Vastuullista vaatekauppaa – kasvutarina toi yrittäjäpalkinnon

Elävään keskustaan tarvitaan meitä jokaista, sillä yhdessä olemme Rauma. Tässä juttusarjassa tutustumme paikallisiin yrittäjiin, jotka omalta osaltaan tekevät tärkeää työtä koko kaupungin elinvoimaisuuden eteen.

terhi lehtonen ja maija kaskisto liikkeensä tiskin edessä
Terhi Lehtonen ja Maija Kaskisto suosittelevat ostamaan vain tarpeeseen ja kerralla laadukasta, joka kestää pidempään ja säästää näin luontoa. Mukavaa vaihtelua asuihin saa yhdistelemällä olemassa olevia vaatteita eri tavoin. Kuva: Sanna Seppälä

Vuoden lopussa Rauman Yrittäjät palkitsi tuttuun tapaan paikallisia yrittäjiä. Vuoden nuori yrittäjä 2021 -palkinnon pokkasi Hetki Design Oy, jonka naruja vetelevät yhteistuumin ystävykset Terhi Lehtonen sekä Maija Kaskisto.

– Olemme tunteneet toisemme lapsuudesta asti ja pelanneet pesäpalloakin samassa joukkueessa yli 10 vuoden ajan. Kyllä tässä tietää jo toisen ilmeestä, mitä tämä ajattelee, Lehtonen ja Kaskisto nauravat.

Hetki Designin tarina sai alkunsa omasta tarpeesta muutama vuosi sitten. Lehtosen perheessä temmeltää neljä nyt eskari- tai alakouluikäistä lasta ja Kaskistonkin perheeseen kuuluu kaksi alakoululaista. Tuotteille löytyi siis testaajia helposti omasta takaa. Omille lapsille haluttiin ekologisia, kotimaisia vaatteita ja siitä se idea lähti.

– Aluksi myimme lähinnä lastenvaatteita, mutta sittemmin mukaan on tullut vaatteita ja asusteita kaikenikäisille. Valikoimassa on myös esimerkiksi korvakoruja sekä kelloja, Lehtonen kertoo.

Yhteinen nimittäjä tuotteille on ekologisuus ja tuotantoketjun läpinäkyvyys. Suurin osa noin 35:sta myytävästä merkistä on lisäksi kokonaan kotimaisia, eli myös valmistettu Suomessa. Nuoret yrittäjät haluavat edustaa tuotteita, joiden tekijät ja materiaalin alkuperä ovat tiedossa.

Aikuisten vaatteet ovat kasvava tuoteryhmä ja niiden tarjonta onkin laajentunut koko ajan. Hetki Designin aloittaessa 2017 tarjolla oli naisille lähinnä trikoovaatteita, mutta nyt materiaaleista löytyy niin villaa, pellavaa kuin silkkiäkin.

“Tämän raumalaisempi vaate ei enää voi olla.”

Yritys valmistaa todellisena paikallisherkkuna myös ihkaomaa mallistoaan. Myymälän yläkerrassa ompelukone laulaa, kun Vilma Mäkinen surauttaa esimerkiksi tonttulakkeja sekä vaatteita mm. kotimaisesta merinovillasta.

– Suunnittelemme mallit yhdessä ja Vilma kaavoittaa ja ompelee ne täällä paikan päällä. Tämän raumalaisempi vaate ei enää voi olla, Kaskisto iloitsee.

Vuoden nuori yrittäjä -palkinto yllätti

Yrittäjäjärjestön marraskuinen palkinto tuli yrittäjille itselleen melkoisena yllätyksenä.

– Olihan se hieno tunnustus. Ilmeisesti olemme tehneet jotain, jolla on merkitystä. Tämäntyyppiselle liikkeelle oli selvästi kysyntää Raumalla, kaksikko hymyilee.

“Ilmeisesti olemme tehneet jotain, jolla on merkitystä.”

Nousujohteinen yritystoiminta sekä myynnin ja valikoiman hurja kasvu koronasta huolimatta olivatkin avaintekijöitä palkinnon kriteereissä. Hyvin toimivan verkkokaupan ja palvelevan kivijalkaliikkeen kombinaatio on pitänyt naiset kiireisenä myös pandemia-aikana.

– Moni haluaa nähdä tuotteen livenä ja hypistellä kangasta. Kuvissa varsinkaan mustat vaatteet eivät koskaan näytä samalta kuin luonnossa.

– Autamme mielellämme myös verkko-ostajia tekemään oikean valinnan. Lähetämme lisää kuvia ja otamme mittoja, kunhan vaan laittaa meille viestiä tai soittaa. Näin pyrimme välttämään turhan palautusrallin ja sitäkin kautta toimimaan ekologisesti.

Verkkokauppa-asiakkaita on tietenkin ympäri Suomea, mutta myös moni paikallinen suosii verkon myymälästä nouto -palvelua. Näin voi tutustua tuotteisiin rauhassa kotisohvalta ja poimia tuotteet vaikka kauppareissulla.

Yksi menestystekijä on varmasti myös se, että nämä yrittäjänaiset tarkastelevat valikoimaansa säännöllisesti ja kuuntelevat asiakkaita herkällä korvalla. Näin pidetään kiinnostavat merkit ja mallit mukana.

– Etenkin ulkopaikkakuntalaisten suusta pääsee usein “wautsi, mikä valikoima”, kun he astuvat sisään kivijalkaliikkeeseen.

Vuoroviikoin töissä

Kaskiston perhe asuu Vanhassa Raumassa vain kivenheiton päässä tämän työpaikasta.

– Onhan tämä Unescon maailmanperintökohde aivan mielettömän hieno paikka elää ja yrittää. Meille olikin alusta asti selvää, että myymälä tulisi Vanhaan Raumaan, Kaskisto hehkuttaa.

“Onhan tämä Unescon maailmanperintökohde aivan mielettömän hieno paikka elää ja yrittää.”

– Olemme olleet todella tyytyväisiä uuden liiketilan sijaintiin, ja varsinkin kun saimme oman ompelimon liikkeen yläkertaan, Lehtonen jatkaa.

Kaksikko on myös mielissään yhteisistä tapahtumista, joita Rakastunut Raumaan -yhteisö järjestää. Ne saavat ihmiset kivasti liikkeelle.

Yrittämisessä parasta on naisten mielestä joustavuus sekä oman työn sisältöön vaikuttaminen. Kahdestaan yrittäminen mahdollistaa esimerkiksi sen, että he työskentelevät pääsääntöisesti vuoroviikoin. Viikko kotona lasten kanssa, viikko taas työn touhussa. Ei hassumpaa.


Hetki Design Oy

Vastuullisten vaatteiden liike

Perustettu 2017

Liikevaihto n. 400 000 €


#YhdessäOlemmeRauma