Luonnonmukaisuutta puutarhaan

Kaupallinen yhteistyö: Siemen-Flora

Siemen-Florassa myydään ja huolletaan puutarhan koneita laidasta laitaan. Juuso Ylivuori tekee puutarhakauppaa jo kolmannessa polvessa. Kuva: Sanna Seppälä

Pitkittynyt talvi on pidätellyt monia viherpeukaloita normaalia pidempään, mutta nyt on viimeistään aika upottaa sormet multaan. Kotoiluajan puutarhabuumi sen kun jatkuu, kun on alkuun päästy, Siemen-Floran puutarhateknikko Maili Lähdemäki ja toimitusjohtaja Juuso Ylivuori ennustavat.

– Puutarhan luonnonmukaisuus ja hyötykasvien viljely ovat tämän hetken suurimpia trendejä alalla. Puutarhanhoito tekee hyvää sekä mielelle että keholle, kunhan ei tee siitä itselleen työleiriä, Lähdemäki nauraa.

– Ja maistuuhan se itsekasvatettu ruoka paljon paremmalta. On hieno fiilis korjata omaa satoa, Ylivuori lisää.

Helpoin tapa kasvattaa hyötykasveja on hankkia valmiita taimia. Esimerkiksi yrtit, tomaatit ja chilit viihtyvät hyvin vaikka parvekkeella.

Yksi trendikäs tapa tuoda luonnonmukaisuutta pihaansa on istuttaa pölyttäjäystävällisiä kasveja, esimerkiksi punahattuja, nauhuksia ja keltakukkaisia perennoja. Voimakastuoksuiset pensaat, kuten syreenit ja jasmikkeet houkuttelevat myös pörriäisiä.

Siemen-Florasta saa myös valmiita niittysiemenseoksia, jotka on tehty erilaisten perhosten ja pörriäisten houkutteluun. Samalla voi osallistua vaikkapa Rauman kaupungin 580 niittyä -haasteeseen, kun ihastelee omassa pihassa pörrääviä ötököitä.

– Myös puiden istuttaminen on ekoteko, sillä ne sitovat hiiltä ja antavat suojaa hyönteisille ja pikkulinnuille, Lähdemäki muistuttaa.

Toukokuussa onkin hyvä aika istuttaa puutarhaan erilaisia puita ja pensaita. Lähdemäki neuvoo, että puuntaimea pitää kastella runsaasti kaksi ensimmäistä kesää, jotta juuristo hakeutuu syvälle maahan alaspäin. Yleensä puuntaimelle riittää 30-40 litraa vettä kerralla pari kertaa viikossa.

– Kastelun ja lannoitteiden lisäksi kannattaa muistaa kalkki, sillä liian happamassa maaperässä kasvit eivät pysty niin hyvin käyttämään hyödyksi ravinteitakaan. Kun kasvi kärsii ravinteiden puutteesta, se voi huonosti ja kasvitaudit iskevät helpommin.

Akkutuotteet puutarhaan ja tien päälle

75 vuotta puutarhakauppaa tehneen perheyrityksen kattaukseen kuuluu siementen ja taimien lisäksi sisä- ja ulkokukat, pihakivet, puutarhatarvikkeet sekä puutarhakoneet ja niiden huolto.

– Meillä huolto pelaa laajalla skaalalla, ja usein löytyy varaosat sellaisiinkin merkkeihin, joiden edustusta meillä ei ole, Ylivuori kertoo.

Akkukäyttöiset puutarhakoneet yleistyvät kovaa vauhtia.

– Sama akku sopii moneen eri laitteeseen, ei tarvitse pelata bensan kanssa eikä repiä käyntiin. Hiljaisuus, harvempi huoltoväli sekä päästöttömyyskin ovat plussaa. Tehokkaimmilla akuilla voi hommat hoitaa vaikka yhtä soittoa.

"Polttoaineiden hinnannousu on saanut monet vaihtamaan nelipyöräisen menopelinsä kesäksi Kruiseriin."

Ylivuori kertoo myös robottileikkureiden myynnin kasvaneen vuosi vuodelta. Kun robotin on kerran ohjelmoinut, voi sen jälkeen keskittyä nauttimaan kesästä muualla kuin ruohonleikkurin perässä. Kesää voi fiilistellä vaikkapa sähköskootteri Kontio Kruiserin selässä.

– Yhdellä latauksella tällaisella huristelee jopa 130 km. Polttoaineiden hinnannousu on saanut monet vaihtamaan nelipyöräisen menopelinsä kesäksi Kruiseriin. Nämä eivät vaadi rekisteröintiä eikä tiettyä ikää ajamiseen. Alle tonnilla saa pienimmän Kruiserin kesäheilakseen. Ja meiltä tietysti huolto ja varaosat näihinkin peleihin, Ylivuori hymyilee.

Kontio Kruiserilla kelpaa kesällä kruisailla.

#YhdessäOlemmeRauma