Salme-tädin raparperipaistos
Kaupallinen yhteistyö: Osuuskauppa Keula
Tässä sarjassa kokataan sesongin parhaista raaka-aineista, jotka poimitaan Osuuskauppa Keulan kaupoista.
Teipattu kellastunut sanomalehtipaperi repsottaa oranssin kokkikirjani välistä ja sivu löytyy helposti. Alunperin olen leikannut tämän ohjeen paikallisesta sanomalehdestä joskus vuosituhannen alussa. Siitä asti tämä on ollut luottoreseptini raparperipiirakalle, ja tätä on tehtävä joka kesä heti, kun ensimmäiset raparperinvarret pilkistävät maasta.
Paistoksen salaisuus on kermainen vaniljakiisseli, joka tekee kokonaisuudesta ihanan pehmoisen ja täydentää muuten niin tuimaa raparperia. Ohje sopii hienosti myös muille happamille täytteille, kuten puolukoille tai herukoille. Paistos ei kaipaa kastiketta tai jäätelöä kylkeensä, vaan on herkullista ja mehevää sellaisenaan.
Vaikeinta on malttaa antaa paistoksen jäähtyä kunnolla. Jos kuitenkin tarjoat paistoksen vasta seuraavana päivänä, ota se paria tuntia ennen jääkaapista huoneenlämpöön. Näin maku tulee parhaiten esille.
OSTOSLISTA
Pohja
150 g voita
2,5 dl KOTIMAISTA luomu vehnäjauhoa
0,5 dl sokeria
(tilkka vettä tai kermaa)
Vaniljakiisseli
3 dl KOTIMAISTA kermaa
1 KOTIMAISTA luomu kananmuna
2 rkl maissijauhoja
3 tl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Lisäksi
noin 1 l raparperia
noin 0,75 dl sokeria
OHJE
Tee ensin kiisseli. Laita kaikki kiisseliaineet paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee, mutta älä keitä. Jäähdytä.
Nypi pohjaa varten voi, sokeri ja jauhot sekaisin. Lisää kylmä neste ja sekoita nopeasti. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Pilko huuhdotut ja kuoritut raparperit pieniksi paloiksi ja laita pohjan päälle. Ripottele päälle sokeria. Kaada lopuksi hieman jäähtynyt vaniljakiisseli päälle ja paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 35-40 minuuttia. Kypsä paistos on kauniin kullanruskea.
Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, näin maku ja rakenne tasaantuvat.
Poimi sesongin parhaat raaka-aineet Osuuskauppa Keulan kaupoista!
www.keula.fi