Maailman kaunein kaupunki

Kaupallinen yhteistyö: Rauman kaupunki 

erja joukamo-ampuja rauma-neuleessa ja käyrätorvi käsissään
Kuva: Erja Joukamo-Ampujan kotialbumi

Rauman Poikasoittokunnasta on ponnistanut aikojen saatossa monia muusikoita. Yksi heistä on käyrätorvea soittava Erja Joukamo-Ampuja.

Vaikka Joukamo-Ampuja oli soittokunnan lisäksi mukana niin kuoroissa kuin kamariorkesterissakin ei hän vielä tuolloin osannut ajatella uraa muusikkona.

– Tuntui mahdottomalta, että minä voisin tehdä käyrätorven soitosta itselleni uran. Niin siinä kuitenkin kävi – ja onneksi kävi, Joukamo-Ampuja toteaa hymyillen.

Raumalaislähtöinen muusikko aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 1979. Hän uskoo monipuolisen harrastamisen ja Poikasoittokunnan mahdollistaneen kouluun pääsyn.

“Ilman Poikasoittokuntaa minusta ei olisi tullut muusikkoa.”

– Ilman Poikasoittokuntaa minusta ei olisi ikinä tullut muusikkoa, sillä musiikkiopistoa ei vielä tuolloin ollut Raumalla eli yksin harrastaminen oli mahdotonta.

– Hyvän urapohjan lisäksi soittokunta oli loistava harrastus, josta sai uusia ystäviä ja pääsi matkustamaan ulkomaille konserttimatkoille.

Nykyisin Taideyliopiston Sibelius-Akatemian lehtorina toimiva Joukamo-Ampuja on iloinen, että Rauma on edelleen yksi ydin kaupungeista, joissa Poikasoittokunta mahdollistaa puhallinharrastamisen.

– Nuoruuden ystäväni Anne Lehtomäki-Koskinen tekee hienoa työtä soittokunnassa, Joukamo-Ampuja kehuu.

Onnistunutta arkkitehtuuria

Raumaa Joukamo-Ampuja kuvailee yksinkertaisesti maailman kauneimpana kaupunkina.

– Rauma on kaupunkisuunnittelultaan äärimmäisen hyvin tehty: Kaikki asuinalueet on suunniteltu oman näköiseksi ja talot alueilla ovat yhteneväisiä.

– Tämän hienouden tajusi vasta muuttaessaan pääkaupunkiseudulle, sillä täällä ei ole suunnittelusta tietoakaan vaan taloja on ihan miten sattuu ja millaisia sattuu.

Syväraumassa lapsuuden asunut muusikko muistaa edelleen kävelyt isän kanssa paattirantaan. Matkalla Syväraumanlahdelle he keskustelivat paljon arkkitehtuurista. Perille saavuttuaan keskityttiin ihailemaan paatteja.

– Meidän spesiaalijuttu oli kulkea laitureita päästä päähän ja katsoa millaisia veneitä laiturissa oli kiinnitettyinä, Joukamo-Ampuja kertoo.

Nykyään hän vierailee Raumalla harvoin, mutta säännöllisesti. Pari kertaa vuodessa on tultava tapaamaan kotiseudulla asuvia sukulaisia ja ystäviä.

Rauma kuitenkin kulkee jatkuvasti hänen mukanaan ja lämmittää – kirjaimellisesti.

– Rauman pitsineule on aivan loistava idea. En yleensä ikinä kudo mitään ohjeesta, mutta tämä neule oli pakko tehdä!

Erja Joukamo-Ampuja on musiikin lisensiaatti, joka toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa lehtorina. Rauman Poikasoittokunnan kasvatti on soittanut myös 20 vuotta Radion sinfoniaorkesterissa.

www.rauma.fi

#YhdessäOlemmeRauma