouduimme harkitsemaan jopa esitysten perumista. Päätimme kuitenkin viedä ne läpi.

Ensimmäisessä näytöksessä oli kohtaus, jossa Jaakko “Jasu” Tohkasen hahmo yritti neuvoa minun hahmolleni paikkaa, jonne minun piti mennä. Samaan aikaan Julkusen piti taka-alalla heittäytyä sohvalle minun hahmoni huomaamatta. Sivusilmällä kuitenkin näin, ettei Timoa näkynyt, ei kuulunut. Jasu jatkoi selittämistään, korotti ääntään ja improvisoitiin siinä sitten tovi. Lavalla kymmenen sekuntiakin on pitkä aika, jos kaikki ei mene niin kuin on suunniteltu. Lopulta Timo onneksi havahtui lämpiön sohvalta, johon hän oli kuumehoureissaan nukahtanut ja ampaisi asemiinsa.”


KUKA?

Nimi: Juha Kulmala

Tosielämän rooli: Viljelevä näyttelijä, Rauman teatterissa vuodesta 2017

Motto: Kyl se siit sit

Aina ennen näytöksen alkua minä…haen kahvikupposen, rupattelen kollegoiden kanssa ja joskus käyn vielä tekstiäkin läpi.

Näyttelen mieluiten roolissa, jossa… saan pitää itsekin hauskaa.


Rauman teatterissa syksyllä 2021: Fingerpori, Pirtumiehet, Varasto

Liput ja lisätiedot:

raumanteatteri.fi

#YhdessäOlemmeRauma