Työn kuva: Viisi miljoonaa askelta vuodessa

Millaista on toimia Rauman kaupungin pysäköinnintarkastajana, Markus Pelkonen?

Pysäköinnintarkastaja Markus Pelkonen

Mitä pysäköinnintarkastajan työhön kuuluu?

– Aamuni alkaa usein hieman ennen kahdeksaa, laitan työasun päälle ja lähden kaupunkiin kiertelemään. Pääasiassa kuljen jalkaisin keskustan alueella, mutta toisinaan käyn autolla kauempana. Valvon kaupungin parkkipaikkoja sekä yksityisiä pihoja, joista on tehty valtakirja pysäköinninvalvonnasta meille. Työssäni tärkein asia on valvoa, että yleinen järjestys, säännöt ja liikenneturvallisuus säilyy. En siis halua ilkeyttäni “sakottaa” ketään, eikä pysäköintivirhemaksun kirjoittamisesta saa provikkaa.

"Yleisin syy pysäköintivirhemaksuun on unohdus ilmoittaa pysäköinnin alkamisaika."

Mikä työssäsi on parasta?

– Olen toiminut pysäköinnintarkastajana nyt puolitoista vuotta. Aiemmin tein töitä varhaisjakajana, joten ainakin työaika on tässä työssä huomattavasti mieluisampi. Pidän työssäni itsenäisyydestä, rentoudesta ja ulkona liikkumisesta. Viikon aikana kertyy yhteensä noin 100 000 askelta.

Mikä yllätti eniten?

– Ajattelin ensin, että tässä työssä joutuisi kohtaamaan jonkin verran vihaisia autoilijoita. Todellisuudessa saan kuitenkin olla aika rauhassa ja ihmiset osaavat aivan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta käyttäytyä todella fiksusti.

– Jonkin verran ihmiset tulevat kysymään apua parkkipaikan löytämisessä tai parkkikiekon käytössä. Itselleni on parhaiten jäänyt mieleen eräs asuntoautoilija, joka pyysi apua parkkipaikan löytämisessä. Kuljettaja kiitti minua paikan päällä ja soitti vielä kaupungillekin kiittääkseen.

TIESITKÖ? Raumalla on kaikkialla ilmainen pysäköinti. Vanhassa Raumassa on kuitenkin koko alueella pysäköintikielto eli pysäköinti on sallittu vain merkityillä paikoilla. Muistathan parkkeeratessasi tarkistaa myös mahdolliset pysäköinnin alkamisajan ilmoittamista koskevat vaatimukset.

#YhdessäOlemmeRauma