Apua tukirahoitusten hakemiseen – "Tiedän miten haetaan ja mitä asioita on syytä painottaa"

Jere Saarelalle lomakkeiden täyttäminen on entuudestaan tuttua.

Business Finland ja ELY-keskus ovat julkaisseet uusia rahoitusinstrumentteja koronaviruksen aiheuttamien vaikeuksien ratkaisemiseksi. Rahoitusten hakuprosessit vaan harvoin ovat kovin yksinkertaisia. Tämän totesi myös raumalainen yrittäjä Jere Saarela, ja päätti tarjota apuaan yrityksille.

– Olen kyseisiä hakemuksia tehnyt jo useamman yrityksen puolesta ja tiedän miten haetaan ja mitä asioita on syytä painottaa, jotta tuen saanti mahdollisimman todennäköistä. ELY-keskuksen työntekijäkin vinkkasi minulle, että voisin auttaa kanssayrittäjiä, kun minulla hakemuksen teko on selkeästi hallussa, Saarela kertoo.

– Minäkin haluan kuitenkin korostaa sitä, että myönnettävät avustukset on tarkoitettu yritysten uusien toimintojen kehittämiseen, ei kriisirahoituksena nykyisten kulujen kattamiseen. Tästä on hyvin paljon ollut epäselvyyttä ja julkista keskustelua.

Tukirahoituksen saanti voi kaatua siihen, että tarvittavat perusteet rahoituksen hakemiselle eivät täyty – tai se voi kaatua huonosti laadittuun hakemukseen.

– Kyllä tässä hakemusviidakossa on helposti yksi jos toinenkin helisemässä. Itselleni julkisen sektorin prosessit ja lomakkeiden täyttö on tuttua puuhaa omassa leipätyössäni Arbeetti Oy:ssa, jossa pyrin löytämään työnhakijoille töitä. Lisäksi nyt on tullut perehdyttyä näihin rahoitushakemuksiin, niin miksi en auttaisi osaamisellani muita.

Saarela kuvailee itseään ylipäätään hyvin auttavaiseksi ihmiseksi. Samasta syystä hän on mukana kuntapolitiikassa.

– Minulla on kova halu auttaa Raumaa ja raumalaisia, niin tässä asiassa kuin muutenkin.

Pienenä sarjayrittäjänä Saarelalla on tietenkin tarve pelastaa myös oma liiketoimintansa.

– Jos rahoitushakemus menee läpi, yritykseni laskuttaa success fee -tyyppisen kohtuullisen provisiopalkkion. Mikäli rahoitusta ei myönnetä, ei apuni kustanna mitään, Saarela huomauttaa.

Saarela rohkaisee yrittäjiä ottamaan rohkeasti yhteyttä, jos mielen päällä on mitään kysymyksiä asiaan liittyen. Tähän mennessä yhteydenottoja on jo tullut lähes 20 raumalaiselta yritykseltä.

#YhdessäOlemmeRauma