Retki menneisyyteen
Kaupallinen yhteistyö: Rauman seurakunta
Tämän helpompaa Rauman historiaan kurkistaminen ei voi olla. Rauman seurakunnan ylläpitämät mobiilikartat Vanhan hautausmaan merkkihenkilöistä sekä Pyhän kolminaisuuden kirkkomaan hautausmaasta tuovat tarinat suoraan kotisohvallesi. Tai voit virittäytyä tunnelmaan raittiissa ulkoilmassa paikan päällä.
Rauma-opas Marina Virtanen on tehnyt melkoista salapoliisityötä kootessaan juuri julkaistua Pyhän kolminaisuuden kirkkomaan mobiilikarttaa. Idea kartasta syntyi jo pari vuotta sitten, jolloin vastaava mobiilikartta vanhan hautausmaan merkkihenkilöistä sai alkunsa.
– Tällä kertaa työ oli paljon vaikeampaa, sillä henkilöiden tarinoita ei ollut missään valmiina, eikä läheskään kaikkien sinne haudattujen nimiä edes ollut tiedossa, Virtanen kertoo kesäkuisesta selvitystyöstään.
– Selvitimme noin 40 kohteen tiedot, mukana on hautojen lisäksi mm. portin ja kirkon historiaa. Vain kymmenkunta nimeä jäi pimentoon.
Rauman seurakunnan ylläpitämässä mobiilikartassa onkin hienoa se, että sitä voidaan koko ajan päivittää, kun uusia tietoja ilmenee. Virtanen toivookin yhteydenottoa seurakuntaan, mikäli jollakulla on tietoja karttaan liittyen.
Nomadi-sovelluksella toimiva kartta kertoo tarinoita tavallisista ihmisistä ja mesenaateista, jotka aikoinaan ovat esimerkiksi lahjoittaneet köyhille lääkkeitä ja perustaneet kouluja. Kirkkomaalle on haudattu mm. Samuel Nyberg, jonka rahastosta jaetaan vielä tänäkin päivänä mm. stipendejä opiskelijoille.
– Sovelluksen kartta onkin oiva tapa tutustua Rauman historiaan joko kotisohvalla löhöillen tai paikan päällä idyllisessä puistossa kierrellen. Nomadi-sovellus toimii mobiilin lisäksi myös ihan tietokoneella, jos haluaa isolta näytöltä katsella kuvia ja tutkia historiaa, Virtanen vinkkaa.
Tarinoihin kannattaa todellakin tutustua, sillä niiden kautta raunioiden kivimöhkäleet saavat aivan uudenlaiset kasvot. Sieltä paljastuu myös monia nimiä, jotka ovat raumalaisille tuttuja aivan muusta yhteydestä.
Yksi kohde kirkon raunioilla on Lundin suvun muurihauta. Aiemmin muurihautoja oli neljä, mutta vain tämä yksi on säilynyt näihin päiviin. Mobiilikartan tarina kertoo varakkaan Äyhön ratsutilan omistajan, Lundin suvun riidoista Rauman kaupungin kanssa. Kaupunki olisi halunnut Äyhön maat itselleen, mutta vasta 200 vuoden kuluttua vuonna 1827 tilusriita päättyi hienosti. Äyhön silloiset omistajat lahjoittivat maansa lopulta Rauman maaseurakunnan köyhien avustamiseksi.