Sattuman tiellä edelleen

Tapaamme Suomen kapeimmalla kadulla ihmisiä, joilta haluamme kysyä, mitä heille kuuluu. Ehdota haastateltavaa: paperilehti@bonde.fi

risto-leino-istuu
Risto “Ripa” Leino on radiotoimittaja ja jääkiekkoselostaja, jolta hoituvat myös juonto- ja koulutuskeikat. Juuri ilmestynyt Sinikultainen ääni kertoo Ripan tarinan. Kuva: Sanna Seppälä

Syksyn soljuessa kohti räntäsateita saamme kuitenkin mukavan kuulaan sään jutun tekoon. Rauman takuulla tunnetuin ääni, Radio Ramonan toimittaja, jääkiekkoselostaja Risto “Ripa” Leino istahtaa tällä kertaa Kitukrännin päähän kertomaan kuulumisiaan.

– Töitä ja kaikenlaista muutakin puuhaa on ollut sopivasti. Itse asiassa olen puuhaillut tässä jo pidempään kirjaprojektin parissa, Leino paljastaa.

Juuri ilmestynyt Sinikultainen ääni on tarina siitä, miten Risto Leinosta tuli sattumalta radiotoimittaja sekä jääkiekkoselostaja. Asko Tanhuanpään kirjoittama kirja kertoo radion tekemisestä, mutta ennen kaikkea se on tarina yhteisöllisyydestä sekä Syvärauman pojasta, josta tuli paikallisen jääkiekkoseuran legendaarinen tulkki ja fiilisten välittäjä.

Radio ja jääkiekko ovat tunnetusti Leinon Ripan varsinaista leipätyötä, mutta sen lisäksi alkuvuodesta perustettu oma yritys HOCKEY ROCK’N ROLL tuo mukavasti lisää täytettä miehen kalenteriin.

– Teen juonto- ja puhujakeikkoja sekä annan koulutusta esiintymiseen ja myynnin edistämiseen liittyvissä asioissa. Annan vinkkejä esimerkiksi esiintymisvarmuuden treenaamiseen ja jännityksen poistoon.

Leino kuulee aina välillä myös kysymyksen, miten puhetyöläisen oma ääni kestää moista rääkkäystä. Ripan mukaan kauden alussa kestääkin aina hetken, että tottuu siihen. Runsas veden juonti ja rentoutustekniikat auttavat myös.

Jos palataan hetkeksi viime kevään juhlahumuun, niin Ripalle se oli oikeastaan triplamestaruus.Hän sai todistaa sekä nuorten U20-joukkueen että miesten Liigajoukkueen kultaa. Näiden lisäksi vielä Radio Ramonan Kiekkoilta palkittiin Vuoden paikallinen radio-ohjelma -palkinnolla.

– Sinä ikimuistoisena maaliskuun iltana selostettiin välillä Lukko - Tappara -ottelua ja välillä oltiin Teams-yhteydellä RadioGaalassa. Sijoitus tuntuu erityisen hyvältä, koska se syntyi yleisöäänestyksellä.

"Parasta Raumalla ovat ennen kaikkea ihmiset."

Rauma merkitsee Leinolle kotia, ja kuka nyt kotoaan pois haluaisi lähteä. Parasta Raumalla ovat ennen kaikkea ihmiset, joita Leino tunteekin täältä melkoisen liudan. Hän kehuu myös kaupungin loistavaa ravintola- ja kahvilatarjontaa.

Jäähalli on luonnollisesti Leinolle myös rakas paikka Raumalla, jonne on aina yhtä hienoa mennä. Kahvittelun lomassa laskettiin nopeasti, että Leino on viettänyt Äijänsuolla vuosien varrella lähes 3000 tuntia.

– Kuulin jälkeenpäin, että kevään mestaruusottelu oli 1400., jonka olen selostanut. Ei niitä otteluita ole itse tullut laskettua, enemmän mielessä on vuodet, joita tässä on vierähtänyt. Tällä sattuman tiellä ollaan oltu jo yli 21 vuotta.


KUKA?

Risto Leino

Radiotoimittaja ja jääkiekkoselostaja

Juontaja, puhuja, kouluttaja

Työskennellyt Radio Ramonassa vuodesta 1999

Uunituoreen "Sinikultainen ääni" -kirjan päähenkilö

#YhdessäOlemmeRauma