Elina Tiainen tuottaa valotaikaa tammikuuhun

Lumen-tapahtuman kuraattori Elina Tiainen pääsee hyödyntämään Vanhan Rauman miljöötä osana valotaidetta.

Lumen-valotaidetapahtuma valloittaa jälleen raumalaisten sydämet tammikuussa 2022. Tapahtuman kuraattori Elina Tiainen työskentelee parhaillaan suunnitelmien parissa.

– Tuomme valoa pimeyteen. Jo ensimmäinen Lumen osoitti, että tällainen tapahtuma on tervetullut. Haluamme esitellä raumalaisille valotaidetta mahdollisimman monipuolisesti, joten luvassa on erilaisia näkökulmia siitä, mitä valotaide on, Tiainen taustoittaa.

Valoista saadaan nauttia kauppatorin ympäristössä, ravintola Amarillon läheisyydessä Anundilanaukiolla, kaupungintalon sisäpihalla sekä Pyhän Ristin kirkon alueella. Tarkemmat paikat muotoutuvat lopullisesti teosten mukaan. Yhteisöllisyyden korostaminen sekä yleisön osallistaminen ovat tärkeässä roolissa.

– Yhteys-teema sulkee sisälleen ihmisten luontaisen tarpeen olla yhdessä muiden ihmisten kanssa, jonka mahdollisuuden pois sulkeminen tässä ajassa on korostanut sen merkitystä elämässämme. Yhteisön voima, siihen kaipuu, yhteyden katkeaminen tai sen muuttumattomuus jakavat elämämme tapahtumasarjoja.

Tapahtuman pääyhteistyökumppaneina ovat Osuuskauppa Keula sekä tapahtuman vuosi sitten alulle laittanut Rauman Energia.

– On hienoa, että alueen isot toimijat tukevat taidetta ja yhteisön elämyksiä. Se kertoo hyvin yhteisön voimasta, kun kaikki haluavat kehittää omaa kaupunkiaan.

Parhaillaan Tiainen tuottaa myös Suomenlinnaan Suomen valotaiteen seuran kolmatta kertaa järjestämän FLASH:in biennaalin. Lisäksi hän toteuttaa puolisonsa Nikon kanssa Euraan mediataideteosta, johon Pyhäjärviseudun nuoret tuottavat piirtämällä, kirjoittamalla ja videokuvaamalla teoskokonaisuuden.

– Valotaide on ilmiönä sekä maailmalla että Suomessa kovassa nosteessa. Monissa kunnissa on joko suunnitteilla tai toteutuksessa erilaisia valotaidetapahtumia tai valotaideteoksia.

Tiaisen sukujuuret ovat syvällä kanaalikaupungissa ja Vanha Rauma onkin vienyt hänen sydämensä jo kauan sitten. Nyt Tiainen pääsee hyödyntämään miljöötä osana valotaidetta.

– Rauman arkkitehtuuri on todella inspiroivaa. Vanha Rauma on ainutlaatuinen paikka toteuttaa valotaidetta. On hyvin kiinnostavaa rakentaa vuoropuhelu uuden teknologian ja vanhojen rakennusten välille, Tiainen iloitsee.

– Valotaide herättää kaupungin eri tavalla eloon ja ihmiset näkevät tutun ympäristön eri tavalla kuin aiemmin. Näin kokemus on ainutlaatuinen ja erityinen, mikä tuo taikaa tuttuun ympäristöön. On tärkeää, että toteutettava taide keskustelee sekä arkkitehtuurin että ihmisten kanssa.

Valotaidetapahtuman teoksia tulee Rauman kaupungintalon sisäpihan lisäksi kauppatorin ympäristöön, Anundilanaukiolle ja Pyhän Ristin kirkon alueelle.

Lumen valotaidetapahtuma Raumalla 7.–15. tammikuuta 2022. Järjestelyjen etenemisestä kerrotaan osoitteessa www.lumenrauma.fi. Tapahtumaa voi seurata sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #lumenrauma

LUE LAAJEMPI ARTIKKELI JA AIEMMAT KEULAHAHMO-JUTUT OSOITTEESSA WWW.KEULAHAHMO.FI

#YhdessäOlemmeRauma