Karhu-ukon taivas

Kaupallinen yhteistyö: Rauman teatteri

Onnistunut näytelmä vaatii useiden ihmisten saumatonta yhteistyötä, jotta kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Tässä sarjassa tutustutaan Rauman teatterin ihmisiin ja tarinoihin näyttämöltä ja sen takaa.

Perttu Suominen on työskennellyt pisimpään Rauman teatterissa , vuodesta -95. Kuva: Sanna Seppälä

“Elettiin Kellariteatterin aikoja ja tehtiin pientä musikaalia Fantasticks. Korhosen Hemillä oli rooli, jossa hänellä oli vapaus pistää välillä omiaan ohi käsikirjoituksen. Lavalla muusikoista yleensä huomaa, kun näin tapahtuu, koska monta kertaa kuullut jutut ei enää naurata samalla tavalla kuin puskista tulleet.

Hemin piti sanoa: “Tosta se lähti, sano Annikki Tähti.” Hän sanoikin: “Tosta se lähtee, sano Annikki Tähtee”, ja me muusikot repesimme aivan totaalisesti.

Toinen tapaus sattui niin ikään Kellariteatterilla joskus -90-luvun puolivälin kieppeillä. Tuohon aikaan 6- ja 3-vuotiaat poikani olivat kerran yleisön joukossa katsomassa säveltämääni ja ohjaamaani Tanssiva karhu -lastennäytelmää.

Näytelmä loppui siihen, kun tanssivaksi opetetun karhun omistaja oli tullut vanhaksi ja käveli pois näyttämöltä “taivaaseen” kohti vastavaloa. Kuulin, kuinka eräs lapsi yleisössä kysyi: “Lähtikö karhu-ukko nyt taivaaseen?” Vanhin poikani vastasi kuuluvalla äänellä: “Ei, kun se menee suoraan lämpiöön.”

Yksi sattumus on jäänyt erityisen hyvin mieleen myös vielä ennen näitä Rauman aikoja, kun olin Kemin teatterissa muutaman vuoden. Olin mukana Laulava Trappin perhe -musikaalissa. Siinä kaksi hahmoa, Marke ja Heikki juttelivat, ja Marke kysyi aina Heikiltä saman kysymyksen, “mitä sun äidille kuuluu?” Heikin piti aina keksiä siihen jokin uusi vastaus, samaa vastausta ei saanut käyttää uudelleen. Ja siinähän meni aina pokka.

Kerran Marke päättikin kysyä jotain muuta, ja katsoa, kuinka vastanäyttelijän pokka puolestaan pitäisi. Hän kysyikin siis: “Mitä sun isoäidille kuuluu?” Heikki siihen tyynesti, ilmeenkään värähtämättä: “Opettelee soittamaan käyrätorvea.”


KUKA?

Kuka: Perttu Suominen

Tosielämän rooli: Säveltävä, sovittava ja esittävä muusikko ja kapellimestari, Rauman teatterissa vuodesta 1995, kolmen lapsen isä

Motto: Asioilla on tapana järjestyä

Aina ennen näytöksen alkua minä… teen päivittäiset soittorutiinini, eli lämmittelen kehonosat sen mukaan, mitä soittimia tarvitsen. Musikaaleissa vedän myös äänenavaukset näyttelijöille.

Olen mieluiten mukana esityksessä, johon… saan itse säveltää musiikit. Tai sitten varta vasten tehdyssä musikaalissa tai pientuotannossa, jossa kierretään tarjoamassa elämyksiä sellaiselle yleisölle, joka ei itse pääse teatteriin, esim. vanhainkodeissa.
 


Rauman teatterissa keväällä 2022:

Pirtumiehet, Varasto, Hui kauhistus!

Nukkekodin esitykset on siirretty kevätkaudelle 2023.

Liput ja lisätiedot: raumanteatteri.fi

#YhdessäOlemmeRauma