Päin seiniä

Kaupallinen yhteistyö: Rauman teatteri

Jani Koskinen Rauman kesäteatterissa
Jani Koskinen on mukana sekä Rauman kesäteatterissa että syksyllä Rauman teatterissa. Kuva: Sanna Seppälä

Onnistunut näytelmä vaatii useiden ihmisten saumatonta yhteistyötä, jotta kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Tässä sarjassa tutustutaan Rauman teatterin ihmisiin ja tarinoihin näyttämöltä ja sen takaa.

”Elettiin jotain vuosituhannen vaihdetta, ja olin silloin Raumalla kellariteatterin aikaan tekemässä lastennäytelmä Taikuri Ozia. Hahmoni Peltisen rooliasu oli jumalattoman painava haarniska, joka oli vielä puettu moottoripyöräilijän nahkapuvun päälle. Kasvoni oli maalattu kauttaaltaan hopeiseksi. Rooliin kuului vielä tanssimista, joten hiki puski päälle kiitettävästi.

Kerran oli eräs aamuesitys, ja olin valmiiksi melko väsynyt. Minun piti poistua lavalta välillä verhoihin ja sieltä nopeasti takaisin lavalle. Käännyin ja lähdin kävelemään lavalle, mutta törmäsin seinään, töks. En nähnyt haarniskan takaa mitään, ja uutta yritystä kävelemiseen. Ja sama juttu, jälleen seinä vastassa.

Hiki vaan virtasi pitkin selkääni ja ajattelin, että ei tästä nyt tule yhtään mitään, en pääse lainkaan näyttämölle. Paniikki alkoi jo hiipiä, kun kuulin äänimerkin, että lavalla pitäisi ihan juuri jo olla. Törmäsin seinään vielä kolmannen kerran, ennen kuin lopulta löysin itseni oikeasta paikasta, lavalta.

Toisen kerran samaa näytelmää tehdessä sattui niin, että olin nukkunut lahjakkaasti pommiin. Järjestäjä soitti puolta tuntia ennen näytöksen alkua, missä oikein olin. Tajusin jo puhelimen soidessa, että nyt olen pahasti myöhässä.

Lähdin juoksemaan kämpiltä teatterille kieli vyön alla, ja kun pääsin paikalle, näyttämömestari kysyi: ”Missä Matti on?” Laineen Matti oli siis kämppikseni. Olin aivan ällikällä lyöty, siis mitä, eikö Matti ole vielä täällä, ihmettelin. No ei ollut, vaan hänkin oli nukkunut pommiin. En ollut sitä äkkilähdössä edes huomannut katsoa, luulin, että hän oli ajat sitten jo lähtenyt teatterille.

Näyttämömestari lähti siitä paikasta hakemaan Mattia, ja minä menin maskiin ja vetämään Peltisen haarniskaa päälle. Saimme kuitenkin kaiken valmiiksi esityksen alkuun mennessä, ja Mattikin ehti paikalle.”


KUKA?

Nimi: Jani Koskinen

Tosielämän rooli: Näyttelijä-laulaja, vuodesta 1998 ammattilaisena, mutta jo 11-vuotiaana nähty Tampereen teatterissa. Rauman teatterissa vuosina 1998–2002, sekä vuonna 2019 ja 2021

Motto: Tästä tulee hyvä päivä

Aina ennen näytöksen alkua minä… tulen ajoissa paikalle ja laskeudun tunnelmaan kaikessa rauhassa.

Näyttelen mieluiten roolissa, jossa… saan laulaa, tanssia ja hauskuuttaa, ja jossa tunnen antaneeni kaikkeni.


Rauman kesäteatterissa 2021: Mitä kuuluu Marja-Leena?
Rauman teatterissa syksyllä 2021: Varasto

Liput ja lisätietoja:

raumanteatteri.fi

#YhdessäOlemmeRauma