Liikunta-agentti tsemppaa liikkumaan

Kaupallinen yhteistyö: Rauman seurakunta

eeva hietikko pyörän kanssa
Eeva Hietikko on työskennellyt Rauman seurakunnassa nuorisotyönohjaajana vuodesta 2015. Kuva: Sanna Seppälä

Nuorisotyönohjaaja, liikunta-agentti Eeva Hietikko puhuu innokkaasti arkiliikunnan puolesta sekä kannustaa ja tukee muitakin etsimään liikunnan iloa.

– Seurakunta on ennenkin liikuttanut ihmisiä monella tapaa, mutta kun liikunta-agentti -nimitys otettiin käyttöön muutama vuosi sitten, siitä on tullut astetta näkyvämpää toimintaa, Hietikko kertoo.

– Nuorisotyö on päätehtäväni, eli nuorten ja lasten leirit ja kerhot sekä kouluyhteistyö. Liikunta on iso osa jo ihan normipäivääkin, mutta liikunta-agenttiuden kautta tulee paljon kyselyjä ja ihmisten on helppo lähestyä minua liikunta-asiossa.

Hietikon työnkuva on laaja, eikä kahta samanlaista päivää ole. Toisinaan päivä on pelkkää toimistotyötä, ja silloin hän pyrkii jaksottamaan työntekoa välillä istuen ja välillä seisten.

– En jaksa pitkään istua paikallani, joten pomppaan ylös automaattisesti, jos vaikka puhelin soi ja kävelen edestakaisin puhelun ajan. Samoin siirtymät päivän aikana ja lounaan noudot pyrin tekemään jalan tai pyörällä.

– Leirillä ollessa liikuttua tulee taas koko päivän aktiivisesti.

Hyvää fiilistä ja hyötyliikuntaa

– Itse suosin ennen kaikkea arkiliikuntaa. Mieluiten kulkisin koko työmatkankin lihasvoimin, mutta 50 km suuntaansa on vähän jo liikaa. Siispä usein yhdistelen bussia sekä kävelyä, ja töissäkin minulla on fillari, jolla voin polkea työpäivän välimatkoja.

– Tykkään myös yhteisöllisestä liikunnasta, ja kokeilen mielelläni uusia lajeja. Muutamat kesät olen pelannut maailmalla suosittua rugbya. Se on hauska kontaktilaji, jossa palloa syötetään vain taaksepäin. Kesällä nautin kovan treenin lisäksi rennosta pelailusta kavereiden ja lasten kanssa, siitä tulee niin hyvä fiilis.

“Ihminen on luotu liikkumaan”

Kun Hietikolta kysyy, miten hän kannustaisi sohvaperunan ylös ja liikkumaan, niin vastaus on hyvin huojentava. Hyötyliikunta kunniaan, eli ne kuuluisat portaat ja lähikauppaan kävely päivän mittaan ovat kaikkein tärkeintä, samoin kuin istumisen tauottaminen. Kun tätä mallia alkaa tietoisesti toistaa, ennen pitkää siitä tulee tapa.

Kaikkien ei siis tarvitse treenata hulluna salilla, vaan tärkeintä on löytää oma tapa liikkua, sellainen, joka tuottaa mielihyvää. Itseään ei pidä verrata muihin, vaan hakea onnistumisia pienistä jutuista. Hietikko myös kannustaa rohkeasti kokeilemaan uusia lajeja, näin voi löytyä vaikka minkälainen helmi.

– Ihminen on luotu liikkumaan. Olemme fyysisiä, henkisiä sekä hengellisiä olentoja, mitään osa-aluetta ei voi sulkea pois. Fyysinen hyvinvointi auttaa jaksamaan ja pitää mielenkin virkeänä. Myös uni tulee paremmin, kun liikkuu sopivasti.

– Elämäkin maistuu makoisammalta, kun ei jämähdä paikoilleen. Liike lisää liikettä ja nostaa vireystilaa, Hietikko päättää.

kolmen kirkon pyöräily 11-09
Hyväntekeväisyystapahtuma Kolmen kirkon pyöräily järjestetään nyt toista kertaa. Kuva: Rauman seurakunta

Eevan vinkit pyöräilysyksyyn:

#YhdessäOlemmeRauma