“Päästä turhat pelot irti”

Kitukrännissä-juttusarjassa tapaamme Suomen kapeimmalla kadulla ihmisiä, joilta haluamme kysyä, mitä heille kuuluu. Ehdota haastateltavaa: paperilehti@bonde.fi

neili- jaana-airikka
Raumalainen nuori artistilupaus Neili eli Jaana Airikka tekee itse omat biisinsä. Kuva: Sanna Seppälä

Kesä on muuttunut yhtäkkiä koleaksi alkusyksyksi. Raumalainen artistilupaus Neili eli Jaana Airikka vetää takkia tiukemmalle ja kertoo, mitä hänelle kuuluu.

– Oikeastaan koko kesä on mennyt musiikkia tehdessä. Toki olen vähän ehtinyt nauttia auringosta, sillä olen oikea vilukissa. Olen ulkoillut paljon, rakastan luontopolkuja ja merta, Neili sanoo ja kehuu vielä Rauman upeita luontokohteita Omenapuumaan sekä Ooperin reittejä.

Neili tekee elämänmakuista iskelmäpoppia, säveltää ja sanoittaa itse omat biisinsä. Tuottaja Miika Saloranta miksaa ja masteroi kappaleet lopulliseen muotoonsa, mutta päätäntävalta on Neilillä itsellään. Yhteistyö sujuu hienosti ja tuottaja tsemppaa koko ajan.

Neililtä on tähän mennessä ilmestynyt kolme sinkkua. Haastattelua tehdessä oli kulunut 10 tuntia uusimman julkaisusta, ja Neilillä oli takanaan parin tunnin yöunet. Ilmapallot-biisiä oli kuunneltu jo 1350 kertaa.

– Olen niin kiitollinen kaikista niistä viesteistä ja kannustuksesta, mitä olen kuuntelijoilta saanut. Tuntuu hienolta, että muutkin uskovat minuun, valvovat yöllä, kun odottavat uuden biisini julkaisua. Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että itse uskon itseeni. Vain siten muutkin uskovat.

Neilin biisit kertovat hänen omasta elämästään. Hän uskoo, että moni muukin pohtii aivan samoja asioita ja siksi ne kiinnostavat.

“Kaikki lähtee siitä, että itse uskon itseeni. Vain siten muutkin uskovat.”

Elokuussa julkaistu Ilmapallot on ihmissuhdebiisi. Ilmapallot kuvastavat omia turhia pelkoja, negatiivisia ajatuksia, jotka päästetään irti. Se kertoo siitä, miten sinua pitää rakastaa juuri sellaisena kuin olet, ja kun olet tyytyväinen itseesi, mitään ei sinussa tarvitse muuttaa.

– Olen sellainen luova tyyppi, koko ajan päässä pörrää uudet biisiaihiot. Se ajatustyö vie eniten aikaa, itse biisit syntyvät lopulta nopeasti. Takataskussa on liuta biisejä jo odottamassa sopivaa hetkeä. EP tai albumi on seuraava steppi, mutta vielä en tiedä, milloin.

– Haaveeni on saada biisit soittoon kaupallisille kanaville, ja sen eteen olen kyllä valmis tekemään töitä.

Neilin biisit ovat jo päässeet Spotifyssa Uuden suomalaisen musiikin listalle sekä New Music Friday -listalle, jossa on mukana myös ulkomaisia artisteja.

Syksy tuo tullessaan toivottavasti myös keikkoja. Lokakuulle on buukattu Behmin lämppärikeikka Dominossa ja muutamia yksityistilaisuuksia. Nyt pidetään vaan peukkuja, ettei tule ikäviä peruutuksia.

– Pitsiviikolla oli ensimmäinen keikkani, ja oli kyllä ihanaa päästä esiintymään yleisölle. Olin kuuntelemassa myös muiden konsertteja, ja itkuhan siinä tuli, kun niin pitkän tauon jälkeen sai taas kuulla livemusaa.


KUKA?

Jaana Airikka eli Neili

laulaja-lauluntekijä

asunut Raumalla vuodesta 2015

rakastaa luontoa ja merta

#YhdessäOlemmeRauma