Tuorepastaa ja bolognese
Kaupallinen yhteistyö: Osuuskauppa Keula
Tässä sarjassa kokataan sesongin parhaista raaka-aineista, jotka poimitaan Osuuskauppa Keulan kaupoista.
Tuorepastan tekeminen itse nostaa pasta-aterian ihan uudelle levelille. Kaapin perälle unohdetusta pastakoneesta on iso apu, mutta ilmankin pärjää, jos löytyy ruista ranteesta.
Pasta Bolognese -ohjeita löytyy varmasti yhtä monta erilaista kuin kokkejakin. Tämä ohje on oma mukaelmani tuosta italialaisesta jauhelihakastikkeesta. Tärkeintä valmistuksessa on pitkä haudutusaika. Hoppuilla ei siis kannata.
OSTOSLISTA:
300 g durumvehnäjauhoja
4 KOTIMAISTA Luomu kananmunaa
1 KOTIMAISTA sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 varsisellerin vartta
2 KOTIMAISTA porkkanaa
400 g KOTIMAISTA naudan jauhelihaa
500 g paseerattua tomaattia
50 g tomaattipyreetä
1,5 dl valkoviiniä
laakerinlehtiä, mustapippuria
oliiviöljyä, suolaa
parmesania
OHJE:
Bolognese
Kuori ja pilko sipulit, porkkanat ja selleri. Kuullota ne reilussa oliiviöljyssä. Ruskista jauheliha, mausta suolalla ja pippurilla. Yhdistä nämä isoon kattilaan tai pataan. Lorauta joukkoon valkoviini ja anna poreilla hetken. Lisää tomaattisäilykkeet, hieman vettä, laakerinlehdet ja reilusti suolaa. Anna hautua hiljalleen välillä sekoitellen 2-3h.
Tuorepasta
Mittaa jauhot isoon kulhoon tai pöydälle keoksi, jonka keskellä on syvennys. Riko munat syvennykseen. Ala sekoittaa jauhoja vähitellen sormenpäillä munien joukkoon. Tarvittaessa lisää hieman vettä, öljyä tai jauhoja saadaksesi sopivan koostumuksen. Vaivaa taikinaa lopuksi pöydällä noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Anna taikinan levätä kelmun sisällä hetken.
Paloittele taikina viiteen osaan. Pidä paloja kelmun alla, etteivät ne kuivu. Litistä palat suorakaiteen malliseksi ja ripottele hieman jauhoja päälle. Aja palat yksitellen pastakoneen läpi. Jatka mankelointia ja pienennä telojen väliä niin monta kertaa, että levyt ovat sopivan ohuita. Voit joko rullata levyt ja leikata ne veitsellä nauhoiksi tai ajaa ne vielä pastakoneen suikalointiosan läpi.
Keitä pasta runsaassa reilusti suolatussa vedessä noin 2-3 minuuttia, riippuen paksuudesta. Sekoita kastike pastan joukkoon ja tarjoile heti parmesanraasteen kera.
Poimi herkulliset raaka-aineet Osuuskauppa Keulan toimipisteistä!