Kauneuden, kestävyyden ja muistojen mahdollistaja

Marko Seppälä käyttää huonekaluissaan perinteisiä puusepänliitoksia.

Puusutin Vasaraisilla sijaitsevalla verstaalla pöllyää parhaillaan sahanpuru. Huonekalupuuseppä Marko Seppälälle tuoksu on arkipäivää, mutta puun ja purun tuntu nenässä vie vierailijan ajatukset samantien koulun puukäsityöluokkaan.

– Ydinajatukseni on yhteisissä hetkissä ja kestävissä tuotteissa, joihin nuo yhdessä koetut kokemukset kiinnittyvät. Ammattitaito ja luovuus sekä asiakkaiden toiveet ovat kaiken suunnittelun keskiössä, Seppälä sanoo.

Vuodesta 2013 lähtien toiminut Puusuti tekee mittatilaustyönä kauniit puiset huonekalut, keittiövälineet ja käyttöesineet. Ekologisuus ja kestävyys ovat osaavalle ammattilaiselle tärkeitä arvoja.

– Käytän tuotteissani perinteisiä puusepänliitoksia. Sovitan ja liimaan kaiken hyvin. Näin taataan se, että tuotteet kestävät sukupolvelta toiselle.

Seppälän suunnittelema Duuva-tuoli sijoittui kolmen parhaan joukkoon Vuoden Artesaani 2018 -kilpailussa. Raati perusteli Seppälän työstävän erikoispuulajeista, kuten saarnista ja jalavasta, valmiiksi tuotteiksi upeita esineitä, joissa näkyy kaunis puunkäsittelytekniikka ja kädenjälki.

– Ajatus kyseiseen tuoliin lähti omasta tarpeesta. Tarvitsin kotiini tuoleja ja halusin haastaa itseäni, sillä tuolin tekemistä pidetään puusepäntyön kuninkuuslajina. Menestyminen kilpailussa vahvisti entisestään uskoa omaan tekemiseen ja näkemyksiin.

Kaunis Duuva-tuoli sijoittui kolmen parhaan joukkoon Vuoden Artesaani 2018 -kilpailussa.

Huutokaupan tuotoilla lahjakortteja jakoon

Tällä hetkellä Seppälällä on työn alla neljän kappaleen sarja Duuva-tuoleja. Vallitseva maailmantilanne ei juurikaan näy Puusutin arjessa, joskin muutama tilaus peruuntui.

– Töitä tehdään normaalisti ja aina on työn alla omaa tuotekehitystä. Ihan hirveästi tämä ei vielä vaikuta minun toimintaani, kun verrataan monen muun yrityksen tilanteeseen. Sitä on ikävä seurata, Seppälä harmittelee.

Haastavat ajat saivat toimeliaan yrittäjän liikkeelle. Seppälä päätti huutokaupata sosiaalisen median kanavissa yhden Duuva-tuolin, jonka tuotot käytetään paikallisten yritysten hyväksi.

– Korkein tarjous oli 310 euroa, joten sillä summalla käyn ostamassa lahjakortteja raumalaisista liikkeistä. Nämä lahjakortit arvon sosiaalisen median seuraajieni kesken. Tämä on yksi tapa auttaa kanssayrittäjiä.

Esimerkiksi hän nostaa ravintolat, joiden normaaliarki on muuttunut suositusten mukaisesti ainoastaan take away -annosten myymiseen.

– Tarkoitus on laittaa itselleni tärkeitä yrityksiä paperille ja arpoa niistä ne toimijat, joista käyn lahjakortit ostamassa. Kannattaa ottaa Instagram- ja Facebook-sivuni seurantaan ja osallistua tuleviin arvontoihin, Seppälä muistuttaa.

Seuraa Puusutia Instagramissa täällä ja Facebookissa täällä.

Yhdessä koetut kokemukset kiinnittyvät sukupolvelta toiselle kestäviin tuotteisiin.

#YhdessäOlemmeRauma