Poikasoittokunnasta Kansallisoopperaan

Kaupallinen yhteistyö: Rauman kaupunki 

Kotiseuturakkautta-juttusarjassa tapaamme ihmisiä, joiden elämä on muualla, mutta sydän kotiseudulla. He kertovat, millainen merkitys Raumalla on heille tänä päivänä ja mistä rakkaus kotiseutua kohtaan kumpuaa.

Raumalaislähtöinen trumpetisti Touko Lundell on toiminut Suomen Kansallisoopperassa muusikkona vuodesta 1985 lähtien. Lisäksi hän on opettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sekä Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. Trumpetinsoiton hän aloitti Rauman Poikasoittokunnassa 50 vuotta sitten. Kuva: Touko Lundellin kotialbumi

Touko Lundell oli kahdeksanvuotias, kun hän äitinsä ehdotuksesta aloitti trumpetinsoiton. Soitin tuntui nopeasti omalta, eikä Lundellille vuosien varrella ole tullut halua muuta soitinta soittaakaan.

– Rauman Poikasoittokunnalle ja etenkin Pentti Jaloselle isot kiitokset. Hänellä oli suuri vaikutus siihen miten polkuni muusikkona alkoi.

Parin vuoden trumpetinsoiton jälkeen Lundell alkoi käydä viikonloppuisin opetuksessa Tampereella. Muutto Raumalta Tampereelle tuli ajankohtaiseksi 70-luvun lopulla, kun hän aloitti opiskelun Tampereen konservatoriossa.

Nyt Lundell asuu perheensä kanssa Helsingissä, ja hän on toiminut Suomen Kansallisoopperassa muusikkona yli 35 vuoden ajan.

– Alusta asti soittamisessa on eniten viehättänyt muiden ihmisten kanssa työskentely ja yhdessä soittaminen.

– Kansallisoopperassa muusikkona toimiminen on mukavaa ja sopivan haastavaa. Pääsen päivittäin työskentelemään upeiden ihmisten kanssa, Lundell kehuu.

On monen asian summa, että 15-vuotiaan trumpetinsoittajan haaveesta tuli totta.

– Teinivuosina aloin unelmoida kunpa voisin vain soittaa kaiket päivät ja luoda tästä itselleni uran. Kaikki on kuitenkin lopulta pienistä asioista kiinni: Sillä on merkittävä vaikutus, että pääsee hyvään opetukseen ja ilmapiiriin joka motivoi. Satuin myös oikeisiin paikkoihin ja sain sopivia työtehtäviä, jotka toivat minua koko ajan lähemmäs haavettani.

Sukulaiset, Lukko ja luonto

Vaikka Touko Lundell on asunut jo pitkään poissa Raumalta, tulee kotiseudulla edelleen vierailtua muutaman kerran vuodessa.

– Vanhempani, veljeni perheineen ja muita sukulaisia asuu edelleen Raumalla sekä Hilkka-täti Laitilassa, joten heidän luonaan tulee vierailtua epäsäännöllisen säännöllisesti – miten työt vain antavat myöden.

– Raumalla on myös soittokavereita, joiden kanssa teen yhteistyötä. Nyt olen esimerkiksi tulossa pitämään nuorille soittajille viikonloppukurssia, Lundell kertoo.

“Usein puhekin lipsahtaa suomesta rauman kieleen.”

Raumalla vieraillessaan Lundellin ohjelmaan kuuluu tutut asiat.

– Jos mahdollista niin käyn aina Lukon pelissä. Luonnosta tulee nautittua koiran kanssa Pitkäjärven ympäri lenkkeillen sekä talvisin käyn hiihtämässä ja kesäisin uimassa. Joka kerta pitää myös käydä Vanhassa Raumassa ainakin pyörähtämässä, se on upea paikka, Lundell toteaa.

Kotiseutu muistuttaa olemassa olostaan myös pääkaupunkiseudulla.

– Työkavereissani on muitakin poikasoittokuntalaislähtöisiä raumalaisia. Kyllä yhteinen tausta yhdistää kivasti ja usein heidän kanssa jutellessa puhekin lipsahtaa suomesta rauman kieleen.

#YhdessäOlemmeRauma