Toiveikkaana kohti normaalia

Elävään keskustaan tarvitaan meitä jokaista, sillä yhdessä olemme Rauma. Tässä juttusarjassa tutustumme paikallisiin yrittäjiin, jotka osaltaan tekevät tärkeää työtä koko kaupungin elinvoimaisuuden eteen.

Joonas Lauronen toivoo ensi kesänä pääsevänsä taas järjestämään keikkoja Bar Hehkun sisäpihalla. Kuva: Sanna Seppälä


Torin kulmassa seisovan Bar Hehkun toinen yrittäjä, Joonas Lauronen katsoo toiveikkaana kesää kohti. Josko tällä kertaa rajoitukset olisivat vihdoin ne viimeiset ja normaali arki koittaisi. Takana on miltei parin kuukauden huili, sillä alkuvuoden aukiolorajoituksilla ei juuri ollut järkeä pitää iltapainotteista koko kansan olohuonetta avoinna. Kaksi vuotta kestänyt kirous on vaatinut veronsa, ja Hehkun väki päätti käyttää hiljaiselon akkujen lataukseen.

Tampereelta kotoisin oleva Lauronen tuli aikoinaan Raumalle Merikouluun opiskelemaan. Kun perhettäkin alkoi tulla mukaan kuvioon, niin mikäs tänne oli jäädessä.

– Reilu kymmenen vuotta vierähti entisessä Putkassa ravintola-alan hommissa. Putkan lopetettua toimintansa ehdin vuoden verran miettiä, että mitäs sitä sitten isona tekisi. Alanvaihtokin kävi mielessä, Lauronen taustoittaa.

Laurosen törmättyä kuitenkin sattumalta Antti Rantalaan, tie vei takaisin ravintolamaailmaan. Torin kulman kiinteistö vapautui sopivasti Goton jälkeen, ja kaksikko päätti ryhtyä tuumasta toimeen.

– Tämä entisen ruokaravintolan tila oli juuri sopivan kokoinen aloittavan baarin tarpeisiin ja vieläpä erittäin keskeisellä paikalla. Pelit ja vehkeet olivat myös valmiina, joten isoa remonttia ei tarvittu.

– Olimme päättäneet jo heti kättelyssä, että Hehkusta tulee enemmän seurustelu- ja cocktailtyyppinen ravintola kuin ruokaravintola. Sellaista oli kaupunkiin kaivattu. Koronan puskiessa päälle ensimmäisen toimintavuoden jälkeen kylkeen tuli tosin 2 Kundia Burgers & Fries, joka toikin mukavan lisän palveluihimme.

Viime syksynä kundit burgereineen lähtivät tien päälle, mutta Hehkun porukka jatkoi samansuuntaisella, hyväksi havaitulla ruokapolitiikallaan. Oman menun kehittely tuntui aluksi hankalalta, mutta kun vauhtiin päästiin, niin sehän sujui kuin tanssi. Keittiössä on loihdittu niin savustettua briskettiä kuin hampurilaisiakin. Edelleen pääpaino on kuitenkin laadukkaissa juomissa sekä rennossa tunnelmassa.


Toiveissa hyvä kesä

Helmikuun puolivälissä ansaittu huilitauko on päättymässä. Ovet avataan jälleen, ja katsotaan, mitä tuleman pitää. Tulevasta kesästä Lauronen toivoo vähintään yhtä hyvää kuin viime kesästä. Hehkun sisäpiha keikkoineen saanee jatkoa, mutta kaikki suunnitelmat ja buukkaukset tehdään nyt paljon myöhemmin kuin mitä ennen on totuttu.

– Kaikki se säätäminen ja peruuttaminen on niin puuduttavaa, että yritämme tehdä suunnitelmat nyt niin, ettei peruutuksiin tarvitsisi mennä.

“Nyt kun on itse mukana päätöksenteossa, niin ei ainakaan voi valittaa.”

Laurosen mielestä Rauma on yllättävän hyvä paikka yrittää. Piirit ovat pienet, mutta toisaalta täältä voi ponnistaa isostikin. Puitteet ovat kaikin puolin kunnossa.

– Olen nyt mukana sekä Rauman Yrittäjien hallituksessa että Rakastunut Raumaan -toimikunnassa ensimmäistä kautta, ja toivon pääseväni sitä kautta itsekin vaikuttamaan asioihin.

– Aiemmin yrittäjäjärjestön toiminta tuntui kovin etäiseltä, mutta nyt kun on itse mukana päätöksenteossa, niin ei ainakaan voi valittaa, Lauronen virnistää.

Modernimpaa otetta

Laurosen mukaan Vanhan Rauman yrittäjillä on hyvä yhteishenki. Hän kuitenkin toivoisi, että ainakin parhaimpien sesonkien aikana, eli kesällä ja joulun aikaan liikkeet pitäisivät ovensa pidempään auki. Toki hän ymmärtää, että se tuo omat haasteensa pienyrittäjille.

Vanhaa Raumaa hän kehittäisi myös tietyllä tapaa modernimpaan suuntaan. Kävelykatuaikaa hän pidentäisi samantien ainakin koko kesäksi sekä joulun ajaksi.

“Vanhan Rauman alue voisi olla enemmän kauppakeskusmaisempi.”

– Vanhan Rauman alue voisi olla enemmän kauppakeskusmaisempi. Täällä voisi olla vaikkapa digitaalisia näyttöjä, jotka kuitenkin sopisivat maailmanperintökohteen tyyliin. En nyt ehkä ihan kattoja katujen ylle laittaisi, kuten Räsänen joskus heitti, mutta jotain nykyaikaista tänne voisi tuoda.

– Oma haaveeni on, että Raumasta tulisi ympärivuotinen matkailukohde ja saisimme tänne lisää isoja toimijoita, jotka toisivat myös työpaikkoja. Ja jotta väki viihtyy, niin hyvillä palveluilla on keskeinen rooli. Tähän yhteiseen projektiin tarvitaan panostusta kaikilta tahoilta: meiltä yrittäjiltä, kaupungilta sekä asukkailta. Me kaikki viemme viestiä ulospäin.

Lauronen lähettääkin vielä terveisiä Rauman päättäjille:

– Kaupunki sekä matkailupalvelut voisivat lähestyä paikallisia yrittäjiä ja voisimme yhteistuumin pohtia, mitä tehdä kaupungin houkuttelevuuden lisäämiseksi.


Mainiot Hörpyt Oy / Bar Hehku

Koko kansan olohuone torin kulmalla

Perustettu: 2018

Liikevaihto: 450 000

Työntekijöitä: 3

#YhdessäOlemmeRauma