Luukkoslandia – Suomen viidenneksi suurin kaupunki?

Aino-Maija Luukkonen & Johanna Luukkonen
Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen.

Sateinen iltapäivä kääntyy kohti alkuiltaa. Kaupunginjohtajat Aino-Maija Luukkonen ja Johanna Luukkonen istahtavat Porin Pripolissa pöydän ääreen, jolle on aseteltu Rauman ja Porin vaakunoilla varustetut standaarit. Ajan ja aiheen hengen mukaisesti kasvoilla on Porin Ässien ja Rauman Lukon suojamaskit.

Samasta sukunimestä huolimatta he eivät ole sukua toisilleen, mutta Satakunnan kahden suurimman kunnan päättäjät eivät suinkaan ole ensimmäistä kertaa yhteisen pöydän ympärillä. Näiden rautaisten ammattilaisten tiivis yhteistyö on yksi tärkeä osa koko maakuntamme elinvoimaisuutta – nyt ja tulevaisuudessa.

Paperilehti kutsui Luukkoset koolle selvittääkseen muun muassa sen, miten kaupunginjohtajat kuvailisivat toisiaan ja heimojensa sielunmaisemaa? Entä mitä asioita he ottaisivat naapurikaupungista omaansa? Tästä artikkelista selviää, olemmeko me vahvempia yhdessä vai erikseen.

Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen
"Arvostan Aino-Maijan kokemusta ja laajoja verkostoja", Johanna Luukkonen kertoo.

Johanna Luukkonen
”Jos ei uskalleta olla rohkeita, ei kuntakaan voi kehittyä.”

"Tämä on vuorovaikutustyötä. Haluan kohdata kuntalaisia, luottamushenkilöitä, henkilöstöä ja yrittäjiä sekä erilaisia verkostoja. Nyt koronan myötä nämä kohtaamiset ovat siirtyneet etäyhteyksiksi. Vaikka se on järkevöittänyt tiettyjä asioita, on paljon sellaista, joista jäämme paitsi. Etänä ei näe ihmisten tunteita ja kohtaamisista puuttuu nonverbaalinen viestintä. Tykkään olla tekemisissä ihmisten kanssa ja kaipaan niitä kohtaamisia, joissa ollaan kasvokkain.

Pori ja Rauma ovat keskeiset toimijat Satakunnan elinvoimaisuudessa ja tulevaisuuden tekemisessä. Näin ollen meidän yhteistyöllemme on alueella paljon odotuksia ja luonnollisesti asioiden etenemistä seurataan tarkoin. Yhteinen tahto vuoropuhelussa on tärkeää. Emme me ole Aino-Maijan kanssa kaikesta aina samaa mieltä, mutta yhteistyömme on molempiin suuntiin avointa, rehtiä ja reilua. Molempien kaupunkien elinvoimaisuus on koko Satakunnalle tärkeää, joten myös yhteistyön merkitys korostuu."

Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen

"Arvostan Aino-Maijan kokemusta ja laajoja verkostoja. Hän on kollega, jonka kanssa on helppo olla ja jolta saa paljon. Mitä suurempi kaupunki on, sitä määrätietoisempaa johtamisen on oltava, ja Aino-Maijalta löytyy siihen tarvittavaa osaamista. Hän tiedostaa, missä Porin kaupunki menee ja mitä asioita täytyy tehdä, jotta se on kaupungin edun mukaista. Hän on rehellinen ja empaattinen, mutta ei herkkänahkainen. Aino-Maijan kanssa voin olla suora ja selkeä, eikä sanomisia tarvitse silotella. Sitä kautta saamme asioita aikaiseksi.

Mielestäni Vanha Rauma on parasta, mitä Suomessa ja koko maailmassa on. Vastaavaa keskiaikaista puukaupunkia ei tästä maailmasta löydy. Olen äärimmäisen iloinen raumalaisesta yrittäjähengestä ja siihen liittyvästä sinnikkyydestä. Meillä on aivan mahtavia yritystarinoita siitä, miten yritykset ovat kasvaneet autotallista isoiksi toimijoiksi. Yritykset ovat sitoutuneita Raumaan, raumalaisuuteen ja raumalaisiin. Olen ylpeä myös kaupungin johdolla aiemmin tehdyistä päätöksistä, kuten esimerkiksi telakkatoiminnan jatkamisesta. Tästä iso kiitos kuuluu edeltäjälleni Kari Koskelle. Uskon, että tulevaisuudessa pärjäävät ne kunnat, joissa uskalletaan tehdä rohkeita päätöksiä. Jos ei uskalleta olla rohkeita, ei kuntakaan voi kehittyä.”

Porin ja Rauman standaarit.
Porin ja Rauman standaarit.

Rauma vs. Pori

Miten kuvailisit raumalaista ja porilaista sielunmaisemaa?

JOHANNA: Raumalainen on ylpeä omasta kielestään ja sen merkitys on iso. Aikanaan Suomessa yritettiin piilottaa murteita, mutta Raumalla oma kieli on ollut aina arvostettua ja se osataan ottaa rikkautena. Monelle Rauman kieli on vierasta ja hauskan kuuloista, sitä kautta tulee myös tietynlaista sympaattisuutta.

AINO-MAIJA: Olen itse tullut aikanaan Varsinais-Suomesta tänne, joten tiedän, mitä on tulla Porin seudulle muualta. Yhteisöön saattaa olla aluksi tietyllä tapaa vaikea päästä sisälle, mutta kun siihen pääsee, se kyllä palkitsee. Kun porilaisen saa ystäväksi, saa erittäin uskollisen ystävän. Periksiantamattomuus ja tekemisen rohkeus kuvaavat hyvin porilaisia, kuten kaikkia meitä satakuntalaisia.

Mitä asioita ottaisit naapurikaupungilta omaan kuntaasi?

JOHANNA: Minulle luonto on merkityksellinen, joten ottaisin Porista Raumalle Yyterin, Kirjurinluodon ja Reposaaren. Tykkään myös Porin historiasta ja hienosta kulttuurista. Kaupungeissamme on paljon yhtäläisyyksiä.

AINO-MAIJA: Ottaisin Vanhan Rauman, SAMKin merenkulun ja logistiikan oppilaitoksen, konttisataman ja kirkon lähellä sijaitsevan kansalaisopiston rakennuksen, jossa toimi aikanaan Porin palon jälkeen Porin alkeiskoulu. Lisäksi ottaisin meille kirjailija Tapio Koivukarin, sillä hänen historialliset saaristoaiheiset romaaninsa ovat upeita teoksia.

Aino-Maija Luukkonen & Johanna Luukkonen

Millä kohteilla mainostaisit naapurikaupunkia matkailijoille?

AINO-MAIJA: Lähtisin merellisyyden kautta. Kylmäpihlajan majakkasaari sekä Vanhan Rauman monipuolisissa liikkeissä shoppailu ovat kokemisen arvoisia asioita. Omia vieraitani veisin esimerkiksi Rauman museoihin ja teatteriin sekä Pomppusten golf-kentälle.

JOHANNA: Ulkoapäin katsottuna Suomi Areena, Pori Jazz ja Yyteri ovat Porin matkailun ehdottomia helmiä. Niissä on yhdessä monipuolisen kulttuuritarjonnan kanssa sellaista vetovoimaa, joka tuo ihmisiä Satakuntaan.

Olemme porilaisia ja raumalaisia, mutta olemmeko vahvempia yhdessä vai erikseen?

JOHANNA: Yhteistyössä on voimaa. Haluamme tehdä asioita yhdessä ja viedä siten koko maakuntaa eteenpäin. Yhteistyömme on kolmitahoista, eli maakunnan, seutujen ja kahden isoimman kaupungin välistä.

AINO-MAIJA: Jos tämä meidän yhteinen Satakuntamme olisi yksi kunta, olisimme Suomen viidenneksi suurin kunta. Olemme siis ehdottomasti vahvempia yhdessä.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen
"Johanna on määrätietoinen, peräänantamaton ja erittäin ulospäin suuntautunut", Aino-Maija Luukkonen kehuu.

Aino-Maija Luukkonen
”On osattava nähdä, mikä elämässä on tärkeää.”

“Isot kunnat ovat kansainvälisiä monialaorganisaatioita, joissa on oltava eri alan osaajia ja asiantuntijoita, jotta asiat menevät eteenpäin. Ilman heitä ei tulisi valmista. Lisäksi tulee löytyä päätöksentekokykyä ja koen, että sitä meiltä löytyy niin hallituksesta kuin valtuustostakin. Henkilökohtaisesti minulla on hyvä stressinsietokyky ja sitä tässä ammatissa vaaditaan. On osattava ottaa asiat asioina ja nähdä, mikä elämässä on ja ei ole tärkeää.

Yhteistyö näkyy vahvasti esimerkiksi yhteisissä organisaatiossa. Näitä ovat Pori- konserniin kuuluvat Satakunnan Ammattikorkeakoulu ja Länsirannikon koulutus Oy WinNova, joista ensin mainitussa Rauma on mukana ja jälkimmäisen kotipaikka sijaitsee Raumalla. Lisäksi meillä on yhteinen sairaanhoitopiiri ja pelastustoimi.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Valmistelemme yhdessä myös elvytysohjelmaa, EU:n laajuista RRF-ohjelmaa ja meillä on yhteisiä edunvalvontakohteita, joista kasitien nelikaistaistaminen on yksi tärkeimmistä. Olemme Johannan kanssa mukana valtakunnallisissa elimissä, eli alueiden uudistumisen neuvottelukunnassa ja kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmässä. Tunnemme toisemme ja uskallamme laittaa itsemme peliin. Ei tämä Luukkoslandia kehity, ellei Luukkoset laita itseään likoon. Johanna on ottanut Rauman kaupunginjohtajana aktiivisen roolin ja käynyt tutustumassa muun muassa paikallisiin yrityksiin. Hän on määrätietoinen, peräänantamaton ja erittäin ulospäinsuuntautunut. Luukkoslandiassa eletään tekojen, ei valittamisen kautta. Arvostan sitä, että ihminen haluaa kehittää itseään ja Johanna on opiskellut useita tutkintoja. Lisäksi hänen liikunnallisuutensa on ihailtavaa.

Pori on rakentunut aikanaan Rosenlewin ja Ahlströmin kaltaisten perinteisten sukuyritysten varaan. Täällä on vahva teollinen perinne, joka elää vahvana myös tänä päivänä. Meillä syntyy jatkuvasti uutta yritystoimintaa ja olemme panostaneet vuosikymmeniä koulutusmahdollisuuksiin. Arkkitehtuurisesti Noormarkun ruukki ja siihen liittyvät eri aikakausia edustavat rakennuskokonaisuudet ovat ainutlaatuisia. Upeita alueita ovat myös Eteläranta ja Kivipori sekä Viikkari ja Kuukkari. Myös Reposaari on erityinen. Meillä on myös erinomaiset liikuntamahdollisuudet, kuten uimahalli sekä Isomäessä sijaitsevat jääurheilu-, tennis- ja ulkoilupuitteet. Karhuhallissa olen ihastellut sitä, miten paljon Porissa on liikunnan harrastajia aivan pienistä lapsista aikuisiin.”

Aino-Maija Luukkonen & Johanna Luukkonen

Lukko vs. Ässät

Satakuntalaiset odottavat vesi kielellä jo seuraavaa jääkiekon paikallisottelua. Viekö seuraavan derbyn nimiinsä Porin Ässät vai Rauman Lukko?

AINO-MAIJA: Meillä on perinteenä, että kaupunkien hallitukset käyvät vuorotellen toistensa vieraana katsomassa paikallisotteluita. Tänä syksynä tämä ei ole vielä koronan vuoksi toteutunut, mutta toivotaan, että keväällä siihen on mahdollisuus. Uskon, että Ässien pukukopissa on tehty itsearviointia ja päätetty, että seuraavan kerran paikallisottelu voitetaan. Fysiikasta se ei ole kiinni, vaan mentaalipuolesta. Isomäki on aina vaikea paikka vastustajille.

JOHANNA: Lukko on Raumalle tärkeä markkinointibrändi. Seuran tarina on aivan huikea ja Lukon merkitys on raumalaisille suuri. Paikallispeleissä ei ole aina kyse taidosta, vaan siitä, kenen kantti kestää. Valmentajalla onkin keskeinen rooli, miten hän saa joukkueen viritettyä otteluun. Lukollahan on nyt alla selkeä voitto, mutta se ei aina ole hyvä lähtökohta. Seuraava paikallispeli ei tule olemaan helppo, mutta uskon Lukon voittoon.

Aino-Maija Luukkonen & Johanna Luukkonen

Vuosi 2020

Maailma ei ole enää samanlainen kuin kuluvan vuoden tammikuussa. Miltä vuosi 2020 on näyttänyt kaupunginjohtajien silmin?

AINO-MAIJA: Kuluva vuosi on ollut erittäin kummallinen. Kaikki tehdyt suunnitelmat eivät toteutuneet, vaan asiat ovat vaatineet joustamista, sopeutumista ja uusien latujen valitsemista. Keväällä olo oli epäuskoinen, että voiko tämä kaikki olla edes totta. Vaikka pelko koronan eskaloitumisesta on edelleen läsnä, niin mitä pidemmälle vuosi on mennyt, sitä paremmalta on tuntunut. Kuntatalouden osalta loppuvuosi näyttää paremmalta, kuin mitä alkuvuodesta uskalsimme odottaa. Kiitos Suomen hallituksen rohkeuden ottaa riskejä.

JOHANNA: Haasteet ovat olleet kunnissa kovat, joten ne ovat olleet sitä myös kuntien johtamisessa. Valtio tuli vahvasti mukaan, mikä näkyy loppuvuoden osalta kunnissa talouden näkökulmasta positiivisena. Verotulot nousevat hurjaa vauhtia. Viime vuonna annettujen ennusteiden valossa Raumalla reaaliaikaiset lukemat näyttävät selkeästi paremmilta. Se kertoo siitä, että yrityksillä menee hyvin. Toki tämän kanssa täytyy olla koko ajan tarkkaavaisena, sillä maailman talouden tilanne vaikuttaa Raumalla moneen toimintaan. On ollut tärkeää, että ihmiset ja yritykset ovat olleet koko ajan keskiössä.

Vuosi 2021-

Minkälaista kaupunkia johdat vuonna 2021?

JOHANNA: Näen tulevaisuudessa paljon valopilkkuja. Luotan siihen, että raumalaiset yritykset kykenevät isossa kuvassa taittamaan koronan tuomat haasteet. Tulevilla rokotuksilla ja sen vaikuttavuudella maailmalla on valtava merkitys muun muassa viennissä mukana oleville yrityksille ja sitä kautta tulevaisuuden menestykseen. Kaupungin investoinnit ovat talouden näkökulmasta haasteellisia ja virkakoneistossa on väistämättä valmisteltava vaikeita asioita, mutta niin on päättäjien tehtävä myös päättää näistä vaikeista asioista. Kuntavaalit ovat tulossa ja niiden jälkeen näemme, minkälaisen tulevan päättäjäporukan saamme. Virkakoneisto ja päättäjät tekevät yhdessä hyvää huomista.

AINO-MAIJA: Sote-lakipaketti on hyväksytty eduskunnassa ja sen osalta valmistelemme siirtymää vuoteen 2023. Vähäraumaan ryhdytään rakentamaan helmikuussa 600 oppilaan koulua, joten kyseessä on iso ja tärkeä investointi tulevaisuuteen. Meillä on uudet luottamushenkilöt ja teemme uutta Pori-strategiaa.

#YhdessäOlemmeRauma