“Pitsiviikolla on itselleni erityismerkitys”

Kaupallinen yhteistyö: Rauman kaupunki

Kotiseuturakkautta-juttusarjassa tapaamme ihmisiä, joiden elämä on muualla, mutta sydän kotiseudulla. He kertovat, millainen merkitys Raumalla on heille tänä päivänä ja mistä rakkaus kotiseutua kohtaan kumpuaa. 

Hermanni Vuorisalo on Raumalta lähtöisin oleva, nykyisin Turussa asuva muotoilija ja yrittäjä. Hän omistaa useamman yrityksen, ja tekee monenlaisia asioita brändien ja tuotteiden kehittämiseen liittyen. Pääyrityksenä on vuonna 2018 perustettu design-studio Hermandia, joka valmistaa laadukkaita asusteita kuten puisia korvakoruja ja rusetteja. Kuva: Hermanni Vuorisalon kotialbumi

Lapsesta lähtien kolmiulotteisten asioiden rakentamisesta ja askartelusta pitänyt Hermanni Vuorisalo tekee monipuolisesti töitä kehittämisen ja muotoilun parissa. Hän on toiminut tuotekehityksen ja brändäyksen kouluttajana sekä oli neljän vuoden ajan design-yhdistyksen puheenjohtajana.

Omat tuotteet saivat alkunsa vuonna 2016, kun Vuorisalo suunnitteli 30-vuotisjuhliinsa rusetin puusta.

– En löytänyt mistään mieluisaa ja riittävän esteettistä rusettia, joten päätin tehdä sellaisen itse. Puisen rusetin moniulotteisuus ja pienet yksityiskohdat keräsivät paljon hyvää palautetta ja arvostusta, Hermanni Vuorisalo kertoo.

– Olin aiemmin tehnyt tuotekehityksiä muille, mutta nyt päätin kasata tietoni ja taitoni oman brändin luomiseksi. Näin puisista ruseteista tuli ensimmäinen oma tuotteeni.

Ensimmäiset kaksi vuotta Vuorisalo myi rusetteja toiminimellä. Kun kauppa alkoi käydä hyvin, tuli vuonna 2018 ajankohtaiseksi perustaa osakeyhtiö Hermandia Oy. Design-studio valmistaa puusta rusetteja ja korvakoruja.

– Puu on aina ollut materiaalina lähellä sydäntä ja sen työstäminen on tuttua, joten siitä oli helppo lähteä liikkeelle. Myöhemminkään ei ole tullut halua vaihtaa materiaalia, sillä ekologisuus on itselleni tärkeä arvo. Käyttämäni puut ovat teollisuuden ylijäämää eli laadukkaat jämäpalat saavat Hermandian kautta uuden elämän.

Inspiraatio on Vuorisalolle loputon voimavara, jonka avulla töiden parissa vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

– Onneksi työmäärääni on tasapainottamassa vuoden ikäinen shiba, jonka katseen alla työt on pakko laittaa syrjään ja siirtää huomio sitä eniten kaipaavalle, Vuorisalo kertoo hymyillen.

Tribuutti syntymäkaupungille

Hermanni Vuorisalo muutti pois Raumalta armeijan jälkeen kun hän pääsi Saloon opiskelemaan teollista muotoilua. Tuon jälkeen koti on aina ollut muualla, mutta Rauma ei ole unohtunut.

Tarmo Thorströmin kanssa yhteistyössä tehty Raum Ruseti on tribuutti syntymäkaupungilleni. Muille ei ole tullut suunniteltua vastaavia, paljastaa Nortamo Seoraan kuuluva Vuorisalo.

"Raum Ruseti on tribuutti syntymäkaupungilleni."

Turussa asuva muotoilija vierailee kotiseudullaan lähes kuukausittain. Vuorisalon vanhemmat ja monet ystävät asuvat Raumalle, lisäksi vierailtua tulee Hermandia-tuotteiden jälleenmyyjällä Silmäoptikot Palmulla.

– Viimeisimpinä Pitsiviikkoina olen ollut Palmun takapihalla tuotteideni kanssa. Muiden jälleenmyyjien kanssa ei tällaista tule oikeastaan järjestettyä ja erilaisiin messuihin sekä tapahtumiin verrattuna Pitsiviikolla on itselleni erityismerkitys, Vuorisalo tuumaa.

– Pitsiviikko on kaikin puolin hienoa aikaa kun ihmisiä on paljon liikenteessä. Isäni käy pihoilla soittamassa harmonikkaa, ja käyn kuuntelemassa soittoa kunhan vain ehdin. Päivän käännyttyä iltaan usein grillaamme ystävieni kanssa ja nautimme kesästä.

#YhdessäOlemmeRauma