Joulukaupungin hehku loistaa jokaisen raumalaisen sydämeen

Rauman kaupunki aloitti tänä syksynä Raumasta joulukaupunki -hankkeen, jolla Raumasta pyritään tekemään kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu joulukaupunki. Hankkeesta halutaan tehdä koko kaupungin sydämenasia – kaupunki rohkaiseekin asukkaita ja yrityksiä kehittämään joulukaupungin tarinaa eteenpäin tarjoamalla valmiin konseptin käyttöön kaikille.

Leila Stenfors, Risto Kupari sekä Satu Saarinen Rauman joulukuusen edessä
Raumasta joulukaupunki -hankkeen vetureina toimivat Leila Stenfors (vas.), Risto Kupari sekä Satu Saarinen.

Lauantaina 20. marraskuuta Rauman torilla sytytettiin joulukuuseen valot perinteiseen tapaan. Tänä vuonna tapahtumaan liittyi myös uudenlaista symboliikkaa: Vanha Rauma puettiin nyt juhlaverhoiluunsa ensimmäistä kertaa Raumasta joulukaupunki -hankkeen lanseerauksen jälkeen.

- Meidän tavoitteenamme on luoda Raumasta kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu joulukaupunki. Hanke kokoaa asukkaat, yhteisöt ja yritykset yhteen luomaan uusia palveluita, tuotteita ja tempauksia, jotka nostavat kaupunkimme tunnettuutta joulukaupunkina, kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen sanoo.

"Meille on joulukaupungin tapahtumahaun kautta ilmoitettu jo yli 100 jouluista tapahtumaa ja tilaisuutta."

Saarisen kanssa valojen sytyttämistä olivat seuraamassa vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors sekä museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari. Koko kolmikko on luottavaisin mielin, että joulukaupungin lämmin henki kietoo raumalaiset pauloihinsa. Hankkeen 10-henkiseen ohjausryhmään kuuluu kolmikon lisäksi toimijoita poikkihallinnollisesti koko kaupungin organisaatiosta.

- Meille on joulukaupungin tapahtumahaun kautta ilmoitettu jo yli 100 jouluista tapahtumaa ja tilaisuutta. Toimijat ovat voineet ilmoittaa vaikkapa omista joulumyyjäisistään, konserteistaan tai esityksistään ja tiedot on koottu rauma.fi/joulu-sivustolle sekä kaupungin tapahtumakalenteriin kertomaan kaikille raumalaisesta tapahtumarikkaasta joulusta, Stenfors kertoo.

- Rauma-neuleestahan tuli välittömästi iso hitti ympäri maailmaa. Käsityöpiireissä on harvinaista, että tällaisia neuleohjeita annetaan ilmaiseksi kaikkien käyttöön ja siksi niitä on neulottukin Uudessa-Seelannissa asti, Saarinen lisää.

Satu Saarinen katselee kuusenoksaa
Kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen kutsuu kaikki raumalaiset mukaan luomaan Raumasta kansainvälisestikin tunnettu joulukaupunki.

Suuri panostus kaupungilta

Mistään pienestä satsauksesta Raumasta joulukaupunki -hankkeessa ei ole kyse: ensimmäiselle vuodelle Rauman kaupunki myönsi hankkeelle 80 000 € rahoituksen, josta tosin osa on lohkaistu jo ensi vuoden jouluspektaakkelin esituotantovaiheeseen.

Rauman 580-vuotisjuhlavuodelle on suunnitteilla musikaalinen esitys, joka levittäytyy Vanhan Rauman kaduille kokonaisvaltaiseksi elämykseksi. Säveltäjä-muusikko Lasse Heikkilä säveltää spektaakkelin ja sen libretto on puolestaan tilattu Arto Mylläriseltä.

- Tämä on täysin ainutlaatuinen tuotanto Suomessa. Pääsiäisajan kuvaelmat ovat tuttuja, mutta joulunajan kuvaelmia ei olla Suomessa toteutettu. Tai ei ainakaan tässä mittakaavassa, Risto Kupari sanoo.

Risto Kupari kurkkaa seinän takaa
Risto Kupari vinkkaa hankkimaan tänä vuonna joululahjaksi paikallisten kuvataiteilijoiden sekä käsityöläisten tuotteita.

Ainutlaatuinen jouluspektaakkeli on siis tuotantoarvoltaankin merkittävä esitys, mutta satsauksia on tehty tällekin joululle. Näkyvimpiä niistä on Jaakko Niemelän suunnittelema valo- ja ääniteos Suomen pienin joulukatu, joka tulee esille Vanhan Rauman sydämessä kulkevaan Kitukränniin. Teoksen julkaisu tapahtuu itsenäisyyspäivänä.

Kulttuuritalo Poselliin rakennettava Lasten joulumaa puolestaan tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää ja tehtävää etenkin perheen pienimmille joka päivä 7.–19. joulukuuta. Joulumaahan on vapaa pääsy. Joulukaupungille on myös luotu oma taustatarinansa, jota hyödynnetään tapahtumissa ja markkinoinnissa.

- Meillä ei ole infrastruktuuria ja rahkeita luoda Berliinin joulumarkkinoiden tyylistä joulukatua ja kaikki tietävät, että Joulupukki asuu Korvatunturilla, joten me teemme Rauman joulukaupungista Rauman näköisen. Ydintarinassamme tontut ovat keskiössä, joten rakennamme tarinoita ja ilmiöitä sen pohjalta ja rohkaisemme raumalaisia viemään joulukaupungin tarinaa eteenpäin, Saarinen paljastaa.

- Mikä tahansa yritys tai vaikkapa järjestö voi kehittää oman tonttutarinansa ja kertoa, kuinka ”talon oman tontun” läsnäolo näyttäytyy henkilökunnalle ja asiakkaille. Haluamme korostaa, että hankkeen konsepti, ilme ja taustatarinat ovat jokaisen raumalaisen vapaassa käytössä.

Konsepti kaikkien vapaassa käytössä

Jos siis paikallinen koruvalmistaja haluaa valmistaa korvakoruja tämänkin lehden sivuilla nähtävistä, joulukaupungin visuaalisiin elementteihin lukeutuvista lumihiutaleista, se on täysin sallittua ja niin Saarinen kaupunkilaisia rohkaiseekin tekemään.

- Meidän intressimme ei ole tehdä joulukaupunkituotteita Rauman kaupungille myyntiin. Sen sijaan tavoitteena on, että hanke ja siihen liittyvä tarina sekä teemat synnyttäisivät uusia tuotteita, palveluita ja elämyksiä, joista yritykset ja yhteisöt saisivat suoran taloudellisen hyödyn, Saarinen selittää.

"Toivomme kaupunkilaisten ottavan hankkeen omakseen, jotta voimme myös tulevina vuosina jatkaa tapahtuman kehittämistä."

- Koko kaupunki hyötyy siten piristyvästä elinkeinoelämästä. Kun sana Raumasta joulukaupunkina alkaa leviämään, tuo se turisteja meille myös kesäsesongin ulkopuolella, mikä on luonnollisesti Rauman matkailun vilkkainta aikaa.

Raumasta joulukaupunki -hankkeelle laadittiin heti alkajaisiksi viisivuotinen strategia. Suunnitelmallisuudella on tärkeä merkitys resursoinnissa ja markkinoinnissa, mutta se samalla alleviivaa hankkeen pitkäjänteisyyttä: tapahtumat sekä konseptit suunnitellaan monivuotisiksi alusta alkaen.

- Toivomme kaupunkilaisten ottavan hankkeen omakseen, jotta voimme myös tulevina vuosina jatkaa tapahtuman kehittämistä, Saarinen sanoo.

- Olisi hienoa nähdä, että joulukaupungin sanoma ja ilme levittyisi mahdollisimman laajalti käyttöön. Jos joku kutoisi vaikkapa villasukat joulukaupungin konseptia hyödyntäen, ostaisin kyllä heti, hän naurahtaa.

Outi Lehtorinne ja Leila Stenfors ihastelevat Rauman joulua
Rauman yrittäjien tapahtumakoordinaattori Outi Lehtorinne (vas.) ja Leila Stenfors tekevät paljon yhteistyötä joulukaupungin tapahtumien parissa.

RISTO KUPARIN JOULULAHJAVINKKI:

”Vanhassa Raumassa on paljon kuvataiteilijoita ja käsityöläisiä, jotka valmistavat uniikkeja tuotteita suurella sydämellä. Jospa siis tänä vuonna hankkisitkin paikallisesti tuotetun, kestävän lahjan, josta on iloa jopa monien sukupolvien ajan ja samalla tukisit raumalaista yrittäjyyttä ja kädentaitoa.”

Teksti: Timo Similä
Kuvat: Elmeri Elo


LÄMMIN HALAUS SUOMESTA – RAUMA-NEULE VALLOITTAA MAAILMAA

Tarmo Thorström pitsikuvioisessa Rauma-neuleessa nojailee puuhun
Pitsitaiteilija Tarmo Thorströmin yhdessä Katrina Salon kanssa suunnittelema pitsikuvioinen Rauma-neule on valloittanut käsityöläisten puikot ympäri maailmaa. Kuva: Hans Lehtinen

Rauman kaupunki antoi lokakuussa kaikille raumalaisille ennenaikaisen joululahjan, pitsikuvioisen Rauma-neuleen ohjeen. Siinä vaiheessa tuskin kukaan osasi odottaa, miten nopeasti mallin suosio kiirisi myös toiselle puolelle maapalloa.

Pitsitaiteilija Tarmo Thorströmin sekä Katrina Salon yhdessä suunnittelema Rauma-neule on kuitenkin jo kuukaudessa tavoittanut satoja tuhansia käsityöharrastajia ympäri maailman. Sosiaalinen media levittää Rauma-neuleen ilosanomaa kaikkialle.

Kaliforniassa asuva Leena Koivuniemi on yksi maailmalla Rauma-neuleesta hullaantunut käsityöharrastaja. Hän kertoo ihastuneensa malliin heti nähtyään kuvan siitä.

– Se siis osui ja upposi kerrasta minuun. Haluan neuloa sen, koska asun täällä kaukana ja uskon, että neule on kuin iso, lämmin halaus Suomesta, kun laitan sen päälle, Yhdysvalloissa 13 vuotta asunut Koivuniemi kertoo.

Koko ikänsä neulonut ja 20 vuotta nypläystä harrastanut Koivuniemi innostui Rauma-neuleesta, koska siinä yhdistyvät hänelle kolme rakasta asiaa, käsityö, neule ja pitsi.

"Se siis osui ja upposi kerrasta minuun."

– Nyplättyä pitsiä ei kuljetella ulkona muiden nähtävillä, mutta tämän neuleen kanssa se on mahdollista. Neuleessa yhdistyy tuulahdus menneestä tämän päivän käytännöllisyyteen.

Koivuniemi innostui pitsinnypläyksestä 25 vuotta sitten opiskellessaan Oulussa vaatetusalan artesaaniksi. Hän sai kummisedältään tämän Raumalta kotoisin olevan tädin vanhan nypläystyynyn ja opetteli nypläämään.

– Kunnostin tuon 1920-luvulta peräisin olevan nypläystyynyn ja minulle on suuri kunnia tehdä sillä pitsiä.

Koivuniemi kertoo, että Kaliforniassa on hyvin erilainen käsityökulttuuri kuin pohjoismaissa.

– Täällä ihmiset eivät tee käsitöitä, he eivät yksinkertaisesti osaa edes nappia ommella. Minulle päivittäinen neulominen on taas tapa meditoida.

Somen kautta maailmalle

Tarmo Thorströmin kanssa takavuosina Raumalla yhteistyötä tehnyt yhdysvaltalainen taiteilija Suzanne Morlock on niin ikään innostunut Rauma-neuleesta. Hän julkaisi ohjeen kansainvälisessä Nordic Knitting -Facebook-ryhmässä, jossa postaus sai välittömästi yli 400 reagointia ja 70 kommenttia ympäri maailmaa.

– Se oli kuin tulimyrsky neulojien keskuudessa, Morlock kertoo ryhmän vastaanotosta.

Mikä Rauma-neuleessa oikein kiehtoo?

– Olen maalaus- ja kirjontataiteilija. Tämä malli on erittäin taiteellinen ja näyttää pitsiltä. Se on myös naisellinen ja rakenteeltaan hyvä malli, Sophie Hove Etelä-Ranskasta muotoilee.

– Olen neulonut paljon 10-vuotiaasta lähtien. Neulon nopealla venäläisellä menetelmällä, jossa ei päästetä irti puikoista. Rauma-neuletta neuloin kolme viikkoa, Hove jatkaa.

Sophie Hove seisoo Rauma-neule yllään
Sophie Hove on etelä-ranskalainen käsityöharrastaja ja taiteilja, joka neuloi Rauma-neuleen kolmessa viikossa. Kuva: Sophie Hoven albumi

Thorströmin mukaan tällä hetkellä valmiina ovat englannin ohella saksan- ja espanjankieliset versiot ohjeesta. Tulossa on vielä ainakin ranskan-, italian- ja venäjänkieliset versiot.

"Tämä on levinnyt aivan järjettömästi ympäri maailman."

– Alkuperäinen julkaisuni Facebookiin keräsi lähes 1000 reagointia ja 500 jakoa. Lisäksi pelkästään tämä julkaisu on näkynyt 130 tuhannelle käyttäjälle, joista 30 tuhatta on jäänyt lukemaan sitä. Näiden ohella kaikki neuletta tekevät harrastajat postaavat omia tuotoksiaan someen ja vievät Raumaa ja pitsiä siten eteenpäin.

– Lisäksi olen saanut loputtomalta tuntuvan määrän yksityisviestejä, joissa joko kiitetään mallista tai sen lisäksi kysytään jotain siihen liittyvää. Tämä on levinnyt aivan järjettömästi ympäri maailman. Vaikea kuvailla sanoin sitä, pitsitaiteilja hehkuttaa.

Rauma-neuleen ohje eri kielillä löytyy osoitteesta rauma.fi/joulu/raumaneule

Teksti: Sanna Seppälä


YHDESSÄ OLEMME JOULUKAUPUNKI


Raumasta tehdään joulukaupunki vain meidän kaikkien yhteisellä panostuksella. Asukkaat, yritykset ja yhdistykset toivotetaankin lämpimästi mukaan joulutalkoisiin niin tänä kuin tulevinakin jouluina.

Osallistua voi esimerkiksi järjestämällä kokonaan oman tapahtuman tai ideoimalla ohjelmaa jonkun toisen tapahtumaan. Joulukaupungin visuaalinen ilme on myös vapaasti kaikkien käytössä.

Jos tänä vuonna ei ehtinyt mukaan, niin nyt on oiva hetki laittaa ideat tonttulakkiin hautumaan ensi joulua silmällä pitäen! Poimimme tähän muutamia esimerkkejä, joista on lupa inspiroitua. Tapahtumia on lisää osoitteessa rauma.fi/joulu/jouluiset-tapahtumat.


Sorkan kyläyhdistyksen jouluaitta, Sorkanmaantie 398

7.–18.12. ti ja to klo 16–19 ja la klo 11–14

Sorkan kyläyhdistys järjestää tunnelmallisen jouluaitan, jossa on myytävänä leivonnaisia, laatikoita ja käsitöitä sekä buffetin puolella mm. glögiä ja joulutorttuja.

– Kesäisin pidämme täällä kesäkahvilaa, joka työllistää nuoria kyläläisiä. Viime vuonna keksimme, että voisimme järjestää joulun alla vastaavan jouluisella teemalla, Tuija Nordlund Sorkan kyläyhdistyksestä kertoo.

– Meillä on paikalla oma myyjä, ja kyläyhdistys saa 20% tuotosta. Pöydät notkuvat kyläläisten tekemiä villasukkia, havutöitä, puutöitä ja muita kivoja joululahjaideoita.

Nordlund vinkkaa, että myös laitakaupungilla ollaan vahvasti mukana Rauman joulussa ja bussilla pääsee kätevästi keskustasta Sorkkaan.

Lapset Sorkan kyläyhdistyksen pihalla
Sorkan kyläyhdistys järjestää kylätalolla jouluaitan, jossa on myynnissä jouluisia herkkuja sekä käsitöitä. Kuva: Sorkan kylähdistys

Kuusiston avoin piha Vanhassa Raumassa, Isopoikkikatu 24

18.–19.12. klo 11–16

Heinäkuiset avoimet pihat ja kirpputorit Vanhassa Raumassa ovat jo tuttu juttu. Raumasta joulukaupunki -hankkeen innoittamana Paula Kuusisto päätti avata pihansa yleisölle myös joulun alla.

– Pihapöydät on katettu mm. Ramsa ja Emilia Badyarin intialaisilla villamatoilla ja joulukoristeilla, Leipomo Ketunleivän tuotteilla sekä Virpi Erämajan valmistamilla himmeleillä. Himmeleiden tuotto menee kirkon ulkomaanapuun. Myös pieni kirppispöytä löytyy. Pihalla pääsee myös osallistumaan yhteisiin joululaulutuokioihin, Kuusisto kertoo viikonlopun ohjelmasta.

Lähes naapurissa Vanhankirkonkadulla myös Eila Minkkisen ateljee on avoinna.

himmeli roikkuu Vanhan Rauman pihassa
Kuusiston avoimessa pihassa on myynnissä mm. himmeleitä ja intialaisia mattoja. Myös joululauluja pääsee pihalla laulamaan. Kuva: Sanna Seppälä

Opiskelijoiden tonttulakkipaketit


Rauman OKL:n käsityön aineenopettajaopiskelijat ovat puolestaan innovoineet joulukaupunki-teeman ja tarinan mukaisia tuotteita yrittäjyyskasvatuskurssin työpajoissaan.

Yksi viidestä ryhmästä on kehittänyt Do It Yourself -tonttulakkipaketin, joka sisältää kankaan, ohjeet, kaavat, laserleikatun vanerilumihiutaleen sekä lahjapussukan.

– Saimme inspiraatiota pitsikaupungin joulun lumihiutaleista, Rauman kauniista rakennuksista ja nyplätystä pitsistä, mutta halusimme tuoda kankaaaseen oman kädenjälkemme. Niinpä jokainen ryhmän jäsen piirsi oman hiutaleensa, joista kankaan kuosi muodostuu. Paketissa on kaikki tarvittavat materiaalit, vain ompelukone, sakset ja langat pitää löytyä omasta takaa, opiskelija Nenna Koivunen kertoo.

– Myyntiä ei täksi jouluksi ehditty järjestää, mutta toiveissa olisi löytää tonttulakeille myyntikanava vuodeksi 2022.

laserleikattu vanerinen lumihiutale
OKL-opiskelijoiden Do It Yourself -tonttulakkeja koristavat laserleikatut vanerilumihiutaleet. Kuva: Nenna Koivunen

Teksti: Sanna Seppälä


Lue lisää Rauman joulusta ja jouluisista tapahtumista:

www.rauma.fi/joulu 

www.rauma.fi/joulu/jouluiset-tapahtumat

www.rauma.fi/joulu/raumaneule

https://rakastunutraumaan.fi/tapahtumat-ja-viihde/tapahtumakalenteri

#YhdessäOlemmeRauma