Lämmittävä lihapata

Kaupallinen yhteistyö: Osuuskauppa Keula

Tässä sarjassa kokataan sesongin parhaista raaka-aineista, jotka poimitaan Osuuskauppa Keulan kaupoista.

lihapata-lautasella
Maukas lihapata valmistuu melkein kuin itsekseen uunissa. Kuva: Sanna Seppälä

Pitkään haudutettu lihapata on mitä mainioin syys- ja talviruoka. Helpot valmistelut hoituvat noin puolessa tunnissa ja sen jälkeen uunin lämpö hoitaa loput. Meillä pakastin pullistelee riistaa lähipiiristä löytyvien metsästäjien ansiosta, joten vaivatonta lihapataa tulee tehtyä usein peurasta.

Sitkeä ulko- tai kulmapaisti vaatii usean tunnin kypsennyksen, jotta liha mureutuu haarukalla hajoavaksi. Jos taas upotat pataan pehmeämpää naudan sisä- tai paahtopaistia, niin haudutusajaksi riittää pari tuntia.

Itse teen padan yleensä illalla ennen nukkumaanmenoa ja jätän sen hautumaan yöksi. Seuraavana päivänä sitten vaan perunat siihen tykö, niin kyllä on helppoa! Valmiin padan jäähdytys onnistuu myös viileään vuodenaikaan helposti ulkosalla.

Ohjeen määrät ovat viitteellisiä, ei se ole niin nuukaa tässä. Juureksiakin voi laittaa sen mukaan, mitä sattuu jääkaapista löytymään.


OSTOSLISTALLE:

n. 1 kg KOTIMAISTA naudan sisä- tai paahtopaistia

TAI esim. peuran ulko- tai kulmapaistia

KOTIMAISTA porkkanaa

KOTIMAISTA sipulia

KOTIMAISTA palsternakkaa

(selleriä, lanttua)

valkosipulinkynsiä

KOTIMAISTA timjamia

voita

merisuolaa

maustepippuria

laakerinlehtiä

(vettä)


OHJE:

Poista lihasta kalvot ja paloittele se reiluiksi paloiksi.

Ruskista lihapalat nopeasti molemmin puolin voissa kuumalla pannulla. Mausta suolalla. Lado lihat uunipadan pohjalle.

Kuori ja pilko kasvikset reiluiksi paloiksi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada pataan sen verran, että ainekset juuri peittyvät.

Lisää mausteet, timjaminippu oksina.

Peitä kannella ja anna hautua noin 90 asteessa kymmenisen tuntia, jos käytät kulma- tai ulkopaistia. Sisä- tai paahtopaistille riittää parin tunnin haudutus 125 asteessa.

Tarjoile murea liha haarukalla riivittynä keitinperunoiden tai muusin kera. Ripottele revitylle lihalle vielä hieman suolaa ennen tarjoilua.


Poimi herkulliset raaka-aineet Keulan toimipisteistä!

Osuuskauppa Keula

#YhdessäOlemmeRauma