Lumenin teokset ja taiteilijat

Esittelemme tässä lyhyesti Lumenin teokset sekä taiteilijat. Huomioithan kuitenkin, että koronarajoitukset saattavat aiheuttaa muutoksia. Katso ajantasaiset tiedot: lumenrauma.fi.


1. Pyhän Ristin kirkko

Pikkutähti ja sen säteet

Mollu Heinon teos koostuu yhdestä suuresta keskustähdestä ja sen säteistä, jotka ovat singahtaneet ympäri Vanhaa Raumaa. Ne kokoavat yhteen koko Lumen-tapahtuman sekä opastavat reitillä. Pikkutähti on maiseman asteriski tai lastenlaulun ihmeellinen timantti yötaivaalla, se symboloi valoa ja ikuisuutta.

Mollu Heinon Pikkutähti ja sen säteet

 

Mollu Heino

Mollu Heino (s.1967) asuu ja työskentelee Eurajoen Luvialla. Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Heinon pääilmaisukeinot ovat maalaus, kolmiulotteiset materiaalit ja valo. Teosten aiheet kumpuavat luonnosta ja ihmisen osasta maailmassa tekniikasta riippumatta. Heino toimii aktiivisesti sekä taiteilijana että taiteen asiantuntijana, kuraattorina ja taiteilijatutkijana.

Mollu Heino

2. Kauppatori & Raatihuone

Autapse

Torille tulee Camilo Sanchezin & Niko Tiaisen yhteinen installaatio, jossa raatihuoneen seinään projisoidaan interaktiivinen teos, joka muuntuu katsojan liikkeen kautta. Sanchezin tekemä äänimaisema kiertää koko torin katot. Tästä teoksesta ja sen tekijöistä kerrotaan tarkemmin kansijutussa.

Niko Tiaisen ja Camilo Sanchezin Autapse, havainnekuva

Mobile

Raatihuoneen sisäpihalla on Elisa Hillgenin mobiiliteos. Mobile-teoksessa valo leikkii värillisten dichroic-kiekkojen kanssa ja luo ympäristöönsä leijuvia heijastuksia, vaeltavia planeettoja ja värillisiä pilkahduksia. Teos elää jatkuvasti eikä ole hetkeäkään samanlainen. Itse teoksen elementit ovat sivuosassa ja katsojaa houkutellaankin ennemmin tarkkailemaan, mitä näkyy teoksen ulkopuolella.

Elisa Hillgenin Mobile

Elisa Hillgen

Elisa Hillgen on mikkeliläinen valaistussuunnittelija ja valotaiteilija, joka työskentelee pääasiassa kaupunkiympäristön ja erilaisten kaupunkivalaistusprojektien parissa. Elisan työn tärkein osa-alue on valaistuskoordinaattorin pesti Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hankkeessa ja lisäksi hän järjestää erilaisia valoon liittyviä tapahtumia, työpajoja ja luennoi valaistukseen liittyvistä aiheista. Omassa taiteellisessa työssään Elisa tutkii erilaisia valon perusilmiöitä kuten varjoja, heijastuksia ja liikettä, sekä valon suhdetta erilaisiin materiaaleihin.

Elisa HillgenDimension X

Antti Kulmalan teos levittäytyy tapahtuma-alueelle siten, että yksi teoksen osa, valaistu kupu on torin keskellä, yksi Anundilanaukiolla ja viimeinen osa teoksesta on nähtävillä kaupungintalon aukiolla. Teos luo fururistista tunnelmaa monikulmaisten peilielementtien, sekä metallisten sylinterien ja valon keskinäisessä leikissä. Teoksen domemaiset peilirakennelmat heijastelevat näkymää eri suuntiin.

Antti Kulmalan Dimension X

Antti Kulmala


Antti Kulmala on turkulainen monipuolinen valotaiteilija. Hänen aikaisempia töitään ovat esimerkiksi olleet Turun kaupungin Seikkailupuiston kanssa yhteistyössä tehdyt suositut Lasten Valomaa -festivaalit, sekä viimeisimpänä uutuutena Tapion sali -teos Turun valofestivaaleilla 2021.
 

Antti Kulmala

3. Anundilan aukio & Amarillo


Absence III

Juan Kasarin installaatiot esitetään isoina, aineettomina abstrakteina/ei esittävinä väripintoina, luoden etäisyyttä figuratiiviseen kuvakieleen ja narratiiviin. Teokset ovat jatkuvassa muutoksen tilassa. Keino-ja luonnonvalo, päällekkäisten projisointien kerroksellisuus ja katsojan läsnäolo muokkaavat tilaa ja teoksia. Absence III kutsuu katsojaa miettimään, rauhoittumaan ja muodostamaan yhteyttä omaan sisimpäänsä.

Juan Kasarin Absence

Juan Kasari

Juan Kasari toiminut kuvataiteilijana vuodesta 2008. Kuvataiteen maisteriksi hän valmistui vuonna 2014 Kuvataideakatemiasta. Kasarin lähtökohta taiteen tekemiseen on ajatus taiteen sisällöstä, sekä taiteen henkisistä fyysisen tilan ulkopuolelle menevistä ulottuvuuksista.

Juan Kasari

Leikkiviä kaloja sekä Kotelo

Valomaalaussarjassaan Leikkiviä Kaloja (2021) Toini Nissinen käy keskustelua ennen syntymäänsä edesmenneen sukulaisensa kuvataiteilija Anna Järvisen kanssa. Lisäksi Nissiseltä nähdään valoa taittavia veistoksia teossarjasta Kotelo. Teokset muodostavat installaatiokokonaisuuden, jossa luodaan uusia yhteyksiä itsensä ja katsojien välille.
 

Toini Nissisen Leikkiviä kaloja


Toini Nissinen

Toini Nissinen (s. 1995) on Helsingissä asuva ja työskentelevä skenografi, kuvataiteilija ja esiintyjä. Nissisen työskentely liikkuu joustavasti eri välineiden ja taidemuotojen alueilla. Erityisesti Nissistä kiinnostaa tila monimerkityksellisenä kokonaisuutena.

Toini Nissinen

4. Kaupungintalon aukio

Kylmä nuotio

Tero Jartin & VarjoLUXin Teoksessa modernin aparaatin luoma ison lepattavan nuotion musta varjokuva luo ihmiskunnan historian läpi kulkevan tunnistettavan näyn ja muistuman leirinuotioiden äärellä kulkevista esi-isistämme. Videotakat ja keinoakvaariot, nuo airuet aidosta feikkiin, elävästä kuolleeseen, hallittuun ja halpaan, Katsovat säikähtäen Kylmään nuotioon. Katsoja saa tunnun heimotulien ikiaikaisesta jatkumosta.Teknisistä ratkaisuista vastaa Timo Martikainen.

Tero Jartin Kylmä nuotio


Tero Jartti

Tero Jartti, 59 on monialainen taiteilija, joka työskentelee sekä esittävien- että kuvataiteiden parissa. Hänen teoksilleen on tyypillistä omalakinen huumori, joka haastaa katsojaa tutkimaan teosten aiheita yllättävistäkin näkökulmista. Hänen teoksiaan on esitetty filmifestivaaleilla, teattereissa sekä taidenäyttelyissä koti- ja ulkomailla.

Antti Kulmalan viimeinen teoksen osa äänimaisemineen asettuu kaupungintalon aukiolle lähettämään viestiä menneille ja tuleville, joka johdattelee ajattomaan tilaan. Mikä on meidän yhteys universumiin, omiin sukujuuriin ja ehkä jopa ihmiskunnan historiaan ja tulevaisuuteen?

Tero jartti & VarjoLUX

AurinkoMyrsky (Solar Storm)

Sissiprojisoinneissa sähköpyörän alustalle rakennettu projisointivempele kiertää projisoimassa ympäri kaupunkitilaa. AurinkoMyrskyssä projisoidaan kolmiulotteiseen palloon. Aurinkomyrsky on auringossa tapahtuva voimakas hiukkaspurkaus, josta tulee hiukkaspilvi maahan. Se on kaunis, mutta voi myös lamauttaa yhteiskunnan pimentämällä sähkölaitteet. Aurinkomyrsky luo yhteyden valon ja sähkön kautta yhteiskunnan infrastruktuurin haavoittuvuuteen, ihmisen arkeen ja selviytymiseen. Yhteistyössä Rauman Taidemuseon kanssa.

Simo Rouhiaisen AurinkoMyrsky

Simo Rouhiainen

Simo Rouhiainen on palkittu helsinkiläinen pitkän linjan media- ja kuvataiteilija. Hän tekee teoksensa kokeellisella metodilla intuitioon luottaen ja uusia teknologioita hyödyntäen. Hänen teoksiaan on esitetty festivaaleilla, museoissa ja gallerioissa maailmanlaajuisesti.

Simo Rouhiainen


Oheiskohteet:

Silmäoptikot Palmu Goes Lumen, Kuninkaankatu 10, Jaakko Niemelä & Niko Tiainen, projisointi

TVO/Posiva Goes Lumen, Tarvonsaaren koulu, Lyseokatu 2, Lumen-tekniikkaryhmä


Lisätietoja ja ajantasaiset tiedot: lumenrauma.fi


 

#YhdessäOlemmeRauma