Yhdistävänä tekijänä Rauma

Kaupallinen yhteistyö: Rauman kaupunki

Kotiseuturakkautta-juttusarjassa tapaamme ihmisiä, joiden elämä on muualla, mutta sydän kotiseudulla. He kertovat, millainen merkitys Raumalla on heille tänä päivänä ja mistä rakkaus kotiseutua kohtaan kumpuaa.

Helsingi Raumlaiste Seoran oorningmestar Jussi Isotalo ja Rauma Flikk. (Kuva: Jussi Isotalon kotialbumi)

Jos Helsingi Raumlaiste Seoralaisilta kysytään, niin Raumalta tosiaan voi lähteä, mutta Rauma ei lähde sinusta.

Reilut 70 vuotta sitten perustetun kotiseutuseuran tarkoituksena on yhdistää pääkaupunkiseudulla asuvat raumalaiset ja raumasukuiset. Seuraan kuuluu lähes 200 jäsentä, joille Raumalla on erityinen paikka sydämessä.

– Monelle raumalaiset juuret ovat tärkeä asia ja ylpeyden aihe. Jäsenet, jotka eivät itse ole koskaan asuneet Raumalla, mutta ovat raumalaisten jälkeläisiä kokevat myös vahvaa raumalaisuutta, seuran oorningmestar, suomenkielellä varapuheenjohtaja, Jussi Isotalo kertoo.

Hän toivoo, että raumalaiset suosittelisivat pääkaupunkiseudulla asuville läheisilleen Seoraan liittymistä.

– Jatkuvuuden kannalta on erityisen tärkeää saada mukaan nuorempaa väkeä.

Raumalaisia perinteitä ja lystinpitoa

Seuran virallinen kieli on raumankieli, mutta sen osaaminen ei ole vaatimus jäseneksi liittymisessä. Halukkaat voivat opetella sitä seuran järjestämillä raumankielen kursseilla.

Raumalaisuus ja raumalaiset perinteet näkyvät vahvasti myös seuran tapahtumissa.

– Meillä on vuosittain kaksi isompaa tapahtumaa. Keväisin Rauma-päivän tienoilla pidämme vuosikokouksen ja vietämme iltajuhlaa. Syksyisin järjestämme Hj. Nortamon muistoa kunnioittavan Hjalmarin gousin eli Jalmarinpäivän juhlan.

– Oleellinen osa tapahtumia ovat raumalaiset laulut, jaaritukset, raumalaisaiheiset esitelmät ja yleinen lystinpito. Hjalmarin gousissa nautimme raumalaista perinneruokaa, lapskoussia.

Juhlien lisäksi seura järjestää erilaisia retkiä. Jäsenet käyvät yhdessä esimerkiksi teatterissa, Lukon vieraspeleissä ja, tietenkin, Raumalla.

Tapaamiset ovat olleet puolentoista vuoden ajan tauolla koronaviruksen takia, mutta yhteydenpito ei ole katkennut.

Helsingi Raumlaiste Seoran Olderman Suvi Kämäri ja hänen edeltäjänsä Juha Auramo (oik.), Olli Ojala ja Olli Nuotio. (Kuva: Jussi Isotalon kotialbumi)

Historiaa ja nykypäivää

Seuran oorningmestar Jussi Isotalo on syntynyt Raumalla, mutta asunut Helsingissä nyt jo yli 50 vuotta. Rakkaus kotiseutua kohtaan on vuosien aikana jopa kasvanut ja syntymäkodin kulmilla Lapissa tulee vierailtua usein.

– Tapanani on Lapissa ollessa käydä joka päivä puolilta päivin Vanhassa Raumassa torilla ja kahvilla. Siellä tapaa ilahduttavasti lähes joka kerta tuttuja keiden kanssa voi jutella ja vaihtaa kuulumisia, Isotalo sanoo hymyillen.

– Rauma on ihmisen kokoinen kaupunki, jossa yhdistyy hienosti historia ja nykypäivä. Toivottavasti ne kulkevat kauniisti käsi kädessä myös tulevaisuudessa.

Helsingi Raumlaiste Seor on vuonna 1947 perustettu kotiseutuseura. Seura yhdistää pääkaupunkiseudulla asuvat entiset raumalaiset, heidän jälkeläisensä ja muut raumamieliset. Seuran toimintaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.kotiseudut.fi/hrseor.

#YhdessäOlemmeRauma