Kokonaisvaltaista välittämistä vaikeillakin hetkillä – mitä asioita perikunnan tulee ottaa huomioon?

Haastattelimme juttuun Rauma LKV:n välittäjiä Pasi Ketola ja Jukka Saarinen.

Jossain vaiheessa elämää kohtaamme hetken, jolloin pienet askeleet ovat kasvaneet isoiksi ja muuttaneet omilleen. Yhtäkkiä suuri talo tuntuu tyhjältä. Ylimääräistä tilaa on entistä enemmän samaan aikaan, kun oma jaksaminen kiinteistönhuoltoon vähenee. Tällöin on hyvä aika ryhtyä pohtimaan pienempää ja helppohoitoisempaa asuntoa.

Ajatus luopumisesta voi tuntua vaikealta, kun kiinteistö on toiminut kotina, yhteisten hetkien tyyssijana jopa vuosikymmeniä. Tuntuu, että muistot ovat kiinnittyneet seiniin, oviin ja ikkunoihin, mutta todellisuudessa nuo muistot elävät syvällä meidän mielissämme. Seinien takia ei siis kannata jäädä asuttamaan kaikuvaa kotia, vaan tällöin oikea liike on ottaa yhteyttä Rauma LKV:n asuntoalan ammattilaiseen.

Oman alansa ammattilaisten osaaminen nousee tärkeään rooliin, kun asunnolle on löydettävä ostaja ja myyjälle uusi koti. Rauma LKV:n kokeneet, LKV-tutkinnon suorittaneet ja kaupanvahvistajan pätevyydet omaavat välittäjät huolehtivat kiinteistökaupan toteutuksen kokonaisvaltaisesti alusta loppuun asti.

Paikallisen hintatason ja palvelut hyvin tuntevan kiinteistönvälittäjän avulla kiinteistölle saadaan asunnon arvoa vastaava oikea markkinahinta, jonka avulla voidaan varmistaa omalta osaltaan se, ettei myyntiaika veny vääränlaisen hinnoittelun vuoksi. Välittäjä kykenee katsomaan kotia objektiivisesti ulkopuolisen silmin, mikä takaa sekä myyjälle että ostajalle onnistuneen kokemuksen.

Rauma LKV:n välittäjät huolehtivat asunnon myyjän oikeuksista sekä siitä, että asiat etenevät oikealla tavalla. He toimivat yhä enenevissä määrin myös suurena apuna pankkiasioiden eri vaiheissa, sillä sähköiset palvelut saattavat tuoda etenkin iäkkäämmille ihmisille omat haasteensa.

Rauma LKV:n välittäjät auttavat myös uuden toiveiden mukaisen asunnon etsimisessä. Raumalta löytyy runsaasti esimerkiksi uusia kerrostaloasuntoja keskusta-alueen ja hyvien palveluiden läheisyydestä.

Kun koittaa aika, jolloin perikunta ryhtyy myymään edesmenneen asuntoa, ollaan samaan aikaan sekä suunnattoman surun että monien hoidettavien asioiden äärellä. Näillä hetkillä perikunnan oma jaksaminen on koetuksella, ja tällöin osaavat välittäjät auttavat ja ottavat yhden painon pois surijan harteilta huolehtimalla asunnon arvioinnista ja myynnistä.

Asunnon arvo on tärkeä määritellä tarkoin ennen perunkirjoitusta. Tällöin ammattilaisen näkemys ja tietotaito nousevat avainasemaan. Perunkirjoissa tulee olla mahdollisimman tarkka talon kauppahinta, sillä tällä on vaikutusta esimerkiksi myyntivoitto- tai perintöverotukseen. Kiinteistönvälittäjän avulla perikunta saa tietoonsa myös muun muassa mahdolliset poistot, kuten esimerkiksi myyntivoittoon vaikuttavat korjauskulut ja välityspalkkiot.

Mikäli joku perikunnasta haluaa lunastaa perityn kiinteistön, on myös tällöin hyvä ottaa kiinteistönvälittäjä arvioimaan asunnon oikea hintataso sekä kertomaan oikeanlaiset toimintatavat. Asuntoasioissa on useita eri vaiheita, joiden hoitamisesta Rauma LKV:n ammattilaisilla on yhteensä yli 100 vuoden kokemus. Älä jää siis yksin, vaan ota rohkeasti yhteyttä.

KUKA: Rauma LKV
MISSÄ: Kauppakatu 7, Vanha Rauma
www.raumalkv.fi, 050 413 7323
MILLOIN: Toimisto avoinna arkisin klo 9.00–16.30

#YhdessäOlemmeRauma