Missimamman siipien suojassa

Tapaamme Suomen kapeimmalla kadulla ihmisiä, joilta haluamme kysyä, mitä heille kuuluu. Ehdota haastateltavaa: paperilehti@bonde.fi

"Missimamma" Riikka Lehtinen haluaa näyttää pitsimissiehdokkaille Rauman parhaat puolet. Kuva: Sanna Seppälä

Aurinkoisessa Kitukrännissä kuulumisiaan kertoo tällä kertaa “missimamma” Riikka Lehtinen. Riikka ja Hans Lehtinen ovat järjestäneet Pitsimissikilpailua harrastuksenaan jo viimeiset kymmenen vuotta.

– Olemme halunneet pitää kisan lämminhenkisenä, perinteisenä kauneuskilpailuna. Toki sen verran on tultu nykyaikaan, että käytössä on sähköinen ilmoittautuminen ja äänestys, sekä sosiaalinen media, joka tuo kisalle ja sitä myötä myös Raumalle laajaa näkyvyyttä, Lehtinen kertoo.

"Olemme halunneet pitää kisan lämminhenkisenä, perinteisenä kauneuskilpailuna."

Missiehdokkaiden positiiviset kokemukset Raumasta kiirivät somen kautta nopeasti eteenpäin. He ovat ihmeissään sykähdyttävän kauniista kaupungista, sen mukavista ihmisistä ja lämpimästä vastaanotosta.

– Tavoitteenamme on saada koko kärkikymmenikkö tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja antaa heille mahdollisimman myönteinen kuva Raumasta. Tytöt kutsuvatkin meitä “missiäidiksi ja -iskäksi”. Vietämme viikon aikana paljon aikaa yhdessä, ja yövymme yhteismajoituksessa, joten finalistit tutustuvat hyvin sekä toisiinsa että meihin.

Monet finalistit tuovat kaupunkiin myös perheensä ja ystävänsä. Toiset palaavat vielä myöhemmin uudelleen, kun eivät ole Pitsiviikon aikana ehtineet shoppailla paikallisissa putiikeissa.

Lehtiseltä kysytään välillä, miksi kisassa nähdään niin vähän raumalaisia.

– Kyllähän finaalissa joka vuosi raumalaisiakin on, mutta suoraan raumalaisuudella ei finaaliin mennä. Itse asiassa kun käymme hakemuksia aluksi läpi Hansin ja muutaman entisen pitsimissin kanssa, emme edes katso, mistä päin hakijat ovat. Valitsemme hakemusten perusteella 20 semifinalistia, joita pyydämme lähettämään itsestään videon. Videoista arvioimme lähinnä sitä, miten tytöt juttelevat. Näistä sitten valitsemme kymmenen finalistia ja kaksi varalle.

Lopullisen valinnan tekee tuomaristo, joka koostuu muutamasta vanhasta pitsimissistä sekä asiantuntijasta. Ratkaisevin tekijä valinnassa on tuomarihaastattelu. Lehtiset kuulevat tuomariston valinnan samaan aikaan kuin yleisökin.

Alunperin SPR:n järjestämä Pitsimissikilpailu on Miss Suomi -kisan jälkeen vanhin suomalainen kauneuskilpailu. Vuodesta 1978 Pitsiviikon yhteydessä pidettyä kilpailua seuraa myös ylivoimaisesti suurin liveyleisö, jopa tuhansia katsojia vuosittain. Lisäksi kisa striimataan livenä Facebookissa. Myös yleisöäänestys kerää tuhansia ääniä.

– Se on todella jännä paikka nuorelle tytölle. Muutamalle potentiaaliselle hakijalle olen sanonut suoraan, että odota vielä pari vuotta ja hae sitten uudelleen.


KUKA

Riikka Lehtinen

Omistaa puolisonsa Hans Lehtisen kanssa yrityksen Dentelle Rauma, joka on järjestänyt Pitsimissikilpailua vuodesta 2013

Tilitoimistoyrittäjä vuodesta 1988

Taloushallinnon asiantuntija, kouluttaja

#YhdessäOlemmeRauma