Koti New Yorkissa, Rauma sydämessä

Kaupallinen yhteistyö: Rauman kaupunki

Kotiseuturakkautta-juttusarjassa tapaamme ihmisiä, joiden elämä on muualla, mutta sydän kotiseudulla. He kertovat, millainen merkitys Raumalla on heille tänä päivänä ja mistä rakkaus kotiseutua kohtaan kumpuaa.

Mark Williams on syntyjään raumalainen, mutta asunut jo vuosikymmenien ajan Amerikassa, New Yorkissa. Sydän sykkii kuitenkin yhä kotiseudulle ja hän onkin Facebookin Rauma ennen ja nyt -ryhmässä aktiivinen kirjoittaja. Kuva: Mark Williamsin kotialbumi

Edes tuhansien kilometrien välimatka ei ole saanut Mark Williamsia unohtamaan kotiseutuaan. Williams syntyi ja varttui Raumalla, mutta rakensi kodin Amerikkaan.

- Isänisä lähti useamman sisaruksensa tavoin Atlantin yli 1900-luvun alkupuolella. Siellä hän tapasi isoäitini, ja isäni syntyi Seattlessa, Washingtonin osavaltiossa. Isäni oli 13-vuotias kun he palasivat Suomeen, ensin Turkuun ja sitten Raumalle, kun isoisäni osti Isotalon tilan (nyk. Rustila) Soukaisista, Williams taustoittaa.

- Isä kertoi minulle usein tarinoita Amerikasta, etenkin Seattlesta ja New Yorkista. Niiden kertomusten kautta kyseinen maailma alkoi kiehtoa ja lähdin, lähes tasan 50 vuotta sitten, Lyseon lukiosta valmistumisen jälkeen New Yorkiin tätini luo.

Williams palasi Raumalle vajaan vuoden jälkeen kesäksi, kunnes lähti Amerikkaan opiskelemaan. Valmistuttuaan vuonna 1976 hän tuli vielä runsaaksi vuodeksi Suomeen, kunnes tie kuljetti töiden perässä takaisin New Yorkiin – ja sillä tiellä hän on edelleen.

- New York on mielenkiintoinen kaupunki, jossa on vilskettä kellon ympäri. Vapaa-ajan aktiviteettien kirjo on valtava, eikä tekeminen lopu kesken. Minua on aina viehättänyt monipuolisuus myös kulttuurillisesti. Täällä on päässyt tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja oppimaan asioita eri kulttuureista.

Vaikka elämä isossa kaupungissa on vienyt mennessään, ei Rauma ole unohtunut.

- Kun äitini oli vielä elossa, kävin Raumalla joka kesä. Viime vuosina vierailut ovat jääneet vähäisiksi erinäisistä syistä johtuen. Siellä on kuitenkin aina mukava käydä tapaamassa ystäviä ja sukulaisia sekä purjehtimassa saaristossa. Minulla on asunto myös Raumalla, joten nyt eläkkeellä ollessa siellä voisi viettää pidempiäkin jaksoja kerralla, Williams tuumaa.

Rauman kieli sujuu suomea paremmin

Meri ja merenkulku ovat olleet Williamsille merkityksellisiä jo pienestä pitäen. Synnyinkaupunki vaikuttikin hänen ammatinvalintaansa laivanvarustajana.

- Vietin lapsuuden kesäni Kolmannessa Petäjäksessä huvilallamme, joten meri on ollut aina lähellä sydäntäni. Opiskelukesät olin töissä Rauman satamassa ja sieltä sain kimmokkeen alalle. Tein täällä ensin laivanvarustamotöitä 25 vuotta, ja sen jälkeen siirryin kansainvälisen energiayhtiön merikuljetuslogistiikan tehtäviin 15 vuodeksi ennen eläkkeelle jäämistä.

Williamsin omien sanojen mukaan suomen kieli ei häneltä enää solju niin kuin ennen, mutta rauman kieli häneltä kyllä luonnistuu.

- Kummisetäni Tauno Koskela innosti minua 60-luvulla opettelemaan Rauman giältä. Se on ollut siitä lähtien lähellä sydäntäni ja Nortamon jaarituksia sekä Koskelan kirjoja tulee luettua usein. Olen päässyt myös Nortamo-Seoran jäseneksi ja tavoitteenani onkin olla Raumalla Pitsiviikon aikaan, jotta pääsen Prännvahdiksi.

Kosketuksen kotikaupunkiinsa Williams saa joka päivä Facebookin Rauma ennen ja nyt -ryhmän kautta.

- Päivittäin tulee katsottua millaisia hienoja valokuvia sinne on jaettu ja itsekin julkaisen ryhmässä säännöllisesti. Voisi siis sanoa, että Rauma on sydämessä ja mielessä joka päivä – Kyl Raum o ain Raum.

#YhdessäOlemmeRauma