Lähipossua naapurista – tämän tuoreempaa lihaa ei ravintola voi saada

Kaupallinen yhteistyö: Ravintola Buena Vista

Raaka-aineilla vatsavirtaan -juttusarjassa esittelemme Ravintola Buena Vistan käyttämiä lähituottajia.

Mikko Laisti leikkaa lähipossun filettä Kivikylän Kotipalvaamossa.
Mikko Laisti Kivikylän Kotipalvaamosta leikkaa lähipossun filettä. Tarkkaa käsityötaidetta, kuten ilmeestä näkyy. (Kuva: Tommi Vainio)

Ravintola Buena Vista käyttää keittiössään mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja raaka-aineita. Näin voidaan varmistaa ruuan tuoreus ja laatu, sekä tuetaan oman alueen hyvinvointia. Possunlihat pihveistä makkaroihin, ribseihin ja leikkeleisiin tulevat paikallisesta Kivikylän Kotipalvaamosta, vain 20 minuutin matkan päästä.

– Tämän tuoreempaa lihaa ei ravintola voi käytännössä saada. Lyhimmillään possun matka teurastamosta ravintolan tiskiin kestää 36 tuntia, kertoo Kivikylän markkinointipäällikkö Tommi Vainio.

– Lihaa leikataan kahdessa vuorossa, ja ensimmäinen porukka tulee töihin puolilta öin. Ruhot paloitellaan heti, kun ne ovat saapuneet teurastamolta, joten tämän nopeampi tahti ei edes olisi mahdollista.

Lihan tuoreus ja nopea toimitus ovat lähituottajan valtteja. Jos sopivaan aikaan sattuu soittamaan aamulla, niin lihat ovat keittiössä tunnin sisällä soitosta.

– Me myös räätälöimme vaikkapa pihvit juuri sellaisiksi, kuin asiakas haluaa. Sellainen ei onnistu isossa tukussa, Vainio luettelee lähitoimittajan hyviä puolia.

– Minulle ravintolayrittäjänä on ensiarvoisen tärkeää, että asiakas saa meillä aina parempaa ruokaa kuin kotona ja siihen laadukkaat raaka-aineet ovat kaiken a ja o, Buena Vistan yrittäjä Tuomas Toivanen kertoo periaatteistaan.

Possukin on, mitä se syö

Mutta mitä possulle tapahtuu ennen lautaselle päätymistä? Kivikylän possut elelevät Satakunnan ja Varsinais-Suomen sopimustiloilla noin puolen vuoden ikäisiksi ja lähes satakiloisiksi.

Lihan makuun vaikuttaa tottakai myös possun oma menu. Possujen vatsat täyttyvätkin pääosin lähipeltojen omista antimista. Voidaankin sanoa, että tämä on lähiruokaa tuotantoketjun alusta loppuun.

Suomalainen liha on ylipäätään erittäin turvallista ja tarkkaan valvottua. Antibiootteja ei käytetä varmuuden vuoksi, kuten monissa muissa maissa. Myös lihan jäljitettävyys on huippuluokkaa. Jokainen possu pystytään jäljittämään tilalle asti.

Salaatinkastikkeita paluukuormassa

– Yhteistyö kaikkien alan paikallisten toimijoiden kanssa on meille todella tärkeää. Esimerkiksi uutuustuotteet testataan aina ensin lähialueella ennen isommille markkinoille siirtymistä, kertoo Vainio.

Yhteistyö sujuu mutkattomasti molempiin suuntiin. Buena Vistasta lähteekin paluukuormassa makoisia salaatinkastikkeita Kivikylän Lapin myymälään myyntiin sekä lounaalle.

Ravintola Buena Vista
📍Kanalinranta 5
www.ravintolabuenavista.com

#YhdessäOlemmeRauma