Suojaa korot hyvissä ajoin – oikeat ratkaisut ammattilaisen avulla

Kaupallinen yhteistyö: Länsi-Suomen Osuuspankki

Kuva: Sanna Peräntie

Asuntolainojen korot ovat olleet jo pitkään matalalla, mutta on selvää, ettei näin ole ikuisesti. Korkosuojaus on hyvä tapa huolehtia pitkäjänteisesti omasta taloudesta. Yhdessä OP Länsi-Suomen ammattilaisten kanssa tähän löydetään jokaiselle yksilöllisesti parhaiten sopivat ratkaisut.

Osa onnistunutta talouden hallintaa on suunnitelmallinen varautuminen maailman muutoksiin. Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta siihen on mahdollista varautua. Viime aikoina autoilijat ja pörssisähköasiakkaat ovat joutuneet yllättymään jyrkkään nousuun kivunneiden hintojen edessä. Asuntolaina-asioissa kannattaa varautua hyvissä ajoin mahdollisiin korkojen nousuihin.

– Jos otetaan esimerkkinä pörssisähkön hinta, ei kukaan olisi osannut vuosi sitten ennustaa tämän hetkistä korkeaa hintatasoa. Sama pätee inflaation kasvuun ja korkojen nousuun. Ne ovat kulkeneet tähän asti käsi kädessä, mutta on mahdotonta sanoa varmuudella, miten tulevaisuudessa käy, OP Länsi-Suomen henkilöasiakkaista vastaava pankinjohtaja Ville Aalto-Setälä sanoo.

Inflaatio, eli rahan ostovoiman heikkeneminen ja siitä aiheutuva hintojen nousu, on ollut viime aikoina runsaasti esillä. Eurostatin mukaan tammikuussa 2022 inflaatio oli 5,1 %, kun se joulukuussa oli 5 %. Aiemmin ennustettiin tammikuulle pudotusta 4 %:n lukemaan, mutta toisin kävi.

– Nämä lukemat ja tämä ajanjakso korostavat sitä, että inflaatio on melko ylhäällä, mutta myös sitä kuinka ennustamaton ilmiö on. Kun mietitään asiaa pidemmällä aikavälillä asuntolainan ottajan perspektiivistä, niin miten hän voisi tietää korkotasoa vuoden tai kahden, saati kymmenen vuoden päähän.

Vielä pari vuotta sitten ennuste oli, etteivät lyhyet korot nouse plussalle viiteen-kuuteen vuoteen. Tuolloin korkosuojat olivat erittäin halpoja, mutta kun korot lähtevät nousuun, nousevat samaan tahtiin myös korkosuojausten hinnat. Suojaus on edelleen edullista, joten välttääkseen yllätykset, kannattaa tässäkin asiassa olla viimeistään nyt liikkeellä.

– Korot eivät ole vielä nousseet paljoa, mutta tällä hetkellä on niin vahvat ennusmerkit olemassa, että korkojen vahvemmalle nousulle on realistinen odotus. Meidän työssämme olisi vastuutonta olla huolehtimatta siitä, että asiakkaamme tietävät mahdollisista riskeistä ja niiden vaikutuksista. Riskit tuntuvat nyt todennäköisiltä, joten suosittelemme ottamaan meihin yhteyttä, jotta voimme käydä läpi, miten riskeiltä voidaan suojautua, Aalto-Setälä toteaa.


Kiinteä korko vai korkokatto?

Ihmisten elämäntilanteet ovat aina erilaisia, joten myös mahdollinen korkojen nousu vaikuttaa jokaisen talouteen eri tavoin. Isoissa lainoissa takaisinmaksuajan vaikutus on luonnollisesti huomattavasti suurempi kuin lyhyemmissä ja omiin tuloihin nähden pienemmissä lainoissa. OP Länsi-Suomella on suojaukseen tarjolla kaksi tuotetta, eli Pitkä kiinteä korko ja Korkokatto.

– Asiakkaat ovat hyvin tietoisia siitä, mitä markkinoilla tapahtuu. Käymme yhdessä asiakkaan kanssa läpi Pitkän kiinteän koron ja Korkokaton merkitykset, laina-ajan ja kokonaisuuteen parhaiten sopivan suojautumisajan ja -asteen, sekä suojauksen vaikutuksen kuukausieriin, OP Länsi-Suomen asiakkuuspäällikkö Eveliina Liipo taustoittaa.

– Korkokatto saadaan tietyiksi vuosiksi, kun taas kiinteä korko voidaan ottaa haluttaessa vaikka koko laina-ajaksi. Kiinteä korko on nimensä mukaisesti kiinteä, Korkokatto maksaa tietyn määrän marginaalin päälle. Tasoja ja vaihtoehtoja on useita.

Jokaisen asiakkaan tilanne käydään aina yksilöllisesti läpi. Koska vaihtoehtoja on useita, vaatii oikean ratkaisun löytyminen myös tarkkaa laskentaa ja suunnittelua.

– Muutoksia ei tarvitse pelätä, mutta kaikkeen täytyy olla valmis ja tulee tiedostaa riskit. Yhdessä voimme laskea, mitä esimerkiksi 1, 2 tai 5 %:n korkojen nousu tekee kuukausitasolla. Samalla katsotaan, mikä suojaustaso soveltuu parhaiten asiakkaan talouteen.

Usein ihmiset laskevat itsekseen kotona erilaisia mahdollisuuksia ja mitä enemmän vaihtoehtoja tulee esiin, sitä enemmän se saattaa aiheuttaa stressiä. Välttääkseen nämä itse rakennetut uhkakuvat, on viisainta ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

– Yleisen markkinatilanteen myötä olemme saaneet paljon yhteydenottoja, jopa sellaisilta asiakkailta, jotka ovat olleet ennen sitä mieltä, etteivät tarvitse minkäänlaista turvaa lainoilleen. Keskustelemme asiakkaan kanssa kokonaisvaltaisesti, sillä tämän hetkiseen ja tuleviin tilanteisiin vaikuttaa esimerkiksi muuttuvat elämäntilanteet, Liipo muistuttaa.


KORKOKATTO

Edullisimmillaan korkojen ollessa matalalla

– Korkokaton hintaan vaikuttaa merkittävästi ostohetken korkotaso ja ennuste tulevista koroista. Korkokaton ostaminen on edullisinta viitekorkojen ollessa matalalla – siksi se on ajankohtainen juuri nyt.

Matala viitekorko jopa vuosien päähän

– Korkokaton voi ottaa vanhaan tai uuteen lainaan haluamallesi ajanjaksolle: 5, 7, 10 tai jopa 14 vuodeksi.

Lainan kuukausikulut pysyvät kurissa

– Kun asetat asuntolainallesi Korkokaton, tiedät tarkalleen, minkä summan yli kuukausittainen maksuerä ei kasva. Sinun lainasi korot pysyvät kurissa, vaikka korkotaso nousee.

PITKÄ KIINTEÄ KORKO

Kiinteä korko koko laina-ajaksi

– Osuuspankin omistaja-asiakkaana voit saada asuntolainaasi Pitkän kiinteän koron koko laina-ajaksi, jopa 25 vuodeksi.

Kiinteä korko suojaa lainasi koronnousulta

– Tiedät etukäteen korkokulusi koko laina-ajalta. Halutessasi voit maksaa pitkän kiinteäkorkoisen asuntolainasi ennenaikaisesti pois ilman, että sinulle aiheutuu siitä lisäkustannuksia.


Soita meille suoraan!

Kaikki OP Länsi-Suomen asiantuntijat
palvelevat sinua myös puhelimessa sekä
verkossa. Löydät suorat puhelinnumerot
osoitteesta op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan

#YhdessäOlemmeRauma