Moukarkylän lumoissa

Kotiseutumuseo Muinan pihapiirissä laiduntaa lampaita
Kotiseutumuseo Muinan talonpoikaisessa pihapiirissä laiduntaa joka kesä lampaita. Kuvat: Sanna Seppälä

Yksi kesäpäivän ja miksei alkusyksynkin retkikohteista Raumalla on vanhan maalaiskunnan puolella sijaitseva Vasarainen, tuttavallisemmin Moukarkylä. Tähän juttuun on koostettu kierros, johon saa kulutettua aikaa parista tunnista ihan vaikka koko päivään.

Varaa matkaan mukaan polkupyörä, mukavat retkeilyvaatteet, vähän evästä sekä uimakamat. Oheinen kartta kannattaa pitää mukana. Tehdäksesi koko kierroksen valitse päiväksi heinä-elokuun tiistai, torstai tai sunnuntai. Tai tee oma kierros muuna aikana soveltuvin osin.

Hyvä lähtöpaikka päivän reissuun on esimerkiksi Monnan hautausmaan parkkipaikka, Kodisjoentie 284, jos saavut omalla autolla fillari kyydissä. Siitä pyörän selkään ja keula kohti etelää. Kierroksen välimatkat voi toki taittaa autollakin, mikäli pyöräily ei ole mahdollista.

Muinan maalaisidylli rauhoittaa

Ensimmäinen etappi reissulla on Kotiseutumuseo Muina, Muinantie 7. Siellä kodisjokelaiset lampaat Niina, Kuura ja Tilli tervehtivät tulijaa kovaäänisesti. Muutamat aidan takaa ojennetut ruohotupsut katoavat nopeasti määkiviin suihin.

Muinan pihapiiriin on tuotu useita historiallisia rakennuksia eri puolilta Raumaa. Toimintaa ylläpitävän Kotiseutuyhdistys Muinan tavoitteena on perinnetiedon, esineistön ja vanhojen työtapojen tutkiminen, tallentaminen ja tunnetuksi tekeminen sekä museorakennusten ja alueen kunnossapito.

Museo on avoinna kesä-, heinä- ja elokuussa su klo 14-16, heinäkuussa lisäksi ti klo 12-15 sekä ke-pe klo 12-14. Talonpoikaisen maalaisidyllin pihapiirissä on varsin rauhoittavaa käyskennellä, vaikka itse museo olisikin suljettu.

Kotiseutumuseo Muina
Kotiseutumuseo Muinan ympäristöön on tuotu monia historiallisia rakennuksia.

Seitsemän järven reitti vie eteenpäin

Jatkaessasi matkaa edelleen etelään kannattaa hieman pälyillä risteyksissä olevia 7-kylttejä. Ne kertovat kulkijan olevan Seitsemän järven reitillä, jossa on yhteensä noin 12 kilometriä teitä ja polkuja, jotka soveltuvat maastopyöräilyyn tai yhdistettyyn pyöräilyyn ja patikointiin.

Tällä kertaa matkaamme hybridimallilla, eli perusfillarilla sekä jalkaisin. Talven jäljiltä oma kunto sen kummemmin kuin polkupyöränkään kunto ei taivu ihan koko reitin pyöräilyyn.

Seuraava kohde on Kylmänkorvenkallio, Hakrintie 90. Alueella on parin kilometrin mittaisen polun varrella vanhoja, pronssikautisia hautakiviröykkiöitä. Itse asiassa osa polusta on pahasti myrskyn raiskaamien, kaatuneiden puiden peitossa, mutta pienellä pujottelulla ylitys onnistuu.

Maa askeleiden alla suorastaan ritisee kuivuuttaan, ja mielikuvissa välkkyy jo raivoisa tuli riehumassa metsän yllä. Käen kukunta rauhoittaa kuitenkin mielen nopeasti.

Kylmänkorvenkalliolla on pronssikautisia hautapaikkoja
Kylmänkorvenkalliolla on pronssikautisia hautapaikkoja.

Pitkäjärven rantasaunalle rentoutumaan

Seuraavaksi suuntaamme kohti Pitkäjärven rantasaunaa, Kuusmontie 13. Sauna on, kuten muutkin Rauman rantasaunat kaupungin omistuksessa, mutta Vasaraisilla sitä ylläpitää yhdistyksistä koostuva toimikunta. Vasaraisten Isku, Kotiseutuyhdistys Muina sekä Vasaraisten-Soukaisten kyläyhdistys vastaavat saunamökin siivouksesta, huollosta ja lämmityksestä.

Tänä vuonna sauna lämpiää yleisölle heinä- ja elokuun ajan tiistaisin ja torstaisin klo 18-20.30 sekä sunnuntaisin klo 14-18. Ranta on ruopattu ja kunnostettu vuonna 2020, joten siinä kelpaa pienempienkin saunojien polskutella.

Yleisövuorot ovat maksuttomia, ja paikalla on mahdollisuus ostaa virvoitusjuomia. Mökkiä saunoineen voi myös vuokrata niinä päivinä, kun yleisövuoroja ei ole. Vuokraus onnistuu toukokuusta syyskuuhun. Tiedustelut: Jari Hannula, puh. 050 542 5072.

Pitkäjärven rantasaunan laituri
Pitkäjärven rantasaunalla pääsee saunomaan ja uimaan maksuttomilla yleisövuoroilla.

Patikointia Lemmenpolulta Reelmäjärvelle

Viimeistään tässä kohtaa on aika pohtia, miten pitkän reissun haluaa tehdä. Rantasaunalta voi halutessaan jatkaa kävellen tai pyörää taluttaen Leonpolkua pisin Reelmäjärvelle tai Varijärvelle, jossa on myös laavu. Tai jos laiskottaa, voi vaan jäädä saunomaan, pulahtaa uimassa, hengähtää hetken, nauttia eväät ja jatkaa fillarilla samaa reittiä lähtöpisteeseen.

Jos virtaa riittää pidempään patikointiin, voi pyörän jättää parkkiin rantasaunalle ja jatkaa kävellen kierrosta vielä vaikka Lemmenpolulle tai Varijärventien laavulle. Ja jos saunominen kesken reissun ei innosta lainkaan, nappaa kulkupeli käsikynkkään, taluta hankalin kilometrin pituinen Leonpolku ja jatka sitten karttaa seuraamalla Soukaisten läpi takaisin Monnaan.

Mikäli tuntuu, että Vasaraisilla voisi viettää parikin päivää, niin rantasaunan vuokraus on hyvä vaihtoehto yöpymiseen. Luonnonrauhassa soutelua ja patikointia välillä saunoen ja uiden, kyllähän siinä päivä jos toinenkin vierähtää.

Leonpolulla mustikanvarpuja
Leonpolun varrella kasvaa runsaasti mustikoita.
Seitsemän järven retkeilyreitin kartta
Seitsemän järven retkeilyreitillä Vasaraisilla on 12 kilometriä teitä ja polkuja pyöräilyyn ja patikointiin.

Lisää kuvia Paperilehden Facebookissa sekä Instagramissa.

Lisätietoja ja lisää retkeilyreittejä:

https://www.rauma.fi/vapaa-aika-ja-liikunta/liikunta/ulkoliikuntapaikat/kuntoradat-ja-lenkkeilypolut/

https://www.rauma.fi/rantasaunat/

#YhdessäOlemmeRauma