Rekorinki – lähiruokaa ilman välikäsiä

Tiina Aarikka myy Rekossa leivonnaisia
Tiina Aarikka myy Rekossa mm. leivonnaisia. Susanna Helasmo ostoksilla. Kuva: Sanna Seppälä

Aika moni on kuullut puhuttavan Rekosta, mutta ei ehkä tiedä sen tarkemmin, miten se oikein toimii. Reko lähiruokarengas on malli, jossa tuottajat myyvät omia tuotteitaan ennalta sovittuna aikana tietyssä paikassa ja ostajat tekevät sitovan tilauksensa etukäteen. Tuottajat kertovat myyntiaikeistaan ja ostajat tekevät tilauksensa facebook-ryhmässä. Raumalla tilattujen tuotteiden jako on keskiviikkoisin klo 18-18.30 Citymarketin ja Prisman välisellä parkkipaikalla.

Vuodesta 2014 toimineessa Rauman Rekossa käy säännöllisesti parisen kymmentä tuottajaa, ja sesonkiluonteisesti enemmänkin. Tarjolla on mm. kasviksia, kananmunia, lihaa, kalaa, viljatuotteita, leivonnaisia sekä valmiita ruoka-annoksia. Kesää kohti tuottajien ja tuoretuotteiden määrä lisääntyy ja samalla myös asiakasmäärät nousevat.

Ruuan alkuperä kiinnostaa

– Ryhmässä on noin 7000 jäsentä, joista aktiivisia kävijöitä on 100-200, kertoo Rauman Reko lähiruokarengas -facebook-ryhmän toinen perustaja ja ylläpitäjä Outi Viitanen. Kävijämäärä on pysynyt melko tasaisena, mutta viimeisen vuoden aikana uusia kasvoja on ilmestynyt jakopaikalle paljon.

– Asiointi ulkoilmassa koetaan turvalliseksi, ja pientuottajien ja puhtaan lähiruuan arvostus on muutenkin koko ajan kasvussa. Nuoret aikuiset ovat selkeä ryhmä, jota ruuan alkuperä ja tuotantotavat kiinnostavat. Asiakkaat tietävät paljon ja osaavat kysellä vaikkapa eläinten elinolosuhteista.

– Avoimuus onkin Rekon yksi pääperiaatteista, ja jakotilanteessa on helppo kysellä mieltä askarruttavia asioita suoraan tuottajalta. Monille tiloille voi mennä paikan päällekin katsomaan, miten hommat hoituvat.

"Puhtaan lähiruuan arvostus on koko ajan kasvussa"

Moni yrittäjä on hakenut myös ponnahduslautaa tai uusia aluevaltauksia Rekon kautta. Esimerkiksi koronan kurittamat kahvilat ovat löytäneet Rekosta uuden myyntiväylän tuotteilleen.

– Suurin osa tuottajista on maatalousyrittäjiä, mutta mukaan mahtuu myös muita kokopäiväyrittäjiä sekä harrastajia, jotka palkkatyön ohella valmistavat tuotteita myyntiin. Rekomyynnissä on kuitenkin selkeät pelisäännöt, joiden mukaan kaikki toimivat. Esimerkiksi hygienia- ja veroasiat on oltava kunnossa ja jälleenmyynti on kielletty.

Tuottajan näkökulmasta rekomyynti on kannattavaa, koska siitä ei synny hävikkiä. Tuotteet valmistetaan tilausten mukaan, joten ei tarvitse pelätä, että ne jäisivät varastoon lojumaan. Tuottaja saa lisäksi paremman hinnan tuotteistaan kuin kauppoihin tai tukkuihin myydessä. Ostaja taas saa takuulla tuoretta ja maukasta, usein myös varsin edullista lähiruokaa, jonka alkuperä on tiedossa.

Luomuviljaa useampaan rinkiin

Yksi Rauman Rekossa säännöllisesti käyvistä tuottajista on Maaritin Luomumylly. Mynämäessä luomuviljaa ja -hernettä viljelevät Maarit ja Jouni Lahtonen ovat käyneet Raumalla myymässä tuotteitaan reilun viiden vuoden ajan. Valikoimassa on yli 30 erilaista myllytuotetta mm. rukiista, speltistä ja vehnästä. On jauhoa, hiutaleita, rouhetta, jyviä sekä pastaa, kaikki oman tilan luomutuotantoa ja omalla kivimyllyllä jauhettua.

– Käymme aktiivisesti noin 20 eri rekoringissä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Vilkkaimpana jakopäivänä saatamme käydä jopa viidessä eri Rekossa, Maarit kertoo.

Käytännössä Jouni ja Maarit lähtevät kahdella autolla hoitamaan omat jakonsa. Eri rekorinkien ylläpitäjät ovat onneksi linkittäneet jaot kellonajallisesti siten, että samana päivänä tuottaja voi käydä useammassa lähialueen Rekossa. Muuten ajaminen ei välttämättä olisi aina kannattavaa.

Aitoja kohtaamisia

Noin kaksi kolmasosaa Lahtosten myynnistä tulee rekoringeistä. Lisäksi tuotteita menee muutamiin kauppoihin sekä kesäisin tilamyymälöihin. Myös paikallinen leipomo luottaa Maaritin ruisjauhoihin.

– Palkitsevinta on ojentaa itse tuottamansa tuote suoraan asiakkaalle. Sitä tuntee jokaisen pellon ja on osallistunut jokaiseen työvaiheeseen itse. Samalla saa neuvoa ja opastaa, kohdata asiakkaan aidosti. Siinä myös asiakkaan kiitokset ja toiveet kulkevat välittömästi oikeaan osoitteeseen. Pienenä toimijana pystymme toteuttamaan asiakkaiden yksilöllisetkin toivomukset.

Maaritin mukaan Rekosta saa varmasti tuoretta ja laadukasta tavaraa. Monet tuottajat valmistavat tai pakkaavat tilatut tuotteet samana päivänä kuin jako on. Tuotteet eivät makaa keskusvarastossa tai kaupan hyllyllä, eivätkä kulje pitkiä matkoja siinä välissä. 

"Palkitsevinta on ojentaa itse tuottamansa tuote suoraan asiakkaalle"

Vinkiksi Rekoon ostoksille tulevalle Maarit Lahtonen antaa:

– Tee vanha kunnon paperilista. Siihen kannattaa merkitä kaikkien tuottajien nimet ja mitä on tilannut keneltäkin. Näin ei tarvitse haahuilla jakopaikalla ja miettiä, mitä olinkaan tilannut ja keneltä. Lisäksi kannattaa varata mukaan käteistä, koska kaikilla myyjillä ei ole pankkikortinlukijaa.

Aarikan tilalta marjoja ja leivonnaisia

Sisarukset Anne Vainionpää ja Tiina Aarikka ovat pyörittäneet Aarikan tilaa Kokemäellä vuodesta 2008. Yli satavuotiaan sukutilan päätuote on vadelma, mutta tilalla kasvaa myös muita puutarhamarjoja. Lisäksi Anne ja Tiina valmistavat marjoista mehuja ja hilloja sekä leipovat kotileivonnaisia ja täytekakkuja.

Rauman Rekossa siskokset ovat käyneet viitisen vuotta kerran, pari kuussa. Satunnaisemmin he käyvät myös muissa lähialueen Rekoissa. Tilanpito ja leivonnaisten valmistus on heille harrastus, sillä molemmat käyvät muualla töissä.

Hatsapuri georgialainen juustopiiras
Hatsapuri on georgialainen juustopiiras. Aarikan tilan sisarukset valmistavat näitä ja monia muita leivonnaisia Rekoon myyntiin. Kuva: Sanna Seppälä

Helppo tapa myydä

Ennen myimme kaikki marjat torilla, mutta nykyään lähes kaikki menee Rekoissa. Se on helppo systeemi, koska tiedämme tarkkaan, paljonko tavaraa pitää ottaa mukaan. Näin tuotteet ovat varmasti tuoreita asiakkaalle, ja meille ei jää hävikkiä, Anne Vainionpää kertoo.

– Karjalanpiirakat ovat suosituimpia tuotteitamme. Juuremme ovat Karjalassa, joten taito on tullut jo äidinmaidossa. Olemme molemmat intohimoisia leipureita ja ruuanlaittajia, ja kehitämme koko ajan uusia tuotteita. Se, mikä maistuu itselle, pääsee jatkoon. Uusimpana tulokkaana valikoimassa on hatsapurit, georgialaiset juustopiiraat, joita Ville Haapasalokin on tehnyt tunnetuksi.

Annen mukaan ihmiset löytävät nykyään hyvin Rekoon, ja jo parin vuoden ajan tilauksia on tullut niin paljon, että enempää ei harrastuspohjalta pystyisi tekemään.

– Varsinkin juhlapyhien edellä sesonkituotteita menee todella hyvin. Joululaatikot, piimäjuustot, munkit ja muut herkut menevät kuin kuumille kiville.

Facebook-ryhmän kommenttien määrästä saakin aina hieman osviittaa siihen, kuinka pitkään jonotukseen jakopaikalla on syytä varautua. Toki hyvää kannattaa tietysti vähän jonottaakin.

#YhdessäOlemmeRauma