300 Lukon Liigamatsia linssin takana

Kuva: Sanna Peräntie

Elmeri Elo on mies tuhansien urheilukuvien takana. 16.10.2021 hänellä tuli täyteen 300 kuvattua Rauman Lukon ottelua. Luvussa on mukana vain viralliset Liigamatsit, ei siis CHL- tai harkkapelejä tai muita vastaavia. Pyysimme Elmeriä valitsemaan näistä otteluista viisi kuvaa, jotka herättävät hänessä juuri nyt eniten tunteita, muistoja tai ajatuksia.

Kuva 1

1. Tonto nostamassa kannua. Tämä oli oikeastaan helppo valinta. Ensimmäinen mestaruus, jonka olen kuvannut, ja 58 vuoden jälkeen toinen Raumalle. Aika varmaksi uskaltaa sanoa, että Toni Koivisto ei enää koskaan nosta pelaajana kannua, eli tämä oli jo nappia painaessa historiallinen otos. Ei tarvitse odottaa 58 vuotta että tämä hetki muuttuisi ainutlaatuiseksi.

Kuva 2

2. Ville Vahalahti tekee 3-2 voittomaalin Ässiä vastaan 24.1.2015 ajassa 59:58. Vahalahti oli Lukossa pelanneista vanhemman polven pelureista yksi kovimmista. Vaha kantoi tarvittaessa joukkuetta repparissa ja ratkoi pelejä yksilötaidollaan. Ihmisenä kuitenkin todella nöyrä ja jalat maassa oleva kaveri, eikä koskaan sortunut diivailuun tai halunnut nostaa itseään esiin. Tämä korostuu erityisesti vielä peliuran jälkeen, kun Vaha painaa hommia TPS:n huoltajana. Bonuksena vielä se, että maali tulee Ässiä vastaan. Ässät johti peliä kolmannessa erässä 1-2, mutta Lukko tuli takaa voittoon. Viime hetken voittomaalit ovat aina kivoja, mutta korostuvat paikallispeleissä.

Kuva 3

3. Raumam Boikatte tifo Risto Leinolle, kun Ripalle tuli 1001 selostettua ottelua täyteen 10.10.2015 Lukko-TPS pelissä. Raumalaiset kiekkoihmiset ovat saaneet nauttia Ramonan kiekkoilloista vuodesta 1988 lähtien. Itsekin olen kuunnellut selostuksia ennen kuin olen käynyt peleissä. Ripa ja Ripan ääni on ehdoton klassikko sinikeltaisessa kiekkoyhteisössä, ja selostukset Ramonassa vetävät helposti vertoja tv-lähetykselle. Itsekin kuuntelen usein selostuksia autossa tai vaikka kuvauskeikalla napit korvissa.

Kuva 4

4. Ville Nieminen Lukko-Jyp pronssiottelussa 17.4.2015. Nemo oli persoonana yksi mielenkiintoisimpia Lukossa pelanneita kavereita. Saavutukset ja ura eivät vaadi isompaa avaamista, kiekkoihmiset kaikkialla tietävät Niemisen. Niemisen tulo Lukkoon oli iso juttu joukkueen kiinnostavuudelle ja markkinointiosastolle taivaan lahja. Kevään playoffs-sarjassa Tapparaa vastaan Nemo poltti päreensä, kun Lukon maali hylättiin, ja hän ripitti pää punaisena tuomareita sekä samalla riepotteli Tapparan maalia jäällä. Moni varmaan muistaa tilanteen. Pelin jälkeen Niemiseltä kysyttiin tilanteesta: "Oliko mukana myös hiukan teatteria?" Nemon vastaus: "Rouva hyvä, koko peli on pelkkää teatteria."

Kuva 5

5. Ilkka Mikkola Lukko-HPK pelin alkulämmön jälkeen 14.11.2014. Mikkola on luultavasti tehty kiekkokapteenien tehtaalla käsityönä. Ilulla oli kaikki ominaisuudet, mitä johtavalta pelaajalta ja kapteenilta vaaditaan. Ei ole siis mikään ihme, että hän on ollut kapteenistossa kaudesta 2005-06 aina viimeiseen pelikauteensa 2016-17 asti. Sen lisäksi että Ilu oli johtaja kentällä ja kopissa, hän jaksoi myös aina antaa aikaa medialle sekä kannattajille riippumatta tuloksesta. Mikkolan paita nostettiin ansaitusti tänä syksynä Oulun jäähallin kattoon.

#YhdessäOlemmeRauma