Kontiolta uunituoreet leivät lounaalle

Kaupallinen yhteistyö: Ravintola Buena Vista ja Kontion leipomo

Raaka-aineilla vatsavirtaan -juttusarjassa esittelemme Ravintola Buena Vistan käyttämiä lähituottajia.

Buena Vistan Irja Sarasmäki vastaanottaa patongit Kontion Katariina Hietaniemeltä
22 vuotta Ravintola Buena Vistan kalustoon kuulunut ravintolapäällikkö Irja Sarasmäki vastaanottaa uunituoreet moniviljapatongit Kontion leipomon Katariina Hietaniemeltä. Kuva: Sanna Seppälä

Kontion leipomon kahvilavastaava, kolmannen polven kontiolainen Katariina Hietaniemi astuu hymyssä suin Ravintola Buena Vistaan. Kainalossaan hänellä on korillinen uunituoreelta tuoksuvia moniviljapatonkeja.

– Kaikki lounasleivät ovat tulleet Kontiolta siitä asti, kun perheeni hyppäsi Buena Vistan puikkoihin. Tarkemmin sanottuna yhteistyötä on tehty vuodesta 1994. Muita vaihtoehtoja ei ole edes mietitty, eikä mietitä, ravintolayrittäjä Tuomas Toivanen kertoo.

"Muita vaihtoehtoja ei ole edes mietitty, eikä mietitä"

Patonkien lisäksi päivittäiseen leipätoimitukseen kuuluu Kontion perinteinen reikäleipä.

– Rukiisen reikäleivän valmistus alkaa noin vuorokautta ennen paistoa. Raski laitetaan aamulla käymään seuraavaa päivää varten. Aamuyöllä viimeistelty taikina kaulataan koneella, mutta reiät tehdään käsin jokaiseen leipään, Hietaniemi kertoo työvaiheista.

Vastapaistetut leivät ovat ravintoloissa 9-10 aikaan aamulla.

Oman kylän herkkuja

Kontion leipomossa leipien leipomisesta vastaa kaksi leipuria ja lisäksi kolme kondiittoria ahertaa muita herkkuja. Raaka-aineet ovat pääsääntöisesti kotimaisia, ja esimerkiksi kesäkauden marjat tulevat suoraan Laitilasta. Kaikki tuotteet menevät paikallisille toimijoille ravintoloihin, hotelleihin sekä kahteen omaan kahvilaan.

– Meille Rauma on juuri se markkina-alue, jossa toimimme. Paikallinen yhteistyö tuo leivän meidänkin pöytäämme. Se on paitsi taloudellisesti järkevää, myös ympäristön kannalta hyvä ratkaisu, että tuotteet jäävät tähän lähelle. Tietenkin myös asiakkaat hyötyvät, koska saavat takuulla tuoreita leivonnaisia, Hietaniemi kertoo.

Perinteitä vaalien kohti uusia tuulia

Kontio onkin saavuttanut varsin tunnetun ja vakaan aseman raumalaisten herkuttelijoiden sekä turistien keskuudessa. Työssään paljon asiakkaita kohtaavan Hietaniemen mukaan syitä vankkaan asemaan on monia.

"Meillä on vahva usko omaan tekemiseen"

– Varmasti yksi suuri tekijä on se, että meitä on kolme polvea edelleen mukana tekemässä tätä meidän omaa juttuamme. Tässä yhdistyy eri sukupolvien näkemykset, kokemus, perinteet sekä uudet trendit.

– Meillä on vahva usko omaan tekemiseen. Nojaamme vahvasti perinteisiin, mutta tuunaamme aina myös jotain uutta omalle tyylille kuitenkin uskollisena. Asiakaspalvelussa pystyn itse koko ajan vähän haistelemaan, mitä asiakkaat toivovat, Hietaniemi listaa Kontion vahvuuksia.

Lohtupullaa kotiin viemisiksi

Viimeinen vuosi rajoituksineen on ollut haasteita täynnä, mutta Hietaniemen mukaan ihmiset ovat löytäneet hienosti take away -tuotteet. Erilaiset tuotekassit ovat tehneet kauppansa ja korvanneet mukavasti pois jääneitä kahvilakäyntejä.

– Tämän kevään kahvilasulun alkaessa kaikenlaiset överiviinerit olivat ihan hitti. Lohtupullaa haettiin ahkerasti kotiin ja työpaikoille, kun kahvilaan ei päässyt nautiskelemaan.

Sekä Hietaniemestä että Toivasesta huokuu selkeä tyytyväisyys paikalliseen yhteistyöhön – koska yhdessä olemme Rauma.

Ravintola Buena Vista
📍Kanalinranta 5
www.ravintolabuenavista.com

Kontion leipomo ja kahvilat
📍Karjalankatu 3 ja Kuninkaankatu 9
www.kontion.fi

#YhdessäOlemmeRauma