Kylmäpihlaja – Rauman helmi

Kaupallinen yhteistyö: Kylmäpihlajan majakka ja Saaristokuljetus 

Kuvat: Kylmäpihlajan Facebook

Selkämeren kansallispuistoon kuuluva Kylmäpihlajan majakkasaari on sekä lintu- että auringonlaskubongarin taivas. Karu ja kivikkoinen, katajan ja tyrnin valtaama saari on myös veneilijälle suojaisa levähdyspaikka. Vuonna 1953 valmistunut majakkatorni kohoaa 36 metriä merenpinnan yläpuolelle. Tornista näkyykin kaikki alueen elinkeinoelämän suuret toimijat satamasta tehtaisiin.

Kylmäpihlaja on Rauman kaupungin ehdoton matkailuhelmi, joka vilkkaimpana kesäkautena vetää keskimäärin 300–400 kävijää päivittäin. Saaren palveluista vastaa nyt yhdeksättä vuotta yksityinen yritys West Coast Seaservice.

Palveluihin kuuluu mm. majoitus 15 hotellihuoneessa ja kahdeksassa mökissä, 30-paikkainen ravintola, kahvila terasseineen, matkamuistomyymälä, saunat sekä vierasvenesatama. Kylmäpihlajan majakka on Euroopan ainoa majakka, jossa majoitustilat ovat tornissa, eli jokaisessa huoneessa on merinäköala.

– Paljon on saarella tapahtunut näiden vuosien varrella. Olemme yhdessä kaupungin kanssa investoineet rakennusten remontointiin ja palveluiden kehittämiseen. Esimerkiksi tornin putket sekä wc- ja suihkutilat on uusittu ja uusi rantasauna kylpytynnyreineen rakennettu. Viime syksynä hankimme kahdeksan vuokrattavaa maisemamökkiä. Nyt putkiremonttiin on menossa siipirakennus, WCSS:n toimitusjohtaja Teemu Knuutila kertoo.

Eikä tässä vielä kaikki. Täksi kesäksi on tulossa myös katettu grillipaikka sekä rantasaunalle ihoa hellivä merivesipalju. Knuutila haaveilee myös kahvilan laajennuksesta käytöstä poistetun opasvajan tiloihin.

Kalat lähivesistä

Majakkaravintolan herkut syntyvät pitkälti lähialueen raaka-aineista.

– Paikallinen kalastaja, Pullan Kalan Jarno Aaltonen, toimittaa meille käytännössä kaiken kalan. Menusta löytyy esimerkiksi Raumanmeren villilohta. Norjan tavaraa emme lautaselle laita.

Kalaa onkin luonnollisesti tarjolla monessa muodossa. Maineikasta lohikeittoa itse tehdyn saaristolaisleivän kera löytyy päivittäin sekä buffetista että a la carte -listalta.

Kylmäpihlajalla on myös oma nimikko-olut, jota tekee paikallinen panimo Linden Brewery. Myynnissä on myös Suojärven suklaatilan valmistamaa nimikkosuklaata, maultaan tyrni-maitosuklaa.

Vesibussilla tai omalla veneellä

Kylmäpihlajaan pääsee joko omalla veneellä tai Rauman Saaristokuljetuksen vesibussilla tai taksiveneellä. Saaristokuljetuksen reittiliikenne lähtee nykyään Suvitien Merijakamolta.

– Merijakamolla meillä on parempi tuulensuoja, sekä lasiterminaali käytössämme. Lähellä on myös hyvät palvelut, kuten huikean kokoinen terassi sekä wc-tilat. Poroholma, maauimala, kesäteatteri ja muut alueen palvelut ovat siinä kaikki kuitenkin aivan kivenheiton päässä.

Aiemmin kotisatamana toiminut Poroholma haluttiin rauhoittaa, sillä parhaimmillaan leirintäalueen läpi vesibusseille saattoi kulkea jopa 800 ihmistä joka päivä.

– Reittivuoroja kulkee kahdesta neljään per päivä, ajankohdasta riippuen. Vilkkain sesonki on juhannuksesta koulujen alkuun, ja silloin myös kaikki majoituspaikkamme ovat täyteen buukattuja. Otamme majoitusvarauksia muuten vastaan vain nettivarauksen kautta, Knuutila muistuttaa.

Lisätiedot ja varaukset:

kylmapihlaja.com
raumansaaristokuljetus.fi

#YhdessäOlemmeRauma