Sydän Rauman saaristossa

Kaupallinen yhteistyö: Rauman kaupunki

Kotiseuturakkautta-juttusarjassa tapaamme ihmisiä, joiden elämä on muualla, mutta sydän kotiseudulla. He kertovat, millainen merkitys Raumalla on heille tänä päivänä ja mistä rakkaus kotiseutua kohtaan kumpuaa.

Meri on Tuija Ernamolle tärkeä. (Kuva: Tuija Ernamon kotialbumi)

Vuonna 1969 näyttelijä Tuija Ernamo muutti kotikaupungistaan Raumalta Helsinkiin opiskelemaan teatterikouluun. Pääkaupunkiseudulta tie vei Tampereelle, jossa Ernamon koti on edelleen.

Toinen koti löytyy Raumalta.

– Meillä on Rauman saaristossa mökki, jossa on nyt tullut vietettyä noin 130 päivää vuodesta. Siellä tuli oltua lähes koko kesä, Ernamo kertoo.

Mökin lisäksi kotiseudulta löytyy pitkäaikaisia ystäviä.

– Pidän tiiviisti yhteyttä lapsuudenystäviini ja koulukavereihin, jotka asuvat Raumalla. Aina kun näemme tulee olo kuin ei olisi ollut päivääkään erossa.

Vaikka Ernamo on asunut yli 50 vuotta muualla, hänen puheessaan kuuluu edelleen vahvasti rauman kieli.

– Kiitos siitä etenkin miehelleni, joka on umpiraumalainen eikä edes osaa suomen kieltä, Ernamo nauraa.

Merestä voimaa

Meri on aina ollut Ernamolle merkityksellinen ja puhutteleva asia. Hän on saanut siitä paljon voimaa jo nuoresta lähtien.

– Kun joku asia jännittää ja kaipaan lisää uskoa itseeni, istun merenrannalle ja katson horisonttiin. Siinä maailma on avoinna ja se muistuttaa, että kaikki on mahdollista.

Mökillä Ernamo viettää aikaansa lastenlasten kanssa touhuten, kauniita kiviä keräillen ja luonnosta nauttien.

– Käytän paljon aikaani rantaa puhdistaen ja tutkien. Hienot kivet otan talteen, sillä niissä on jotain kiehtovaa.

Raumalla ollessa Ernamon tulee vierailtua jonkin verran Vanhassa Raumassa, sen puodeissa ja torilla. Suosikkipaikka – heti mökin jälkeen – löytyy kuitenkin meren ääreltä.

– Uusittu Syväraumanlahti on aivan uskomattoman hieno paikka. Se on aivan kuin ulkomailta! Vieraammekin ovat ihastelleet sen kauneutta, Ernamo hehkuttaa.

– Erityinen yksityiskohta on R-kioskin vieraille luotu oma paatin paikka, se on ihan ykkösjuttu.

Tuija Ernamo on Raumalla syntynyt näyttelijä, joka on esiintynyt niin teatterissa, tv-sarjoissa kuin elokuvissakin. Hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1986 näyteltyään Sisko ja sen veli -televisiosarjassa.

#YhdessäOlemmeRauma