Tässä paikassa Raumalla: Kesäillan karkuri

Muistelijana Salme Rohiola, 92. Hän on eläkkeellä oleva farmaseutti, joka nuoruudessaan esti paon.

Valtakatu 7:n vanha sellirakennus
Valtakatu 7:n ulkorakennus koostui aikoinaan vanginvartijan tuvasta ja sellitiloista.

Siitä illasta on kulunut nyt jo noin 70 vuotta. Elettiin 1940-luvun loppua, olin 20-vuotias. Kuljimme tulevan puolisoni kanssa elokuvista kohti kotia. Siihen aikaan Raumalla oli useampia elokuvateattereita, joita saatoimme kiertää yhden illan aikana katsellen niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin eläviä kuvia.

Valtakadun lehmukset olivat täydessä vehreydessään. Olimme nuoria, iloisia, täynnä kesäillan valoa ja lämpöä. Kengät kopisivat katukiveyksillä, kun ohitimme Raumanlinnan.

Kotitalomme sijaitsi raastuvan ja poliisilaitoksen, tarkemmin ottaen sellit sisältäneen piharakennuksen pohjoispuolella. Siihen aikaan ei ollut vielä Luoteisväylää, ei Valtapörssin rakennusta, lehmiäkin pidettiin nykyisen Satamakadun alueella.

Tarvosaarenpuiston uusien kerrostalojen tilalla oli useampi puutalo. Kotitalomme Aarnion talo, sen vieressä Lehmuksen talo, jonka jälkeen sijaitsi Tehtaankatu ja sen jälkeen Soihtula.

Myöhemmin samaisena iltana istahdimme kotitaloni portaille ihastelemaan kuulasta kesäiltaa. Yhtäkkiä kuulimme sellaista krahnuttavaa ääntä. Äänilähde paljastui, kun yhdestä kolmesta selli-ikkunasta lyötiin lasi irti. Havaitsimme yhden vangeista yrittävän pakoa.

Isäni työskenteli tuolloin tehtailla poliisina, joten kävimme kertomassa hänelle asiasta. Hän veti saappaat jalkaansa ja suuntasi ilmoittamaan asiasta silloiselle vanginvartija Tuunalle. Tuuna asteli päättäväisin askelin ulos kyseisen ikkunareiän luokse, katseli hetken karkulaisen touhuja ja kysäisi, että ollaankos sitä muuttopuuhissa.

Karkuri oli varmasti jo pidempään sahannut kaltereita, sillä jotta lasin sai työnnettyä pois, oli kalterit katkaistava. Eihän siitä raosta olisi muuten aikuinen mies mahtunut ollenkaan ulos.

Jugend-tyylinen Valtakatu 7 valmistui vuonna 1912 konsuli Wladimir Sofronoffin perheen kodiksi. Yli vuosisadan aikana kahden rakennuksen kompleksissa on toiminut raastuvan ja poliisilaitoksen lisäksi muun muassa hotelli ja taidemuseo. Ulkorakennus toimi aikanaan myös suojeluskunnan asevarastona.

Tätä nykyä päärakennuksen yläkerrassa on toimistotiloja sekä alakerrassa aikuisten olohuone Old Copper’s -baari. Ulkorakennuksessa, eli entisessä vanginvartijan tuvassa ja sellitiloissa sijaitsee Viestintäosakeyhtiö Bonden toimitilat.

#YhdessäOlemmeRauma