Viihdyttämistä ja vaikuttamista – videoita sadoilletuhansille seuraajille

Vili Lehtelä ja Rodanny Kennah kehottavat muita tiktokkaajia pitämään aistinsa auki, sillä parhaat videoideat lähtevät usein arjen pienistä asioista. Kuvat: Sanna Peräntie

TikTokista tutut kasvot Rodanny Kennah ja Vili Lehtelä haluavat videoillaan viihdyttämisen lisäksi vaikuttaa. He kannustavat lapsia ja nuoria kunnioittamaan toisiaan sekä laittamaan kaikenlaiselle kiusaamiselle stopin.

Rodanny Kennah kiinnittää selfievalon eli niin kutsutun ring lightin johdon seinään. Vieressä Vili Lehtelä asettaa puhelimensa valon keskellä olevaan pidikkeeseen ja avaa puhelimestaan TikTokin. Miehet ovat alun perin tutustuneet toisiinsa TikTok-yhteisön kautta, mutta paremmin kaksikko ystävystyi kun Kennah muutti Raumalle ja aloitti opiskelun Lehtelän tavoin OKL:ssä.

Vielä muutama vuosi sitten TikTokia pidettiin lähinnä lasten ja nuorten sovelluksena, jossa on pääasiassa vain tanssi- ja lipsynkkausvideoita. Keväällä 2020 koronapandemia kuitenkin vapautti kalentereihin runsaasti tilaa ja kotoiluun kaivattiin uusia viihdykkeitä. Kuten moni muu, myös Vili ja Rodanny ottivat tuolloin ensi askeleensa TikTokin maailmaan.

Ryminällä suosioon

Molempien videot keräsivät nopeasti runsaan määrän katsojia ja seuraajia alkoi ropista.

– Minulle tuli TikTokissa vastaan punnerrushaaste, johon vastasin duetoimalla. Yhtäkkiä video keräsi runsaasti näyttökertoja, tykkäyksiä ja tilini otettiin seurantaan. Aloin pohtia mitä muuta sisältöä voisin tehdä. Heräsi ajatus hauskoista videoista, joilla voisin esitellä Afrikan ja Suomen kulttuurieroja, Kamerunista kotoisin oleva Rodanny Kennah muistelee.

Afrikan kulttuuriin liittyvistä videoista on parin vuoden aikana tullut Kennahin tilin suosituimpia. Erityisesti seuraajia viihdyttää Proxyrod & Mutsi -sarja, jossa Kennah näyttelee sekä itseään että afrikkalaista äitiään eli mutsia.

Perhe toimii inspiraationa myös Vili Lehtelän videoissa.

– Alussa käytin pojastani ottamia hauskoja klippejä osana videoita. Kun suosio lähti nopeaan kasvuun halusin jättää poikani pois sisällöistä. Jotta pystyin jatkamaan samantapaisia sisältöjä loin tilalle muksu-hahmon, jota esitän itse.

– Lapsiperheiden vanhemmat ovat löytäneet hyvin tilini ja saan kiitosta siitä, miten samaistuttavia tekemäni videot ja aiheet ovat.

Kaikki julkaisut eivät lähde viraaliksi ja saavuta suurta suosiota. Siksi jokaista videota ei kaksikon mukaan voi miettiä liikaa, vaan keskittyä tekemään sellaisia videoita kuin kokee omakseen. Suurta huomiota keräävät videot kuitenkin kertovat tekijöilleen millainen sisältö seuraajia eniten kiinnostaa. Se auttaa uuden ideoinnissa, sillä tarve kehittyä ja keksiä uutta sisältöä on jatkuvasti läsnä.

Yhdessä kiusaamista vastaan

Lehtelä ja Kennah ovat molemmat nousseet parissa vuodessa Suomi-TikTokin seuratuimpien ihmisten joukkoon – Lehtelällä seuraajia on yli 123 tuhatta ja Kennahilla peräti 213 tuhatta. Tavoitteena on tietenkin viihdyttää ihmisiä, mutta molemmat kokevat tärkeäksi myös hyödyntää vaikutusvaltaansa.

– Olen vetänyt muutamia isoja projekteja yhdessä muiden tiktokkaajien kanssa, joiden aiheena on ollut kiusaaminen. Yhdessä videossa kysymme erilaisten kiusaamistapojen kautta kiusaamisesta teemana "Pysähdy. Mieti. Älä kiusaa". Toisessa projektissa taas näytämme miten meistä jokainen voi osaltaan luvata olla kiusaamatta, kertoo Lehtelä, joka valittiin hyvästä ja näkyvästä nettivihan ja -kiusaamisen vastaisesta työstä nettienkeliksi elokuussa 2021.

Rodanny Kennah joutui lapsuudessaan itsenäistymään jo nuorena, eikä elämä suurperheessä ollut helppoa. Nyt hän haluaa kannustaa lapsia nauttimaan elämästä ja pitämään hauskaa. Hän haluaa viihdyttää omilla videoillaan heitä, ja samalla kokea itse lapsuudessa menetettyjä asioita.

– Haluan näyttää ja opettaa ihmisille afrikkalaisesta kulttuurista. Toivottavasti videoni auttavat myös ymmärtämään, että Suomessa lasten ja nuorten on hyvä kasvaa ja elää.

– TikTokin konstaapeli Daniel kerran mainitsi, että pitää sisällöistäni sillä annan maahanmuuttajataustaisille energiaa. Kutsun aina kaikkia termeillä bro ja veli, sillä olemme kaikki samaa perhettä taustasta tai ihonväristä riippumatta, Kennah toteaa.

Toisten ihmisten kunnioitus ja hyväksyminen omana itsenään on molemmille tärkeä aihe. Lehtelä haluaa videoillaan näyttää aidon itsensä ja kannustaa sitä kautta myös muita hyväksymään itsensä ja muut.

– Itselläni on yliherkkyyttä, josta olen halunnut avoimesti kertoa. Toivon, että emme keskittyisi leimoihin vaan kohtaisimme kaikki itsemme ja toisemme juuri sellaisena kuin olemme. Enkä väitä, että itsekään olisin vielä täydellinen tässä asiassa, mutta teen jatkuvasti töitä kehittyäkseni siinä.

Lehtelä valittiin elokuun 2021 nettienkeliksi. Kunniakirjan hän sai hyvästä ja näkyvästä nettivihan ja -kiusaamisen vastaisesta työstä.

Lämpimiä kohtaamisia

Julkisilla paikoilla liikkuessaan TikTok-tähdet saavat osakseen katseita, ja ihmiset tulevat luokse tervehtimään tai pyytämään yhteiskuvaa.

– Raumalaiset ovat todella hyväsydämisiä ja täällä tullaan paljon moikkaamaan ja juttelemaan. Se on itselleni huomattavasti mukavampi kuin huomata, että sivussa osoitellaan ja supistaan, mutta suoraan minulle ei tulla juttelemaan, Kennah huomauttaa.

– Tosin aikuiset usein kehtaavat tulla tervehtimään vain baarissa, Kennah lisää nauraen.

Lehtelä on ystävänsä kanssa samaa mieltä: moikkaukset ovat aina mukavia, mutta rajat tulisi kuitenkin muistaa.

– Jos olen esimerkiksi liikkeellä perheeni kanssa on ihan ok tulla moikkaamaan ja ottamaan yhteiskuva. Olisi kuitenkin hyvä, että siinä tilanteessa tajuaisi kohtalaisen nopeasti myös poistua eikä jäädä pitkäksi aikaa pyörimään ympärillemme, Lehtelä muistuttaa.

Kuten ihmiset, myös Rauma kokonaisuudessaan on tehnyt vaikutuksen miehiin.

– Turusta Raumalle muuttaneen lapsiperheen isänä ei voi kuin todeta miten mukava täällä on elää. Kaikki toimii, paljon erilaista kerhotoimintaa, viihtyisä ympäristö ja tiivis yhteisö, Lehtelä hehkuttaa.

Myös Kennah yhtyy kehumaan nykyistä kotikaupunkiaan.

– Rehellisesti sanottuna hieman jännitin kun muutin Raumalle, koska tämä on pieni kaupunki. Olen kuitenkin viihtynyt täällä todella hyvin. Näen kaupungin hengessä paljon samaa kuin afrikkalaisessa kulttuurissa, jossa kaikki tuntee toisensa ja ovat ystävällisiä toisilleen, Kennah tuumaa.

Raumalaiset TikTok-tähdet kannustavat yrityksiä rohkeasti tutustumaan TikTokin maailmaan ja ottamaan heihin yhteyttä, jos yhteistyö kiinnostaa.

Tuloja yhteistyövideoista

Ensimmäiset vuodet TikTokissa ovat antaneet Vili Lehtelälle ja Rodanny Kennahille paljon. Suomen TikTok-yhteisöä he kuvailevat monipuoliseksi, lämpimäksi, auttavaiseksi ja tiiviiksi. Tiktokkaajien omassa WhatsApp-ryhmässä kuka tahansa voi kysyä tai laittaa mitä vain, ilmapiiri on hyvin avoin.

– Nostaisin vahvaksi teemaksi sanan yhdessä. Sen lisäksi, että kehitymme tekijöinä yksin, kehitymme myös yhdessä. Järjestämme erilaisia tapahtumia ja teemme yhteisvideoita, Lehtelä avaa.

Mutta miten TikTok-videoiden tekemisellä tienaa ja voiko siitä luoda itselleen uran?

– Me olemme samalla tavalla sosiaalisen median vaikuttajia eli yrittäjiä kuin Instagramissa tai YouTubessa olevat vaikuttajat. Toisin kuin YouTubessa, TikTok-videoiden näyttökerroista ei Suomessa toistaiseksi saa rahaa, joten tulot perustuvat yritysten kanssa tekemiin yhteistöihin, Lehtelä kertoo.

– Monet yritykset ovat jo tajunneet sen miten hyvin ihmisiä tavoittaa meidän kauttamme ja että meillä on tarjota heille meidän äänemme ja sitoutuneet seuraajamme. Jotkut yhteistyövideoistani teen esimerkiksi osana Proxyrod ja Mutsi -sarjaa, jolloin yhteistyön saa tuotua videoon todella luontevasti ja kiinnostavasti, Kennah huomauttaa.

Kennahilla ja Lehtelällä on molemmilla vielä opiskelut kesken, mutta valmistumisen jälkeen aikaa vapautuu paremmin oman uran kehittämiseen.

– Valmistumisen jälkeen haluan keskittyä täysillä TikTokiin, sillä opiskelun ja videoiden teon kanssa tasapainottelu on hieman haastavaa. Minua kiinnostaisi tulevaisuudessa myös kiertää kouluja ja päästä sitä kautta tapaamaan lapsia ja nuoria, Kennah pohtii.

– Itseänikin kiinnostaa mahdollisuus kiertää kouluissa ja tehdä kiusaamisen vastaista työtä videoideni lisäksi ihan livenä. Olen myös pohtinut pitäisikö koulun jälkeen panostaa someen kokonaisvaltaisemmin ja perustaa esimerkiksi YouTube-kanava, Lehtelä toteaa.

Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.


KUKA

Vili Lehtelä, 25

Rodanny Kennah, 29

#YhdessäOlemmeRauma