Juuresten juhlaa
Kaupallinen yhteistyö: Osuuskauppa Keula
Tässä sarjassa kokataan sesongin parhaista raaka-aineista, jotka poimitaan Osuuskauppa Keulan kaupoista.
Lanttu, porkkana, punajuuri – joulupöydän juuresten pyhä kolminaisuus. Laatikot ja rosolli kuuluvat erottamattomasti perinteiseen joulupöytään. Mutta voisiko näistä kotimaisista loistoraaka-aineista taikoa täksi jouluksi jotain muutakin?
Juurekset ovat ihan lemppareita omassa kokkailussani ympäri vuoden. Tässä jakamiani reseptejä voikin huoletta tykittää lisukkeeksi milloin vaan, mutta ne sopivat myös joulupöytään kuin sinappi kinkun päälle.
OSTOSLISTALLE:
KOTIMAISTA punajuuria
KOTIMAISTA porkkanaa
KOTIMAISTA lanttua
KOTIMAISTA timjamia tai rosmariinia
Hunajaa
Voita, suolaa, mustapippuria
Aurajuustomurua
(Pekaanipähkinöitä)
OHJE:
Aurapunajuuret
-
Kuori raa’at punajuuret ja leikkaa kannat pois.
-
Lohko 4–6 osaan, koosta riippuen.
-
Paista lohkoja reilussa voissa hunajan kera kuumalla pannulla muutama minuutti, jotta neste alkaa irrota. Lisää suolaa, mustapippuria sekä kourallinen tuoretta timjamia.
-
Kaada punajuuret uunivuokaan ja peitä kannella.
-
Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes ovat pehmeitä. Ripottele päälle sinihomejuustomurua ja halutessasi paahdettuja, rouhittuja pekaanipähkinöitä.
Hunajalantut ja -porkkanat
-
Kuori lantut ja porkkanat huolellisesti.
-
Paloittele lantut samankokoisiksi reiluiksi paloiksi, porkkanat voi jättää pitkänmallisiksi.
-
Esikeitä lanttuja ja porkkanoita suolatussa vedessä omissa kattiloissaan sen verran, että jäävät hieman napakoiksi. Valuta hyvin.
-
Kuumenna pannu todella kuumaksi. Lisää voita ja hunajaa ja paista lanttuja niin kauan, että saavat kunnolla väriä, sitten vasta käännä. Älä siis sekoittele niitä paiston aikana, jotta kunnon paistopinta syntyy. Lisää lopuksi suolaa, mustapippuria sekä kourallinen tuoretta rosmariinia tai timjamia.
-
Siirrä kulhoon ja pidä lämpimänä tarjoiluun asti esim. uunissa, jossa on 50 astetta.
-
Tee sama porkkanoille.
Poimi herkulliset raaka-aineet Keulan toimipisteistä!