Rakkaudesta lajiin

Elävään keskustaan tarvitaan meitä jokaista, sillä yhdessä olemme Rauma. Tässä juttusarjassa tutustumme paikallisiin yrittäjiin, jotka osaltaan tekevät tärkeää työtä koko kaupungin elinvoimaisuuden eteen.

Valla Fiinin yrittäjän, Pauliina Hiukkamäen mukaan Rauma on juuri sopivan kokoinen kaupunki yrittää. Kuva: Sanna Seppälä

Silmiä hivelevät värit ja huumaava tuoksu kutsuvat jo ovella astumaan peremmälle Kukkakauppa Valla Fiinin avariin ja valoisiin tiloihin. Yrittäjä, floristi Pauliina Hiukkamäki onkin erittäin tyytyväinen nykyiseen liiketilaan Nortamonkadulla.

– Oli tosi hyvä päätös kolme vuotta sitten tulla tähän entisen Makuunin tilaan. Tässä on hyvät parkkipaikat, ja tilaa laittaa tuotteet kauniisti esille. Työntekokin sujuu paljon tehokkaammin ja mielekkäämmin, Hiukkamäki selvittää.

Valla Fiini -nimi oli Hiukkamäellä mielessä jo hyvissä ajoin ennen yrityksen perustamista. Hän oli pitkään haaveillut omasta kukkakaupasta ja pohdiskellut mahdollista nimeä sille. Hän halusi, että nimessä olisi jotain henkilökohtaista ja Raumaan liittyvää. Sitten hän muisti, kuinka hänelle rakas isoisä oli aina kehunut saamiaan kukkia “kyl vaan ova valla fiini kuka”, ja siinä se nimi oli.

Kukka-alalle Hiukkamäki puolestaan päätyi harjoittelun kautta, kun hän huomasi, miten floristin työssä yhdistyvät taide, värit ja visuaalisuus. Taideala oli kiinnostanut häntä aina, mutta varmempi elanto kukka-alalla vei voiton, ja hän lähti opiskelemaan alaa.

– Turussa vierähtikin sitten seitsemän vuotta, kunnes mieheni sai töitä Raumalta ja muutimme takaisin rakkaaseen kotikaupunkiini. Työskentelin Viherkäisellä kymmenisen vuotta, ja mietin pitkään oman liikkeen perustamista, kunnes vihdoin rohkenin.

– Päivääkään en ole katunut, vaikka haasteet ja riskit ovatkin yrittäjälle arkipäivää. Itse asiassa nautin juuri haasteista ja niiden voittamisesta. Tykkään, että arki ei ole liian tasaista, ja aika ajoin pitää saada uusia juttuja tulille.

Hiukkamäki kertoo, että yrittäminen on tuonut hänen elämäänsä myös paljon uusia ihmisiä. Hän on alusta asti ollut mukana yrittäjäverkosto BNI:ssä, ja saanut sieltä paitsi liikekumppaneita, myös pitkäaikaisia ystäviä.

Menestyksen salaisuus?

– Pitää olla ajatus, mikä on se oma juttu ja sitten tehdä sitä omaa juttua. Rakkaus lajiin näkyy. Ja kyllä tällä alalla täytyy myös olla vähän hullu, sillä juhlapyhinä, kun muut rentoutuvat, niin me paiskimme töitä tai lepäämme rättiväsyneinä kotona, hän nauraa.

"Pitää olla ajatus, mikä on se oma juttu ja sitten tehdä sitä omaa juttua."

Kukka-alalla erityisen tärkeää on myös luotettavat tavarantoimittajat. Valla Fiini hankkiikin suurimman osan tuotteista suoraan Hollannista. Hiukkamäki haluaa panostaa laatuun, taitoon ja palveluun, sillä hinnoilla ei voi kilpailla markettien kanssa.

– Seuraan myös paljon alan trendejä ympäri maailmaa. Se pitää meidät freesinä, mutta toki pyrimme pitämään kiinni omasta jutustamme. Panostamme myös monikanavaiseen markkinointiin ja verkkokauppaan. Somessa saa kätevästi kerrottua ajankohtaisista asioista tuhansille seuraajillemme.

Verkkokauppa onkin tullut alalle jäädäkseen. Se helpottaa sekä asiakkaan että kukkakaupan arkea. Hiukkamäen mukaan nyt tilataan paljon verkkokaupan kautta ja noudetaan valmiit tuotteet itse liikkeestä. Toinen vaihtoehto on tilata kukat kuljetuksella haluttuun paikkaan.

– Korona-aikana ihmiset oppivat käyttämään verkkokauppaa ja halusivat juhlien puuttuessa panostaa lahjakukkiin sekä piristää myös omaa kotiaan laadukkailla kukilla.

Rauma on Hiukkamäelle rakas paikka, koti. Yrittämiseen tämä on juuri sopivan kokoinen kaupunki, jossa elintilaa on hyvin kaikille kukkakaupoille. Persoonallisista pikkuputiikeista Vanhassa Raumassa tulisi pitää tiukasti kiinni, sillä juuri niiden vuoksi hän ainakin itse matkustaisi tänne.

– Yrittäjistä kannattaa pitää hyvää huolta, hän lopuksi vinkkaa päättäjille.


Kukkakauppa Valla Fiini

Kukkasidonnan erikoisliike

Perustettu: 2014

Liikevaihto: 350 000 €

Työntekijöitä: 3 + 1 ekstra

#YhdessäOlemmeRauma