Samettinen palsternakkakeitto
Kaupallinen yhteistyö: Osuuskauppa Keula
Kotimaista pöytään -juttusarjassa kokataan sesongin parhaista raaka-aineista, jotka poimitaan Osuuskauppa Keulan kaupoista.
Loppusyksystä mieli vie usein vielä metsään kaivelemaan suppilovahveroita ruskeiden lehtien alta. Koleaan syyssäähän on kiva ottaa jotain lämmintä evästä matkaan. Mitäpä jos pakkaisitkin termokseen perinteisen kahvin tai kaakaon sijaan höyryävää sosekeittoa?
Kotimaiset juurekset ovat kuuminta hottia juuri nyt, ja aromikas palsternakka pääsee tällä kertaa päärooliin. Otamme juureksista kaiken hyvän irti eli friteeraamme myös hyvin pestyt kuoret osaksi ateriaa. Tai voihan näitä napostella sellaisenaankin!
OSTOSLISTALLE:
1–2 (n. 500g) KOTIMAISTA palsternakkaa
2 kpl KOTIMAISTA jauhoista perunaa
(punainen pussi)
1 kpl KOTIMAISTA sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
2 dl KOTIMAISTA kuohukermaa
n. 1 l vettä
2 tl kasvisliemijauhetta
suolaa ja rouhittua valkopippuria
KOTIMAISTA rypsiöljyä
KOTIMAISTA timjamia
(loraus valkoviiniä)
OHJE:
Keitto:
Kiehauta vesi ja kasvisliemijauhe. Pese palsternakka ja perunat harjalla, kuivaa ja kuori. Ota kuoret talteen. Kuullota voissa isossa kattilassa sipulit sekä paloitellut juurekset. Lisää kasvisliemi ja halutessasi valkoviiniä. Keitä hiljalleen, kunnes juurekset ovat pehmeitä. Ota keitinliemi talteen ja soseuta ainekset sauvasekoittimella. Lisää lientä tarpeen mukaan. Lisää myös kerma ja mausteet. Koristele annos tuoreella timjamilla sekä kuorisipseillä juuri ennen tarjoamista.
Kuorisipsit:
Kuumenna pienessä kattilassa n. 5 dl rypsiöljyä 170 asteeseen. Käytä paistomittaria. Friteeraa juuresten kuoria kuumassa öljyssä parin minuutin ajan, kunnes ovat kauniin vaaleanruskeita. Varo, etteivät tummu liikaa. Valuta talouspaperilla ja mausta suolalla. Voit siivilöidä jäähtyneen öljyn ja säilyttää sitä jääkaapissa seuraavaan kertaan.
Poimi herkulliset raaka-aineet Keulan toimipisteistä!