Kipakka passionposset pääsiäiseen

Kaupallinen yhteistyö: Osuuskauppa Keula

Tässä sarjassa kokataan sesongin parhaista raaka-aineista, jotka poimitaan Osuuskauppa Keulan kaupoista.

Kirpeä passionposset sopii pääsiäisen jälkkäriksi. Kuva: Sanna Seppälä

Kevät on aikaa, jolloin kotimaisia sesonkiraaka-aineita ei oikeastaan ole. Talven yli selviytyneistä juureksista ja perunoista viedään viimeisiä ja odotellaan kieli pitkällä jo tulevan kesän ihania varhaisherkkuja.

Perusraaka-aineita sekä lihaa saa tietenkin kotimaisena ympäri vuoden, mutta halusin jakaa tämän suloisen kirpeänmakean jälkiruokaohjeen näin lähestyvän pääsiäisen kunniaksi. Juuri nyt parhaimmillaan olevan passionhedelmän sekä sitruunan happo, sokeri ja kuohukerma muodostavat liiton, joka sulaa suussa. Täyteläinen vanukas syntyy ilman liivatetta ja passion- eli kärsimyshedelmän aromi tulee hienostuneesti esiin.

Kypsän hedelmän tunnistaa hieman ryppyisestä rusehtavasta ulkokuoresta. Raaka sileäkuorinen passionhedelmä kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Parhaiten hedelmä kuitenkin säilyy jääkaapissa.

Annos, sen paremmin kuin passionhedelmäkään, ei näytä ehkä kovin houkuttelevalta, mutta sille kannattaa antaa mahdollisuus. Valmistus on helppoa, mutta hyytymiseen pitää varata vähintään muutama tunti. Helpointa on tehdä annokset jo edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin.



OSTOSLISTA

6 annosta

5-6 kypsää passionhedelmää
5 dl KOTIMAISTA kuohukermaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta tai 1 vaniljatangon siemenet
4 rkl sitruunamehua

Koristeluun:

1 passionhedelmä
rouhittuja pistaasipähkinöitä


OHJE

Puolita hedelmät ja kaavi siemenet sekä hedelmäliha pieneen kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä noin minuutin ajan, niin että siemenet hitusen lämpenevät. Kaada siemenet mehuineen kulhon päälle asetettuun siivilään ja painele lusikalla siemenistä loppu mehu kulhoon. Mehua tulisi olla noin 2,5 rkl.

Mittaa pinnoitettuun kattilaan kerma, sokeri ja vanilja. Kuumenna seos hiljalleen kiehuvaksi, kunnes sokeri on sulanut, ja jatka kuumentamista vielä 3 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja vatkaa joukkoon sitruunamehu ja siivilöity passionhedelmämehu. Siivilöi seos kannuun.

Jaa seos tasaisesti annoskuppeihin. Anna possettien jäähtyä huoneenlämmössä puolisen tuntia ja siirrä ne sitten kelmulla peitettyinä jääkaappiin hyytymään mieluiten yön yli. Koristele ennen tarjoamista tuoreella passionhedelmällä sekä pistaasipähkinärouheella.


Poimi sesongin parhaat raaka-aineet Osuuskauppa Keulan kaupoista!

www.keula.fi

#YhdessäOlemmeRauma