Kasviksia ja kalaa grilliin!
Kaupallinen yhteistyö: Osuuskauppa Keula
Kotimaista pöytään -juttusarjassa kokataan sesongin parhaista raaka-aineista, jotka poimitaan Osuuskauppa Keulan kaupoista.
Loppukesä on kokkaajan parasta aikaa. Kotimaiset kasvikset ovat parhaimmillaan ja valikoima runsas. Yksi oma suosikkini on fenkoli, jota saa kotimaisena vain lyhyen hetken juuri loppukesästä. Fenkolista pitää vaan muistaa poistaa kova kantaosa sekä puisevat varret. Viipaloinnissa mandoliini on myös kätevä, koska sillä saa todella ohuita suikaleita, mikä on salaatin juju.
Tänä kesänä löysimme porkkanoiden grillaukseen myös uuden ulottuvuuden. Silmiin osui resepti, jossa grillatut porkkanat jälkimarinoitiin, ja sehän teki tästä kesäherkusta entistä makoisampaa.
Kalan grillaaminen on hieman haastavaa, koska se tarttuu helposti kiinni ja hajoaa. Folionyyttiin käärittynä tätä ongelmaa ei ole, ja voilla ja yrteillä höystettynä mehevyyskin säilyy kivasti. Oheinen ohje on kahdelle.
OSTOSLISTA:
Marinoidut porkkanat
6 kpl KOTIMAISTA porkkanaa + suolaa
1 rkl voita, hunajaa, seesamiöljyä, tuoretta inkivääriä ja chiliä
1 lime
Kalanyytit
300g KOTIMAISTA kuhaa tai siikaa
Suolaa, mustapippuria ja voita
KOTIMAISTA tilliä
Yrttikastike
1 prk KOTIMAISTA kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1 tl sinappia, mustapippuria ja suolaa
KOTIMAISTA tilliä
Fenkolisalaatti
1 fenkoli
½ sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa ja sokeria
OHJE:
-
Huuhtele fenkoli ja poista kova kanta ja päät. Suikaloi se hyvin ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja lisää salaatin joukkoon.
-
Sekoita yrttikastikkeen kermaviiliin silputtu tilli ja mausteet.
-
Esikeitä pestyjä kokonaisia porkkanoita suolalla maustetussa vedessä noin 8 minuuttia, jätä hieman napakaksi. Huuhtele kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu. Voitele porkkanat voilla.
-
Sekoita marinadin seesamiöljy, limen mehu, hunaja sekä raastettu inkivääri ja silputtu chili.
-
Voitele kaksi reilua palaa foliota voilla. Poista kalasta ruodot, leikkaa kahdeksi palaksi ja laita ne folion päälle, mausta ja ripottele päälle tilliä sekä voinokareita. Sulje nyytit ja grillaa miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia, tarkista kypsyys haarukalla.
-
Grillaa myös porkkanoita usein käännellen, kunnes saavat kauniin värin. Lopuksi sekoita marinadi porkkanoihin.
Poimi herkulliset raaka-aineet Keulan toimipisteistä!