Pitoa ja vetoa kompaktiin kaupunkiin

Tapaamme Suomen kapeimmalla kadulla ihmisiä, joilta haluamme kysyä, mitä heille kuuluu. Ehdota haastateltavaa: paperilehti@bonde.fi

Esko Poikela haluaa kaupunginjohtajana kiinnittää huomiota paitsi elinkeinoelämään, myös asukkaiden hyvinvointiin. Kuva: Sanna Seppälä

Kevätauringon saattelemana suuntaamme kohti Kitukränniä vuoden alussa Rauman kaupunginjohtajan saappaisiin astuneen Esko Poikelan kanssa. Rauma on Liedossa viimeksi vaikuttaneelle Poikelalle ennestään tuttu kaupunki, sillä hän on käynyt täällä sekä oppikoulun että Lyseon lukion. Mutta miten hän on nyt kotiutunut ja mitä hänellä on suunnitelmissa raumalaisten päänmenoksi?

– Vastaanotto on ollut erittäin hyvä, tuntuu kuin olisin tullut kotiin. Koko organisaatio ja päättäjät ovat ottaneet minut avosylin vastaan, ja mikä parasta, olen päässyt perehtymään asioihin samantien käytännön tasolla, Poikela kehuu.

Poikelan mukaan Raumalla on tehty paljon asioita oikein jo pitkään. Hän puhuu strategisista päätöksistä, vahvoista poliittisista päätöksistä sekä vankasta yhteistyöstä elinkeinoelämän kanssa. Suunnitelmissa onkin jatkaa samalla hyvällä linjalla ja vielä tiivistää yhteistyötä yritysten kanssa. Työsarkaa kuitenkin riittää.

– Kaupungin pito- ja vetovoiman kasvattaminen ovat tärkeimpiä tehtäviäni. On mietittävä, miten luodaan sellainen tarjonta, joka pitää asukkaat täällä ja houkuttaa heitä vielä lisää. Muualle opiskelemaan lähteneetkin pitäisi saada palaamaan kotikaupunkiinsa. Pelkät hyvät työpaikat eivät riitä, vaan tarvitaan myös monipuolisia mahdollisuuksia asumiseen ja vapaa-ajanviettoon. Tänä päivänä työpaikka voi olla missä vaan, ja asuinpaikka valitaan monesti muiden tekijöiden perusteella.

Rauman konkreettisina vahvuuksina Poikela näkee edullisen asumisen ja liikkumisen, loistavat palvelut sekä lyhyet välimatkat. Rauma tuntuu isommalta, mitä se onkaan ja kaikki tarvittava löytyy kompaktissa koossa.

– Raumalla on myös mahtava kulttuuri- ja tapahtumatarjonta. Urheilun merkitys kaupungin brändityössä on niin ikään huomattava.

Poikela haluaa kiinnittää huomiota elinkeinoelämän lisäksi asukkaisiin ja yhteisöihin. Kaupunkilaisten hyvinvointi ja terveys ja etenkin lapsiin ja nuoriin panostaminen tukevat kaupungin elinvoimaisuutta.

"Raumalaisuus käsitteenä sisältää vahvan positiivisen varauksen."

– Parhaillaan tekeillä oleva kaupunkistrategia luo suuntaviivat ja perustan tulevina vuosina tehtäville päätöksille. Kaupunginjohtajan muodollinen päätösvalta ei ole järin suuri, mutta vaikutusvalta sitäkin suurempi. Verkostot ja yhteisen näkemyksen kiteyttäminen päättäjien kanssa ovat työssäni avainroolissa.

Poikela pitää kaupungin henkilöstöä sekä työkulttuuria erittäin sitoutuneena ja osaavana. Raumalla on löytynyt onnistumisen ura, jossa menestys ruokkii menestystä. Haasteista huolimatta on kääritty hihat ja löydetty oikea ura tekemiseen.

– Raumalaisuuden brändi näyttäytyy ulospäin päättäväisyytenä, rohkeutena ja tietynlaisena suoruutena. Tyytyväisyys ja ylpeys omasta kaupungista heijastuu sekä keskusteluista kaupunkilaisten kanssa että myös tutkimustuloksista. Myös yhteisöllisyys on täällä osa vahvaa omaa imagoa. Raumalaisuus käsitteenä sisältää vahvan positiivisen varauksen.


KUKA?

Esko Poikela

Rauman kaupunginjohtaja tammikuusta 2022

Toiminut aiemmin mm. Liedon kunnanjohtajana sekä Kaarinan ja Liedon sivistysjohtajana

#YhdessäOlemmeRauma