Gluteenittomat herkut Hennosta

Kaupallinen yhteistyö: Leipomo-konditoria Hento 

kondiittori koristelee suklaakakkua
Kondiittori Katja Tähtivuori koristelee suklaakakun suklaakiilteellä ja marjoilla. Kuvat: Sanna Seppälä

Uotilan kylänraitilla sijaitseva Leipomo-konditoria Hento valmistaa gluteenittomia leivonnaisia leipomon omaan puotiin sekä Keskuspuiston laidalla sijaitsevaan Puistokahvilaan.

– Raumalla oli selkeä rako gluteenittomille tuotteille, kun vuonna 2018 ostin silloin Cafe Passionin nimellä toimineen kahvilan liiketoiminnan. Perustinkin vielä samana vuonna leipomon tänne Uotilaan ja aloimme kehittää omia tuotteita. Kahvilan nimi muutettiin Puistokahvilaksi kesällä 2020, yrittäjä Hanna Kukkaro kertoo.

– Monet omista lempituotteistani olivat jo valmiiksi gluteenittomia, ja halusin lähteä kehittämään myös tavanomaisista tuotteista gluteenittomia versioita.

Piiraiden ja kakkujen muuttaminen gluteenittomaksi oli helppoa, mutta pullan ja leivän muuntotyö on ollut Kukkaron mukaan haasteellista.

– Siinä pitää koko prosessi miettiä uudelleen, ei voi vain vaihtaa jauhoja. Gluteenittoman leipomisen tekniikka on aivan toisenlainen, sillä esimerkiksi pullataikina on kuin majoneesia. Se pitää muotoilla kylmänä, eikä tavallisista koneistakaan ole apua käsittelyssä. Me teemmekin oikeastaan kaiken käsityönä.

– Käytämme jauhoina riisiä, maissia, perunaa, tapiokaa sekä tattaria. Kauraa ja vehnätärkkelystä emme käytä lainkaan. Tattari on kotimaista Virtasalmen Viljatuotteen tuotantoa. Riisiä ja maissia kun ei ainakaan toistaiseksi pystytä Suomessa viljelemään, Kukkaro nauraa.

Alusta asti itse

Hennon suosituimpia tuotteita ovat suklaakakku sekä erilaiset tuorejuustokakut. Myös erikoiskakkuja tehdään asiakkaan toiveista. Saaristolaisleipää saa aina torstaisin.

– Suklaakakkumme syntyy hyvin yksinkertaisista raaka-aineista, mutta ripaus paikallisen Capri Coffeen kahvia pohjassa antaa kakulle erityisen säväyksen. Emme myöskään käytä hyydykkeessä lainkaan liivatetta, vaan suklaa ja keltuainen pitävät täytteen kasassa.

– Valmistamme kaikkiin tuotteisiin tulevat hillot myös itse alusta asti marjoista ja hedelmistä. Meille on tärkeää tuntea raaka-aineet ja niiden käyttäytyminen. Kaikki ohjeet eivät sovi kaikkeen, ja kokemus auttaa saavuttamaan halutun lopputuloksen.

suklaakakku marjoilla

Hennossa kakut tehdään leipurin ja kondiittorin yhteistyönä. Leipuri hoitaa pohjat ja kondiittori täytteet ja koristelun. Näin jokainen ammattilainen pääsee toteuttamaan ja kehittämään parhaiten omaa osaamistaan. Heidän lisäkseen leipomolla työskentelee yksi puodin ja toimiston tehtävissä sekä yksi oppisopimusopiskelja sekä yrittäjä itse perheineen.

Kukkaron mukaan monikaan ei vielä tiedä, että Uotilan pikkuinen leipomo on Puistokahvilankin herkkujen takana. Hän toivottaakin kaikki ohikulkijat ja kyläläiset lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan leipomon puotiin. Puodissa voi istahtaa kahvittelemaan tai noutaa herkut kotiin. Myös tilaustuotteet on helppo noutaa Uotilasta.


Leipomo-konditoria Hento
Uotilan vanhatie 58
26510 RAUMA

www.leipomokonditoriahento.fi

#YhdessäOlemmeRauma